kopacz Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 Witam napotkałem na dziwny problem nigdy takich niemialem więc najwyższa pora :] prawdopodobnie gdzieś się walnolem ale (_niemam_ → nie mam) ORT już pojęcia gdzie :| do rzeczy zainstalowalem FC3 i zachcialo mi się zkompilować nowe jajko 2.6.10 pobralem rozpakowalem do /usr/src ldowiązanie zrobilem ustawienia (.config) zaladowałem bo mam drugiego (_linuxa_ → Linuksa) ORT z jajkiem 2.6.8 przejrzalem jeszzce czy wszystko co potrzebne jest zaznaczone i make all make modules_install make install próbowalem też z make && make modules_install install nowe jajko wrzucam do /boot w grub.conf mam title Fedora Core (2.6.10) root (hd0,3) kernel /boot/vmlinuz-2.6.10 ro root=LABEL=/ vga=791 initrd /boot/initrd-2.6.10.img no i przy botowaniu wywala Booting 'Fedora Core (2.6.10)' root(hd0,30 Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83 kernel /boot/vmlinuz-2.6.10 ro root=LABEL=/ vga=791 Error 15; File not found Press any key to continue no i lol gdzie się walnolem co zrobilem źle bo już (_niewiem_ → nie wiem) ORT THX za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 root=LABEL=/ vga=791 porównaj z moim root=/dev/hdc1 No i ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 No i ? No i co? Ja mam tak: ro root=LABEL=/ rhgb quiet i wszystko jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 No i co? Ja mam tak: ro root=LABEL=/ rhgb quiet i wszystko jest OK. A ja mam tak ro root=/dev/hdc1 rhgb quiet i też wszystko jest ok. Widocznie, to od nr dysku zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz Napisano Luty 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2005 ja też mam i to i to i tamto ale niepomagało problem był wtym że obsluge systemu plików miałem jako [M] moduł :shock: no bywa :] tera czyta jajko ładuje cośtam i po momęcie wywala not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) g ehem że co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 Jak ma się jednego (_linuxa_ → Linuksa) ORT to root=/LABEL (czy może tak to było root=LABEL=/)powinno być ok. Osobićie bym radził (sam tak robię u siebe) ustawiać tak jak lszk: root=/dev/hdxY gdzie: x - to litera dysku czyli a , b, c czy d i tak dalej Y - to cyfra partycji 1, 2 ,3 . Jak ktoś nie wie jak to niech odpali cfdisk, tam wszysko jest. Pozdro. Co do reszty się nie wypowiadam bo coś mam pecha z jajkami u pingwinów. Ostarnie moje jajko nie obsługiwało fat, DMA i jeszcze czego nie wiem bo wnerwiłem się i stare odpaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz Napisano Luty 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 dzienx już se poradziłem widocznie coś skiepścilem w menuconfig przy instalacji fedory jest w /boot tworzony pliczek config-2.6.9-1.667 ktory to zawiera config aktualnego jajka wystarczy przekopiować do nowych źródelek i w konfiróratorze zaladować i pozabawie (_napewno_ → na pewno) ORT nowe jajko bedzie dobrze zkofigorowane no niedokońca bo jest wiele zbędnych rzeczy ale to jż indywidualna sprawa DZIKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi