Skocz do zawartości

Rozmiar Jadra

MaciejP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Ostatnio zabralem sie kompilacje jadra ! ( jestem poczatkujacym uzytkownikiem ) i mam pytanie ile u WAS zajmuja jadra - bo mi sie zdaje ze wywalilem tio wszystko co mi jest nie potrzebne a i tak uwazam ze moje jadro jest za duze !! Pozdrawiam

To normalne u chłopców że czasem jedno jądro jest większe od drugiego, często też była że lewe jest trochę wyżej... Eee... Chyba nie ten temat :)... Teraz na poważnie...

Jądro przed kompiacją lubi się rozrastać do setek megabajtów. Po skompilowaniu rozmiar powinien już być OK.

Aha - moje jądro ma 1,4 MB (!!). Tzn. chyba, bo nie wiem jaki plik to jądro, myślałem że może /boot/vmlinuz, ale teraz to już nie wiem... Przecież nie może mieć półtorej megabajta...

..., bo nie wiem jaki plik to jądro, myślałem że może /boot/vmlinuz, ........ Przecież nie może mieć półtorej megabajta...

Jak zwał, tak zwał - moze się nazywać dowolnie. W FC mam dwa jadra: vmlinuz i kernel, w Gentoo też dwa: kernel i jajko. Tak nazwałem, żeby przy starcie łatwiej odróżnić, mniejsza szansa na pomyłkę przy wyborze.

A na ogół jądra w tego typu dystrybucjach mają ca. 1,3 - 1,8MB

Tio jakim cudem u mnie vmlinuz zajmuje 140MB ;( tio ja juz nic nie wiem - a myslalem ze wywalilem duzo ;(

Pewnie włączyłeś opcje debugowania :P

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=3211

BTW strasznie dużo tych modułów - chyba wreszcie, wbrew swoim przekonaniom, przekompiluję jądro :)

A jest sens? Te moduły tylko sobie tam leżą. Jak jądro ich nie potrzebuje to ich nie używa :-)

A jest sens? Te moduły tylko sobie tam leżą. Jak jądro ich nie potrzebuje to ich nie używa :-)

Witam.

Im mniej masz niepotrzebnych modułów tym większe jest bezpieczeństwo systemu. Jeśli do linuksa można się włamać to (z tego co wiem) właśnie przez jakiś wadliwy moduł. Choć na szczęście są one dość dobrze dopracowane przez co i włamania zdarzają się wielokrotnie rzadziej niż w komercyjnym systemie konkurencyjnym :)

Poza tym nie wiem, czy to nie wpływa na szybkość działania systemu. Na logikę raczej tak.

Pozdrawiam

Im mniej masz niepotrzebnych modułów tym większe jest bezpieczeństwo systemu.

Tu się zgodzę :-)

Poza tym nie wiem, czy to nie wpływa na szybkość działania systemu. Na logikę raczej tak.

Ja właśnie nie widzę jakby to miało wpływać na szybkośc systemu :/ Jeśli wkompilujesz wszystko w jądro i wywalisz możliwość ładowania modułów, to tak. Mało jednak kto tak robi. Może sie mylę, ale to, że one tam leżą tylko na dysku, na nic nie wpływa.

Jesli wiesz coś więcej na ten temat, to chętnie się dowiem. Ten temat nurtuje mnie juz od dłuższego czasu...

Jesli wiesz coś więcej na ten temat, to chętnie się dowiem. Ten temat nurtuje mnie juz od dłuższego czasu...

Niestety nie wiem na ten temat zbyt wiele. Moje ostatnie zdanie w poprzednim poście było raczej przypuszczeniem niż stwierdzeniem.

W każdym razie mnie również ten temat nurtuje, ponieważ jak tylko skończy się sesja to będę próbował skompilować jądro i wywalić z niego jak najwięcej niepotrzebnych rzeczy.

Poza tym w najbliższej przyszłości będę stawiał u siebie w domu serwer do dzielenia łącza i logowania z zewnątrz przez ssh i chciałbym, żeby nie było w nim zbyt wielu niepotrzebnych rzeczy. Ale to są na razie moje plany na najbliższą przyszłość.

Pozdrawiam

Niestety nie wiem na ten temat zbyt wiele. Moje ostatnie zdanie w poprzednim poście było raczej przypuszczeniem niż stwierdzeniem.

Życie jest pełne niespodzianek ^_^ Właśnie była o tym rozmowa na p.c.o.l

http://www.google.pl/groups?as_umsgid=cv5c...pi.pl&lr=&hl=pl i odpowiedź:

http://www.google.pl/groups?as_umsgid=cv5d...et.pl&lr=&hl=pl

http://www.google.pl/groups?as_umsgid=slrn...dc.pl&lr=&hl=pl

Czyli krótko - ilość modułów nie wpływa na szybkośc jądra :-)