Skocz do zawartości

Linux Zjechany Przez Patenty :-(

PeterJack

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.di.com.pl/n/?lp=8808

Troche poczytałem artykułów o planach w ustawach i coś widze że bardzo nie pokojące wieści. Patenty znowu chcą wprowadzić, Bill Gates przyjechał do Europy i naciska polktyków. Polska naciskana ze strony wielkich koncernów infomatycznych cos ponoć zaczyna się wycowywać. Nie dobrze. Chociaż nie zmiażdży to (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale nie będzie to nic miłego światu opensoure. A co wy o tym sądzicie. DLa mnie to zabrzmiało tragicznie :(:angry: :shock: :angry::angry:

Ja osobiście uważam że patentowanie np klikania myszką to porostu skrajny debilizm...

Ale dla Amerykanów to normalka...

Nie mam nic do patentów przyznawanych na okres kilku lat dla firm które coś wynalazły i chcą aby im sie zwróciły koszty poniesione na badania itp oraz pierwszy największy zarobek należał do nich. Jednak patentowanie pospolitych rozwiązań jest niedorzeczne.

Nasi nierozgarnięci politycy zaszokowali mnie (pozytywnie) mówiąc patentom NIE.

Jednak naciski są ... i pytanie czy nasi politycy się złamią czy nie.

My jesteśmy zbyt biednym krajem aby płacić za nic (tymbardziej za amerykańskie nic).

Jeszcze troche i ktoś dotanie patent na przycisk reset :lol:

• 2 weeks later...
Może tak jakąś petycje ktoś by skrobnął do polskiego rządy o te patenty może był by jakiś skutek i "Wujek Bill" dostał by "Belką" bo głowie lamo.gif biggrin.gif

Jest i to Europejska. ja już złożyłem swój podpis pod protestem przeciw patentom, a wy :?:

Ja również jestem przeciwko patentom

Któż nie jest ? (przynajmniej z nas - użytkowników opensource i free software'u).

A może są jacyś masochiści odmiennego zdania? (zapraszam do dyskusji :))

Mi to wszystko wisi.. Mam gdzies prawo... wg. mnie najwazniejsze jest spoleczne wychowanie a nie ograniczenia prawne narzucone na niedoinformowane spoleczesntwo, ktore to prawo ciagle lamie. Najwazniejsza jest ideologia. Istota rzeczy jest aby kazdy zrozumial filozofie opensource a nie wiedzial tylko, ze jest za friko i ze to linux.. bo ci cos wiedza zazwyczaj wiedza tylko tyle.. reszta lamie prawo.. a tylko nieliczni zrozumieja cos z tego wszystkiego o co Stallman kiedys zapoczatkowal swoja walkę.

Dla mnie wazne jest tylko jedno prawo- kodeks moralny, reszta praw, ktore sa ustanawiane przez tych idotow sa nie istotne w naszym zyciu (teoretycznie)...

Pozdrawiam.

Ave!

Jest i to Europejska. ja już złożyłem swój podpis pod protestem przeciw patentom, a wy?

co? gdzie? kidy i jak?

wybaczcie jeśli chodzi o polityke to omijam ją szerokim łukiem

a na WOS'ie :[ śpię :D

Popieram AlienaJR!

i chciałbym się spytać jak można się podpisać pod tą petycją :)

Pozdrawiam!

San

co? gdzie? kidy i jak?

Patenty przeszły. Moje obawy nie były jednak bezpodstawne. Na gentoo.org PL kolesie już od jakiegoś czasu rozpaczają. Polska i Dania się sprzeciwiły i zmienić jakąś grupę (nie pamiętam ani linka ani tego, ale to by ją zachamowało), przewodniczący złamał swoje uprawnienia (powinnien poddać to głosowaniu) i niezgodził się. Jest tego na necie.

wybaczcie jeśli chodzi o polityke to omijam ją szerokim łukiem

a na WOS'ie :[ śpię biggrin.gif

Prawnicy niezłą kase zgarniają, a jak jeszcze ma do nich jakiś interes wujek Bill z Ameryki to ....

Ja mam 5 i staram się o 6 na koniec :P

Mi to wszystko wisi.. Mam gdzies prawo... wg.

Fedora jest z ameryki, tak samo jak i gentoo. Dzięki redhatowi i Suse mamy teraz w gronie opensoure gigantów.A z prawem lepiej uwarzać bo jak ci wujo z Ameryki wystawi rachunek w sądzie lub opatentuje twój projekt to będzie bieda ...

Zobaczcie na to http://www.mplayerhq.hu/homepage/index.html ... to nie wróży nic dobrego ...

Patenty przeszły. Moje obawy nie były jednak bezpodstawne. Na gentoo.org PL kolesie już od jakiegoś czasu rozpaczają. Polska i Dania się sprzeciwiły i zmienić jakąś grupę (nie pamiętam ani linka ani tego, ale to by ją zachamowało), przewodniczący złamał swoje uprawnienia (powinnien poddać to głosowaniu) i niezgodził się. Jest tego na necie.

Nie mogę nic znaleźć na necie na ten temat. Nawet na eGospodarce... (_z kąd_ → skąd) ORT masz taką informację że patenty przeszły ... fakt, nie jestem na bierząco bo trochę zapracowany jestem ale mam informacje z przed tygodnia i patenty były wtedy zablokowane ... wiec co (o ile w ogóle coś) się stało że taki stan rzeczy uległ zmianie :?:

Jak możesz to daj jakiś konkretne linki na ten temat ...

Bo jeżeli tak rzeczywiście jest ... to my ludzie przeciwni takiemu stanowi rzeczy musimi coś w tej sprawie zrobić ...

Pytanie tylko czy Polkska społeczność Open Source będzie się wstanie odpowiedznio zorganizować - ja mam co do tego pewne obawy ....