Bart777 Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 Witam Mam pytanie montuje partycje fat32 nastepujaca linijka /dev/hda7 /media/transfer vfat defaults 0 0 i jesli dzilam jako root to wszystko jest super ale jako user moge jedynie czytac pliki a chcialbym miec pelen dostep do tej partycji no i jeszcze pytanko o ntfs z winda XP czy linijka moze wygladac tak /dev/hdaX /media/X auto auto,ro 0 0 __ Pozdrowienia Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 /dev/hda1 /C ntfs defaults,ro,umask=0 0 0 /dev/hda8 /D vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 no i jeszcze pytanko o ntfs z winda XP czy linijka moze wygladac tak /dev/hdaX /media/X auto auto,ro 0 0 Może, ale lepiej zamiant auto wpisz nazwę systemu plików tj. ntfs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 /dev/hda7 /mnt/dysk_c vfat auto,user,rw,utf8,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 (Wuja źle podaje :shock:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 /dev/hda7 /media/transfer vfat defaults 0 0 To co napiszę nie ma właściwie znaczenia, ale katalog /media służy do montowani innych rzeczy → http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.ht...MEDIAMOUNTPOINT IMHO do tego lepiej nadaje się katalog /mnt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 /dev/hda7 /media/transfer vfat defaults 0 0 To co napiszę nie ma właściwie znaczenia, ale katalog /media służy do montowani innych rzeczy → http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.ht...MEDIAMOUNTPOINT IMHO do tego lepiej nadaje się katalog /mnt Ciekawa lektura, niewiedziałem o tym... Ale i tak wole wszystko trzymać w media(dawniej w mnt) czyli na swoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart777 Napisano Luty 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 fat dziala juz dobrze ale przy ntfs-ach mam komunikat ze kernel nie obsluguje tego fs-u __ Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 fat dziala juz dobrze ale przy ntfs-ach mam komunikat ze kernel nie obsluguje tego fs-u __ Bart Witam. Spróbuj postąpić wg następującej instrukcji: http://www.fedora.pl/site/index.php?option...task=view&id=23 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart777 Napisano Luty 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 oki dzieki __ Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 (Wuja źle podaje :shock:) A co jest zle i dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 A porównaj sobie swój wpis z moim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 A porównaj sobie swój wpis z moim No i poza tym, że się różnią to nie widzę nadal nic złego, ani u Ciebie, ani u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Ojej, po co te nerwy Gajownik pisze, że używamy samego wpisu "utf8", bez żadnych dodatków, a poza tym dysku nie powinno się montować do "/C", tylko do "/mnt", no i nie "users", tylko "user". Aha, i przy umask zgubiłeś dwa zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Ojej, po co te nerwy :?: E....tam.... A gdzie Ty tu nerwy widzisz? Przecież ze mnie niespotykanie spokojny człowiek używamy samego wpisu "utf8", bez żadnych dodatków No i jest samo 'utf8' bez 'iocharset' . A 'codepage' to już chyba co innego. dysku nie powinno się montować do "/C", tylko do "/mnt" A wydawało mi się, że śledzę na bieżąco obrady Sejmu i nie słyszałem, żeby wyszła jakaś ustawa na ten temat. Można sobie montować gdzie tylko fantazja i wygoda wskazuje. U mnie od początków istnienia komputera w domu jest poukładane na dysku (dyskach) wg pewnych zasad i każdy użytkownik zawsze wie gdzie są jego papiery czy inny magazyn; stąd niezależnie od tego czy pracuje w Windowsie czy jakimkolwiek linuksie wie co jest na C, D, E, F; wie, że nagrywarka to V a CDROM to U.( no, od czasu udev, to tu się trochę zmieniło). I jak do tej pory żadna dystrybucja linuksa nie obraziła się na to. nie "users", tylko "user" Jeśli mamy na myśli grupę to 'users' przy umask zgubiłeś dwa zera. Nie zgubiłem. Nie upieram się, że koniecznie ma tak być, ale mam tak od zawsze i żadnych szkód jak do tej pory nie zanotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 :?: E....tam.... A gdzie Ty tu nerwy widzisz? Przecież ze mnie niespotykanie spokojny człowiek No dobra, to była mała nadinterpretacja No i jest samo 'utf8' bez 'iocharset' . A 'codepage' to już chyba co innego. Może i tak, ale gajownik radził używać samego "utf8". A wydawało mi się, że śledzę na bieżąco obrady Sejmu i nie słyszałem, żeby wyszła jakaś ustawa na ten temat. Można sobie montować gdzie tylko fantazja i wygoda wskazuje. U mnie od początków istnienia komputera w domu jest poukładane na dysku (dyskach) wg pewnych zasad i każdy użytkownik zawsze wie gdzie są jego papiery czy inny magazyn; stąd niezależnie od tego czy pracuje w Windowsie czy jakimkolwiek linuksie wie co jest na C, D, E, F; wie, że nagrywarka to V a CDROM to U.( no, od czasu udev, to tu się trochę zmieniło). I jak do tej pory żadna dystrybucja linuksa nie obraziła się na to. Napisałem "powinno", ale każdy może sobie montować gdzie chce (daawno temu, czyli tak w ostatnie wakacje, jak miałem Auroksa i byłem bez netu, to montowałem sobie do /home/raven/mount/c czy jakoś podobie ). Jeśli mamy na myśli grupę to 'users' Nie zgubiłem. Nie upieram się, że koniecznie ma tak być, ale mam tak od zawsze i żadnych szkód jak do tej pory nie zanotowałem. Ja też zawsze tak miałem i nie było problemów Ale przy próbie zmiany na "user" GNOME nie chciał automatycznie montować tych dysków EOT, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi