Skocz do zawartości

Kodowanie Znaków

slug

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem jest taki:

mam BAAAARRRDZZZOOO duzo plikow, z polskimi znaczkami, tyle że utworzonych jeszcze zanim przeszedłem na fedore.

w rezultacie polskie znaczki ? pytają co dalej:] (w tej chwili są albo iso8859-2 albo cp852 - w zaleznosci od pochodzenia).

Czy ma ktoś może jakiś gotowy skrypcik który naprawi tą chorą sytuacje????

Polskie znaczki beda wdzieczne:]

z tym, że kolega pyta jak to zrobić pod fedorą, bo raczej zrezygnował z windozy i dojścia nie ma do tak rozbudowanego zarządcy plików pod linuxem jakim jest total commander. Zresztą pod windą powinno mu wszystko wyświetlać jak należy

Czyżbyś ustawił iso lub cp852 w fstab? :o Fedora chodzi na utf8. Jeśli jeszcze masz Windows to lepiej zmień wpisy na cuś podobnego:

/dev/hda1 /mnt/dysk_c vfat auto,user,rw,utf8,umask=000,uid=0,gid=0 0 0

Polskie znaki powinny być w porządku przy przeglądaniu i kopiowaniu (u mnie przy takich wpisach wszystko jest OK).

Ja proponuję użyć gnome-commandera:

http://www.nongnu.org/gcmd/

Tam w menu: Plik -> Zaawansowana zmiana nazwy (lub po naciśnięciu Ctrl+T) można dokonywać takich cudów jak w Total commanderze (pewnie dlatego, że gnome-commander jest linuksowym odpowiednikiem tegoż :))

Pozdrawiam

a moze koledze chodzi o to ze ma pliki w innym standardzie kodowania (a nie o nazwy plikow) ???

jesli tak to mozesz napisac odpowidni skrypcik ktory zamieni kodowanie znakow wykorzystujac provram conv np:

conv -f ISO8859-2 -t UTF8 tutaj_plik > tutaj_plik_nowy