Skocz do zawartości

Dostep Do Fat32 Dla Userow

Bart777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie montuje partycje fat32 nastepujaca linijka

/dev/hda7 /media/transfer vfat defaults 0 0

i jesli dzilam jako root to wszystko jest super ale jako user moge jedynie czytac pliki

a chcialbym miec pelen dostep do tej partycji

no i jeszcze pytanko o ntfs z winda XP

czy linijka moze wygladac tak

/dev/hdaX /media/X auto auto,ro 0 0

__

Pozdrowienia Bart

/dev/hda7              /media/transfer        vfat    defaults        0 0

To co napiszę nie ma właściwie znaczenia, ale katalog /media służy do montowani innych rzeczy → http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.ht...MEDIAMOUNTPOINT IMHO do tego lepiej nadaje się katalog /mnt

Ciekawa lektura, niewiedziałem o tym... Ale i tak wole wszystko trzymać w media(dawniej w mnt) :) czyli na swoim miejscu.

Ojej, po co te nerwy :unsure:

:?: E....tam.... A gdzie Ty tu nerwy widzisz? :) Przecież ze mnie niespotykanie spokojny człowiek :D

używamy samego wpisu "utf8", bez żadnych dodatków

No i jest samo 'utf8' bez 'iocharset' . A 'codepage' to już chyba co innego.

dysku nie powinno się montować do "/C", tylko do "/mnt"

A wydawało mi się, że śledzę na bieżąco obrady Sejmu i nie słyszałem, żeby wyszła jakaś ustawa na ten temat. ;)

Można sobie montować gdzie tylko fantazja i wygoda wskazuje. U mnie od początków istnienia komputera w domu jest poukładane na dysku (dyskach) wg pewnych zasad i każdy użytkownik zawsze wie gdzie są jego papiery czy inny magazyn; stąd niezależnie od tego czy pracuje w Windowsie czy jakimkolwiek linuksie wie co jest na C, D, E, F; wie, że nagrywarka to V a CDROM to U.( no, od czasu udev, to tu się trochę zmieniło).

I jak do tej pory żadna dystrybucja linuksa nie obraziła się na to.

nie "users", tylko "user"

Jeśli mamy na myśli grupę to 'users'

przy umask zgubiłeś dwa zera.

Nie zgubiłem. Nie upieram się, że koniecznie ma tak być, ale mam tak od zawsze i żadnych szkód jak do tej pory nie zanotowałem.

:?: E....tam.... A gdzie Ty tu nerwy widzisz? :) Przecież ze mnie niespotykanie spokojny człowiek :D

No dobra, to była mała nadinterpretacja :)

No i jest samo 'utf8' bez 'iocharset' . A 'codepage' to już chyba co innego.

Może i tak, ale gajownik radził używać samego "utf8".

A wydawało mi się, że śledzę na bieżąco obrady Sejmu i nie słyszałem, żeby wyszła jakaś ustawa na ten temat.  ;)

Można sobie montować gdzie tylko fantazja i wygoda wskazuje. U mnie od początków istnienia komputera w domu jest poukładane na dysku (dyskach) wg pewnych zasad i każdy użytkownik zawsze wie gdzie są jego papiery czy inny magazyn; stąd niezależnie od tego czy pracuje w Windowsie czy jakimkolwiek linuksie wie co jest na C, D, E, F; wie, że nagrywarka to V a CDROM to U.( no, od czasu udev, to tu się trochę zmieniło).

I jak do tej pory żadna dystrybucja linuksa nie obraziła się na to.

Napisałem "powinno", ale każdy może sobie montować gdzie chce (daawno temu, czyli tak w ostatnie wakacje, jak miałem Auroksa i byłem bez netu, to montowałem sobie do /home/raven/mount/c czy jakoś podobie :)).

Jeśli mamy na myśli grupę to 'users'

Nie zgubiłem. Nie upieram się, że koniecznie ma tak być, ale mam tak od zawsze i żadnych szkód jak do tej pory nie zanotowałem.

Ja też zawsze tak miałem i nie było problemów :) Ale przy próbie zmiany na "user" GNOME nie chciał automatycznie montować tych dysków :(

EOT, co? B)