Skocz do zawartości

Zwis Podczas Ładownia Instalatora

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problemik z zainstalowaniem Fedory 3 (64 bity).

Podczas ładowania Anacondy ostatni komunikat jaki widzę w trybie graficznym to że ładuje się serwer X i ZONK!, na ekranie widzę wszystko posiekane i nie moge nic z tym zrobić. Co ciekawe jak próbuje odpalić instalator w trybie tekstowym to wywala mi się w podobnym miejscu ...

Instalator FC 3 (32 bity) przebiegła bez najmniejszych problemów.

Co to może być i jak sobie z tym poradzić?

Mój sprzęt to:

Płyta główna: Gigabyte K8NF-9

Procesor: Athlon 64 3000+ (Socket 939)

Grafika: Gigabyte Geforce 6600

RAM: Twinmos 2x512MB (DUAL)

HDD: WD Caviar 2000 JB (200GB S-ATA)

============================================

27..02.2005 godz 20:20

Zaistalowałem system wykorzystując tryb tekstowy ... tym razem mi się nie wyawalił :)

Jednak pojawiły się następne problemy.

Nie da się odpalić systemu w trybie graficznym bo na ekranie widać jakąś kolorową sieczkę ... :unsure:

Zmieniłem więc sterownik z vesa na nvidia i system JAKOŚ się uruchomił w trybie graficznym tyle że zamiast wskaźnika myszy mam posiekany kwadrat o wielkości 2x2cm ... nie mam ikon ani napisów w rozwijanych menu ... :(

Postanowiłem więc zaktualizować system i zobaczyć co się stanie...

Ściąganie aktualizacji trwało 2 dni (neo 128 0 ok 700MB). Potem w trakcie instalowania aktualizacji wystąpił chwilowy zanik napięcia i proces ten został przerwany. Nie mogę go już uruchomić bo wywala mi komunikat że mam niespełnione zalezności i że brakuje mi php (pomimo tego że on jest !?).

Xorg się akurat zdążył zaktualizować ale nic to nie dało :(.

Jednym słowem kiszka!!!. Straciłem dwa dni i nic ... system jak nie działał tak (_niedziała_ → nie działa) ORT !!!! :angry::angry::angry::angry::angry::angry:

Ma ktoś jakieś pomysły :?:

Co z tym można zrobić :?:

Jestem już tak wku.......y że chyba wyp.... ta Fedore x86 64 przez okno ... :angry:

Miałem identyczny problem i udało mi się go rozwiązać :).

Zaczne od tego, że mam bardzo podobny sprzęt do twojego:

Procesor : AMD Athlon 64 3000+

Płyta główna : GIGABYTE K8NF-9

Karta graficzna : GIGABYTE GF 6600 256 MB

Pamięć : Kingston 512 MB

Po uruchomieniu instalacji FC 3 x86_64 i wystartowaniu anacondy miałem "sieczkę" na ekranie. Po wielu dniach kombinowania, szukania w internecie, udału mi się zainstalować system i doprowadzić X.org'a do używalności. Problem leży w tym, że system X.org ma problem z obsługą kart na PCI-E w 64-bitowym (_linuxie_ → Linuksie) ORT.

Myślę, że to co teraz napisze ci pomoże :

1. Zainstaluj FC 3 w trybie tekstowym.

2. Uruchom system z płyty (linux rescue).

3. Wykonaj wszystko tak jak jest to opisane na http://www.shell.linux.se/xpatrikx/article...pcibus-bug.html (trzeba sciągnąć źródła X.org i je spatchować, a następnie przekompilować). Trochę to wszytsko potrwa (kompilacja), ale na 100% pomoże.

4. Masz działający system.

Wielkie dzięki ...

Już myślałem że nie dam sobie z tym rady ...

Niestety w kompie zdechł mi HDD i muszę przeczekać całą procedurę gwarancyjną :(

Jak tylko dostanę spowrotem twardziela to spróbuję od nowa zainstalować FC3.

Jeszcze raz dzięki ...

3. Wykonaj wszystko tak jak jest to opisane na http://www.shell.linux.se/xpatrikx/article...pcibus-bug.html (trzeba sciągnąć źródła X.org i je spatchować, a następnie przekompilować). Trochę to wszytsko potrwa (kompilacja), ale na 100% pomoże.

