krysk Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Poszukuję sprawdzonego sposobu na działającego flasha i javę pod Mozillą. Jeśli ktoś ma - niech zapoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YarZon Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Witaj, Java: Sciagasz j2re-1.4.2-5.rhfc1.dag.i586.rpm oraz mozilla-j2re-1.4.2-5.rhfc1.dag.i586.rpm, a nastepnie odpalasz w takiej kolejnosci. Flash: Sciagasz flash-plugin-6.0.79-2.i386.rpm i odpalasz. U mnie zadzialalo za pierwszym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YarZon Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Aha, do flasha moga byc potrzebne jeszcze jakies pakiety z plytki FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Jeszcze możesz zobaczyć te dwie strony: http://mozillapl.org/projekty/Wtyczki/Java?v=ffr http://mozillapl.org/projekty/Wtyczki/Macr...diaFlash?v=15cr Jest tam opisane m. in. jak w Javie uzyskać polskie znaki diakrytyczne. Aha, jest już nowsza wersja flasha (6,0,81,0) niż ta podana na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Najprostszy sposób, wielokrotnie sprawdzony: 1. Ze strony www.java.com ściągasz plik *.rpm.bin, nadajesz mu atryb uruchamialności ( chmod +x *.rpm.bin ) uruchamiasz, zgadzasz się na licencję, dostajesz w wyniku plik *.rpm Instalujesz rpm'a ( rpm -ivh *.rpm ) dosintalowując brakujące pakiety ( jeżeli ci rpm coś zarzuci ) 2. Ze strony www.flash.com ściągasz flasha - serwer wykrywa typ twojego systemu i sam proponuje CI odpowiedni plik Rozpakowujesz ten plik, uruchamiasz instalera, który poprosi Cie o potwierdzenie, czy wszystkie przeglądarki są wyłączone ( ważne ! ) a potem poprosi Cię o ścieżkę do mozilli ( np. /usr/lib/mozilla-1.5 ) ( PROPONOWANA DOMYŚLNINE /USR/LIB/MOZILLA JEST BŁĘDNA ! ) Jeżeli używasz kilka wersji mozilli powtarzasz ten krok. 3. Tworzysz symlinka: ln -s /usr/java/j2re1.4.2_01/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla-1.5/plugins/libjavaplugin_oji.so I cieszysz się javą, flashem i życiem P.S. Pamiętaj o ewentualnej zmianie ścieżek, jeżeli masz inne wersje mozilli/javy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Ja zaś proponuję wykorzystać jave z: http://www.blackdown.org np. tą: ftp://ftp.gwdg.de/pub/languages/java/linu...586-gcc2.95.bin (z tą akurat nie ma żadnych problemów) INSTALACJA: % chmod +x j2re-1.4.1-01-linux-<ARCH>.bin % ./j2re-1.4.1-01-linux-<ARCH>.bin --- * rozpakuję Ci się się katalogo - który kopiujesz np. do /usr/lib * exportujesz ścieżke do javy: export PATH=/usr/lib/j2re1.4.1/bin:$PATH (wszystko masz opisane w pliczku INSTALL - w rozpakowanym katalogu) potem dowiązanie pluga tak jak Ci napisali ..... ========== Flash --> > ten > *rozpakowujesz i odpalasz instalator - wszystko Ci już zresztą napisał mariusz .... ważne żebyś nie mieszał i niedoinstalowywał sobie innych wtyczek flash (np przez apt`a) bo może Ci się w ogóle nie odpalał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tidnab Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ. Tymczasowy adres: http://tidnab.nowaruda.one.pl/linux/index....p?sid=fedorafaq Moze komus sie przyda. Strona jeszcze niedokonczona ale to niewazne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ. Świetny pomysł Proponowałbym jeszcze wrzucenie tam tego linka jako pewne uzupełnienie. Jak się tego nazbiera więcej, to ktoś mógłby to umieścić na http://fedora.pl i nowi użytkownicy mieliby łatwiej na nowej drodze życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ. Tymczasowy adres: http://tidnab.nowaruda.one.pl/linux/index....p?sid=fedorafaqMoze komus sie przyda. Strona jeszcze niedokonczona ale to niewazne. ejj kolego - świetna robota! Naprawde fajne - szczególnie "koncik" php - sobie poczytam - bo jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o te sprawy Duży głos ode mnie dla Twoje stronki ! (nie tylko treść ale i "oprawa" jest super) (ps jedyna uwaga która mi sie nasuneła - po wstępnych oględzinach - to że w OO mogłbyś wskazać instalacje sieciową ./setup -n jeżeli nie doczytałem to sorry) - ale ta "wzmianka" to wynika wyłącznie z faktu, iż maruda ze mnie.... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2004 Świetny pomysł ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jerzy Napisano Kwiecień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2004 Tidnab był napisał "Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ." Generalnie gratuluję porządkowania tematów z fedora forum. Było by mi bardzo miło gdybyś zechciał redagować także taki dział (działy) na fedora forum. Co o tym myślicie Pozdrawiam, Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2004 Tidnab był napisał \"Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ.\" Generalnie gratuluję porządkowania tematów z fedora forum. Było by mi bardzo miło gdybyś zechciał redagować także taki dział (działy) na fedora forum. Co o tym myślicie Pozdrawiam, Jerzy Będę się powtarzał - Świetny pomysł ! Nie ma nic gorszego niż ulotność wiedzy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Kwiecień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2004 Tidnab był napisał \"Hmm. Tak sobie czytalem forum i postanowilem zrobic cos w rodzaju Fedora FAQ.\" Generalnie gratuluję porządkowania tematów z fedora forum. Było by mi bardzo miło gdybyś zechciał redagować także taki dział (działy) na fedora forum. Co o tym myślicie Pozdrawiam, Jerzy Popieram kandydaturę troszkę powzelinuję ( ) ----> a mianowicie - "schludność" stronicy zrobła na mnie ogromnę wrażenie - co tu dużo gadać - chłopak ma talent - a fedora.p (i mi wszyscy) mogła by z wiele skorzystać. pozdrawiam i grauluję PS. (zawsze myślałem o "czymś" takim -ale wiecie brak czasu hehehe brak umietności skutecznie mnie przyblokował - ale powoli nadrabiam a jak widzę będe miał gdzie się radzić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tidnab Napisano Kwiecień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2004 CZemu nie jak juz i tak to robie to moge to robic i tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krysk Napisano Kwiecień 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2004 No i nie wiem. apt-get install flash-plugin, z tych linków co podawaliście oraz z macromedii - efekty? zerowe dalej brak flashki A przed formatem miałem ją normlanie :/ eh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi