Skocz do zawartości

Dwa Problemy (mplayer I Ati)

jagiellon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:)

Mam dwa problemy, z którymi nie moge sobie poradzić mimo dokładnego przeczesania internetu w poszukiwaniu stosownych odpowiedzi.

Po pierwsze: Mplayer

Chciałem w nim pooglądać serial "Joey" zapisany Xvid'em z polskimi napisami.

Z audio i video nie ma problemu. Grają pięknie. Problem dotyczy polskiej czcionki z napisów. Fakt napisy są robione pod windę. Skorzystałem z porad wielu stron w tym i naszego forum na ustawienie polskiej czcionki. I zawsze otrzymuję ten sam wynik. Mianowicie są polskie trzcionki tylko zamiast literek "ł" i "ś" mam zawsze "ż". Próbowałem już chyba wszystkiego, od zmiany i18n począwszy do zmian ustawień w samym mplayerze i używaniu czcionek ms itp.

Może ktoś z was miał podobny problem?

Po drugie: ATI

Zainstalowałem Fedorę na notebook'u ASUS W1Na.

notebook wyposażony jest w ATI mobility radeon 9600.

Jako użytkownik kernela 2.6.10-1.760 do obsługi ATI używałem paczek rpm ściągniętych wraz z modułem do jaja z http://rpm.livna.org/ i wszystko działało.

Ale pod oryginalnymi jajami Red Hat'a nie mam dźwięku więc skompilowałem sobie jajo wg własnych potrzeb. Użyłem 2.6.10 z kernel.org.

Postanowiłem zainstalować referencyjne stery ATI aby cieszyć się zarówno grafiką jak i dźwiękiem pod Fedorką.

I tu mój problem. Instalacja przebiega bez problemów. Nie wyskakują, żadne błędy oraz jestem pewień poprawności moich ustawień w xorg.conf. Zresztą korzystałem oczywiście z programu konfiguracyjnego ATi. No i po tych wszystkich operacjach po restarcie nie odpala mi się ster ATi. Ciągle mam ustawienia standartowe (mesa o ile dobrze pamiętam).

Może o czym zapomniałem??

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Po pierwsze: Mplayer

Miałem podobny proble i róznież przerabiałem róże rozwiązania ale jedynym skutecznym buło to opisane tutaj.

Po drugie: ATI

No i po tych wszystkich operacjach po restarcie nie odpala mi się ster ATi. Ciągle mam ustawienia standartowe (mesa o ile dobrze pamiętam)

Bez obrazy ale co do konfiguracji xorg.conf to (_napewno_ → na pewno) ORT masz byka.

Gdyby ster ATI niebył wstanie się uruchomić z jakich kolwiek przyczyn, to by ci Xy nie wystartowały i otrzymałbyś komunikat że za 5 min serwer X będzie próbował uruchomić się ponownie ...

Skoro odpalają ci się Xy na sterze vesa, to znaczy że, twój xorg.conf wygląda tak:

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "vesa" 
    VendorName  "Videocard vendor"
    BoardName   "VESA driver (generic)" 

Wpis Driver "vesa" musisz zmienić na (nie pamiętam już bo na nvidii teraz siedzę) ati (chyba).

Nie chcę zaczynać nowego tematu, więc się podczepiam. Zrobiłem z MPlayerem wszystko (przynajmniej tak mi się zdaje) co na tym forum było opisane. Divixy chodzą. Za to dvd (filmy razem z dźwiękiem- bez uwag)nie widzi napisów ( w pasku "subbtitles" mam "none"), sam MPlayer nie nie odtwarza VCD.

Do DVD dużo lepszy jest OGLE. Obsługuje menu itp.

Co do VCD to trzeba zmienić ściezkę do urządzenia w opcjach. i dodać prawa dostępu do napędu w /etc/rc.d/rc.local

u mnie wygląda to tak:

# uprawnienia do dvd-rw r

chmod o+rw /dev/hdb

# uprawnienia do dvd-rom

chmod o*rw /dev/hda

Z ciekawości ściągłem sobie tego ogle, ale gdzie tam jest to menu? Po uruchomieniu normalnie zaczyna się film ;>

Chodziło mi o obsługe menu ekranowego płyty DVD.

A menu graficzne trzeba doinstalować. Odpowiednie (_źrudła_ → źródła) ORT są dostępne na stronie projektu http://www.dtek.chalmers.se/groups/dvd/.

U mnie GUI chodziło niestabilnie więc z niego zrezygnowałem.