Nie ma sensu syfić sobie w systemie. Lepiej zainstlowac gotowe paczki z Rawhide'a, które mają ten błąd poprawiony → http://www.google.pl/groups?as_umsgid=pan....et.pl&lr=&hl=pl

https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=2322

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=143910

Ja znów powiem. Nic nie kompilować, bo to bez sensu dla Fedory. Tylko rzeczy których (_niema_ → nie ma) ORT w paczkach. Często newbie biorą się za kompilowanie wszystkiego pokolej z pomocą jakiś poradników sprzed 5 lat. Fuj :angry: FC nie jest do kompilowania, tylko do używania...

Nie ma sensu syfić sobie w systemie. Lepiej zainstlowac gotowe paczki z Rawhide'a, które mają ten błąd poprawiony

Zastanawia mnie taki fakt że,skoro błąd jest znany to czemu nie ma odpowiedniego poprawionego pakietu w fedora-updates, tylko trzeba go ściągnąć z fedora-devel :?:

Nic nie kompilować, bo to bez sensu dla Fedory.

Kompilować sobie można, byle pakować wszystko w RPMy ;-) W przeciwnym razie jest taki bałagan, że ho ho.

Tak apropo kompilownia to co myślicie o programie checkinstall :?:

Dołącza on kompilowany program do systemu pakietów RPM.

Zastanawia mnie taki fakt że,skoro błąd jest znany to czemu nie ma odpowiedniego poprawionego pakietu w fedora-updates, tylko trzeba go ściągnąć z fedora-devel :?:

Deweloperzy nie mogą za bardzo wypuszczać co chwilę nowych wersji. Trzeba najpierw wszystko przetestować. Poza tym użytkownicy bardzo by zrzędzili gdyby musieli co chwilę ściągać kilkadziesiąt MB aktualizacji. Zresztą Fedora i tak jest na tym polu dość liberalna w porównaniu do innych dystrybucji.

A tak swoją drogą, to niedługo mozna pewnie się spodziewać w updates-testing nowej wersji X.org X11 → http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/devel...=1.135&r2=1.136

Tak apropo kompilownia to co myślicie o programie checkinstall :?:

Dołącza on kompilowany program do systemu pakietów RPM.

Tak, ten program był, jest i będzie szeroko polecany (i to nie tylko na tym forum) :-) Jak ktoś nie umie samemu robić paczek to jest to rozwiązanie bardzo dobre.

Jednak w przydku kluczowych systemowych programów lepiej używać dystrybucyjnych wersji, bo można wpaść potem w piekło zależności ;-)

• 2 weeks later...

Witam

Mam już twardziela :) i worek kłopotów z Fedorą x86 64... :(

W tym samym czasie co napisałem pierwszego posta na ten temat zgłosiłem też buga na bugzille.

Przyszła mi odpowiedź ... bla bla bla ... Najnowsze uaktualnienia xorg-X11 powinny załatwić problem z wyświetlaniem...

spoko...

Zainstalowałem i system jak nie działał tak nie działa ...

Zainstalowałem stery od nvidi (te najnowsze - wersji nie pamiętam)

Wpisałem

init 5

HURA!!! System działa poprawnie :D

OK ... koniec pomyślności ... jak uruchamiam system w trybie init 5 (opcja startowa jądra) to X window chodzi lepiej niż poprzednio (czytaj kilka postów wyżej) ale w dalszym ciągu nie wyświetla napisów (ŻADNYCH)...

A żeby było bardziej porypanie ...

Jeżeli uruchomie system w trybie init 3 (opcja startowa jądra) i z poziomu konsoli przełączę się na init 5[/] to wszystko działa :shock:

A na dokładkę ... Na sterowniku vesa system nie działał w trybie graficznym (sieczka itp.) a teraz (po zainstalowaniu sterów nvidi) system odpala się w init 5 (opcja startowa jadra) na sterze vesa prawidłowo tj bez żadnych krzaczków itp.

Dodatkowo (obecnie na driverze nvidi i przełączonym trybie z 5 na 3 x window działa ale co jakiś czas (cżesto - np na przewijaniu strony) się przywiesza ... :?:

ZACZYNAM GŁUPIEĆ Z TĄ FC :huh::unsure::blink: :shock: :angry:

Dopiszę na bugzillę co i jak ale mam dosyć .. jeszcze bez powodu wywalił mi się dźwięk :(:angry:

W tym samym czasie co napisałem pierwszego posta na ten temat zgłosiłem też buga na bugzille.

Możesz rzucić linka? Chętnie dodałbym się z ciekawości do CC.

Najnowsze uaktualnienia xorg-X11 powinny załatwić problem z wyświetlaniem...

spoko...

Zainstalowałem i system jak nie działał tak nie działa ...

Te z updates-testing czy z Rawhide'a?

Zainstalowałem stery od nvidi (te najnowsze - wersji nie pamiętam)

Wpisałem

init 5

HURA!!! System działa poprawnie  :D

Najnowsze sterowniki maja jakiegoś łorkarałnda i to pewnie dlatego działa po ich załadowaniu.

w dalszym ciągu nie wyświetla napisów (ŻADNYCH)...

Można wiedzieć co za napisy?

Dodatkowo (obecnie na driverze nvidi i przełączonym trybie z 5 na 3 x window działa ale co jakiś czas (cżesto - np na przewijaniu strony) się  przywiesza ... :?:

Sterowniki nVidii lubią sie wieszać ;-)

jeszcze bez powodu wywalił mi się dźwięk :(  :angry:

Możesz więcej napisać na ten temat? Samo z siebie czy coś robiłeś/instalowałeś?

Możesz rzucić linka? Chętnie dodałbym się z ciekawości do CC.
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=149818

Te z updates-testing czy z Rawhide'a?

z updates-testing

Male sprostowanie ... napisalem wczesniej ze zainstalowalem pakiety testing ... wtedy tego nie zrobilem bo yum nie pokazal zadnych bledow wiec uznalem ze to zrobil a w rzeczywistisci mialem te stare ... ale teraz juz dalem sobie rade i mam zainstalowane pakiety testing i generalnie x window dziala na sterach vesa (jutro zobacze czy popranie bo mam juz dosyc na dzisiaj - chociaz od czasu do czasu wyswietlaja mi sie jakies niebieskie krzaczki w gornej czesci ekranu) ale jak probuje pisac polskie litery to zaczynaja dzialac jakies skroty klaiaturowe :?: wiec na dzis koniec :lammer:

łorkarałnda

Co to jest :?:

Można wiedzieć co za napisy?

Wszystkie napisy w oknach (generalnie chodzi mi tekst w kadej postaci w x window - tekst w menu wyboru, terminalu, paski menu itp.)

Możesz więcej napisać na ten temat? Samo z siebie czy coś robiłeś/instalowałeś?

Po pierwszym odpaleniu systemu po aktualizacji xorg dzwiek mi sie wywalila lae potem wszystko wrocilo do normy.

Teraz znow mi sie wywalil (bo aktualizowalem xorg) ale nie bede juz dzis sprawdzal co gdzie i jak ... Chodzi mu o dostep do /dev/dsp (o ile pamietam) twierdzi ze nie ma dostepu.

EAH... mam dosyc ... tak sie dzis nakombinowalem ze nawet nie wiem co napisac tym od bugzilli ... zostawie narazie temat w spokoju do niedzieli bo jutro mam szkole ...

Kurcze ... jeszcze cos nie dziala z tymi cytatami :ph34r: sory za ta sieczke powyzej ale nie mam juz nawet sily myslec co jest nie tak ze nie interpretuje QUOTE

=======================================================================================

19.13.2005 12:31

Witam ponownie

Doszła mi kolejna atrakcja nie mogę zamknąć systemu :lammer: Po wydaniu komendy poweroff lub reboot systemn zawiesza się na komunikacie:

INIT: no more processes left in this runlevel

A z tym dźwiękiem to teraz wywala komunikat że nie takirgo pliku ani katalogu /dev/dsp

Dzięki.

ale teraz juz dalem sobie rade i mam zainstalowane pakiety testing i generalnie x window dziala na sterach vesa (jutro zobacze czy popranie bo mam juz dosyc na dzisiaj - chociaz od czasu do czasu wyswietlaja mi sie jakies niebieskie krzaczki w gornej czesci ekranu)

Z tego co Ci napisali w Bugzilli, to lepiej by było jakbyś odinstalował sterowniki nVidii, bo zamazały Ci niektóre pliki systemowe. Może być trochę problemów z przywracaniem oryginalnych ustawień, więc lepiej jakbyś na nowo zainstalował system, bo jakies resztki moga dalej mieszać w systemie :/ (Najlepiej skopiuj sobie gdzieś wszystkie aktualizacje, żeby potem ich jeszcze raz nie ściągać).

Następnie, po aktualizacji systemu, pozostanie Ci już tylko sprawdzić standardowe stery nv.

ale jak probuje pisac polskie litery to zaczynaja dzialac jakies skroty klaiaturowe :?:

Może masz złe ustawienia klawiatury w /etc/X11/xorg.conf? POwinieneś mieć coś takiego:

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option     "XkbModel" "pc105"
    Option     "XkbLayout" "pl"
EndSection

łorkarałnda

Co to jest :?:

Workaround -- obejście problemu ;-)

Wszystkie napisy w oknach (generalnie chodzi mi tekst w kadej postaci w x window - tekst w menu wyboru, terminalu, paski menu itp.)

Masz uruchomione xfs?

service xfs status

Po pierwszym odpaleniu systemu po aktualizacji xorg dzwiek mi sie wywalila lae potem wszystko wrocilo do normy.

Teraz znow mi sie wywalil (bo aktualizowalem xorg)  ale nie  bede juz dzis sprawdzal co gdzie i jak ... Chodzi mu o dostep do /dev/dsp (o ile pamietam) twierdzi ze nie ma dostepu.

No akurat aktualizacja X.org nie ma z tym za bardzo nic wspólnego ;-) Prędzej wina kernela. Sprawdź, czy istnieją odpowiednie pliki w /dev/snd oraz czy załadowane są modułu do karty:

lsmod | grep snd

Kurcze ... jeszcze cos nie dziala z tymi cytatami  :ph34r: sory za ta sieczke powyzej ale nie mam juz nawet sily myslec co jest nie tak ze nie interpretuje QUOTE

Poprawiłem. Zamiast ] dałeś } :P

Doszła mi kolejna atrakcja nie mogę zamknąć systemu  :lammer: Po wydaniu komendy poweroff lub reboot systemn zawiesza się na komunikacie:

INIT: no more processes left in this runlevel

Nie robiłes może wcześniej jakiegoś twardego reseta? Może sprawdzenie systemów plików pomoże :mellow:

Tak swoją drogą to masz fajną nazwę komputera: czarna-wdowa :-)

:DPo długim okresie walki wreszcie system działa :D

@gajownik

System instalowałem wczoraj kilka razy ale nie brałem pod uwagę (ze zmęczenia chyba, lub z głupoty) tego że za każdym razem pozostawiałem parycję /var niesformatowaną i przez to pozostawały jakieś resztki po poprzedniej instalacji i (_z tąd_ → stąd) ORT te całe ceregiele z yumem i tym komunikatem INIT ...

System dział mi teraz na sterze nv i nic się nie krzaczy ani nie przycina :)

Co do klawiatury to rzeczywiście miałem ustawioną na us ale jakim cudem mi się to przestawiło to już nie doszedłem.

Masz uruchomione xfs?

Tak mam i miałem, wtedy jak nie wyświetlało też.

]No akurat aktualizacja X.org nie ma z tym za bardzo nic wspólnego ;-) Prędzej wina kernela.

Mi też wydawało się to dziwne ale dźwięk wywalił mi się kilka razy, za każdym razem po aktualizacji xorg. Ale teraz działa :)

Poprawiłem. Zamiast ] dałeś } tongue.gif [...]

[...] Tak swoją drogą to masz fajną nazwę komputera: czarna-wdowa :-)

Dzięki ale (_napewno_ → na pewno) ORT NIE DAŁEM } TWERAZ ZRESZTĄ TEŻ U MNIE WYŚWIETLA [ ] Wkleiłem nawet na próbe cytaty z innych postów i jest to samo, nie insterpretuje!

Korci mnie jeszcze aby spróbować ze sterem nVidii na kernelu 2.6.11 ... Instalator sterownika pisał coś o tym że na starszym jajku ster może działać niestabilnie ... Ale chyba zostawie to sobie na święta.

BTW Jest Flash Player dla firefoxa którego da się zainstalować na x86 64 :?:

Dzięki ale (_napewno_ → na pewno) ORT NIE DAŁEM } TWERAZ ZRESZTĄ TEŻ U MNIE WYŚWIETLA [ ] Wkleiłem nawet na próbe cytaty z innych postów i jest to samo, nie insterpretuje!

Dałeś :P A teraz w drugim QUOTE zjadłes T (poprawiłem).

Korci mnie jeszcze aby spróbować ze sterem nVidii na kernelu 2.6.11 ... Instalator sterownika pisał coś o tym że na starszym jajku ster może działać niestabilnie ... Ale chyba zostawie to sobie na święta.

Zawsze możesz zainstalować kernel z Rawhide'a (trzeba mieć zainstlowane najnowsze udev). Proponowałbym tym razem stery nVidii z rpm.livna.org, bo one nie nadpisują systemowych plików i zawsze możesz powrócić do stanu pierwotnego.

BTW Jest Flash Player dla firefoxa którego da się zainstalować na x86 64 :?:

Macromedia to ćwoki i nie wypuścili wersji 64-bitowej <_< Musisz używać FF skompilowanego dla i386...

Aha, wypadałoby zamknąć zgłosznie w Bugzilli, żeby developerzy nie marnowali czasu na rozwiązane problemy :-)