urys Napisano Luty 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2005 Witam !!! Mam preblem z uruchomieniem squida. Mam jeden interface sieciowy eth0 jak pobieram na niego adres IP z DHCP (od dostawcy netu) to mi sie pięknie uruchamia. Jak przypisze Ip na szrywno to już mi się nie uruchamia.... [root@urys init.d]# ./squid start Uruchamianie squid: ./squid: line 162: 10528 Przerwane $SQUID $SQUID_OPTS >>/var/log/squid/squid.out 2>&1 [ZAWIÓDŁ] a w logach napisane było to Squid Cache (Version 2.5.STABLE5): Terminated abnormally. CPU Usage: 0.004 seconds = 0.002 user + 0.002 sys Maximum Resident Size: 0 KB Page faults with physical i/o: 2 FATAL: Could not determine fully qualified hostname. Please set 'visible_hostname Drugim interfacem będzie neostrada czyli ppp0 Proszę was o ponoc bo bardzo tego potrzebuję Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Przypuszczam, że IP, które nadajesz dla interfejsu eth0 nie może zostać "rozwiązane" przez squid-a po nazwie. Rozwiązaniem problemu powinien być wpis np. w /etc/hosts: NUMER_IP nazwa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Luty 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Wielkie dzięki!!! Działa!!! Qrna tylko czemu tak to ma być?? pzdr Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
959kuba Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Ustaw mu na chama ta sama nazwe hosta jaka ustawiles podczas instalacji. Po prostu squid musi wiedziec jak sie nazywa Mozesz te nazwe resolvowac (masz to napisane wyzej) , ale mozesz podac recznie visible_hostname (i tutaj nazwa) czy zrobisz tak czy tak - bedzie dzialac, ale nazwa musi byc zawsze Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi