SebOOl Napisano Luty 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2005 Wiatm Czy ktoś kiedyś próbował zainstalować windowsa pod linuksem :?: Chodzi mi o zastoswanie jakiegoś programu który tworzy taki wirtualny komputer. Gdziś po głowie chodzi mi taka nazwa Vmware ... Interesuje mnie czy dużo zachodu trzeba aby postawić system w takowy sposób. I jak on w ogóle chodzi ... czy stabilnie, czy dużo wolniej niż standardowo zainstalowny itp. Z góry dzięki za wszystkie informacje i opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 I jak on w ogóle chodzi ... czy stabilnie, czy dużo wolniej niż standardowo zainstalowny itp. Dodam jeszcze, że w moim przypadku to było na wingrozie - program M$ Virtual PC czy stabilnie - nie do końca czy dużo wolniej <chodzi> - w moim przypadki to nawet Fedora nie chciała się zainstlować, a Auroxa instalowałem zamiast około 40 minut... 2 dni !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 podobno szybciej i stabilniej "chodzi" windows na programie win4lin. tylko trudno go dostac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 niestety ani vmware, ani win4lin nie sa darowymi programami...Czy ktos zna jakis daromowe programiki, ktore odpala winde pod linuxem? Cholerna winda...skaner tylko dziala mi pod winda i nic sie nie da z tym zrobic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 qemu - tylko slyszalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Jest jeszcze Bosch albo Bosh niepamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 QEMU. Działa ja na nim odpaliłem różne LINUXSY, z liceCD jak i instalacja, Win98, Dos, freedosa, WinXp stanął po włączeniu graficznego ekranu instalacji i wyświetla tylko ekrany jaki on jest cudowny , a instalacja się dalej nie posuwa. Ale czytałem że Xp idzie. Krótki HowTO: Po zainstalowaniu paczki z Qemu oczywiście zalecane jest dla lepszej emulacji jako root wykonać: echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq PO każdym uruchomieniu komputera, lub dodać to polecenie do /etc/rc.local. Aby odpalić jakiegoś linuxsa z Live CD: qemu -cdrom /dev/cdrom -boot c -m 128 gdzie: -cdrom /dev/cdrom - podaje jakie urządzenie ma być CDROMEM. -boot c – ma botować z dysku c: u nas cdrom. -m 128 – nasz wirtualny komp ma mieć 128MB RAMU. CTRL+ALT+F – przełącza w tryb full screan. Odpalamy DOSa z obrazu dyskietki na dysku: qemu -fda DOS.img -boot a -m 128 gdzie: -fda – że mamy podpiętą dyskietkę DOS.img obraz dyskietki botującej DOSa. Chcemy podpiąć jakiś dysk do naszego wirtualnego kompa. Najpierw tworzymy jakiś katalog a w nim obraz dysku: dd of=hd.img bs=1024 seek=2000000 count=0 gdzie: seek=2000000 to rozmiar naszego dysku:2000000B=2GB reszta opcji: man dd Teraz można odpalić naszego kompa z podpiętym dyskiem, zabotować z dyskietki DOSem. Po czym odpalić FDISKA, podzielić dysk na partycje i zformatować!!!!!!!! qemu -hda hd.img -fda DOS.img -boot a -m 128 Instalacja Win98: Tworzymy obraz dysku, jak wyżej, wkładamy botowalny CD z instalatorem Win do CD i: qemu -hda hd.img -cdrom /dev/cdrom -boot d -m 128 można też np. utworzyć obraz dysku CD wtedy wystarczy zmienić -cdrom /scieszka_dp_obrazu/nazwa_obrazu.iso i zabotowac z dyskietki dalej jak w instalacji Windy np. qemu -fda DOS.img -hda hd.img -cdrom obrazWIN.iso -boot a -m 128 Po udanej instalacji, można zrobić kopię obrazu dysku, tak na wszelki wypadek. I teraz włączyć winde: qemu -hda hd.img -boot c -m 128 Oczywiście można dodać kolejny dysk, w tym celu tworzymy obraz np. hd2.img i: qemu -hda hd.img -hdb hd2.img -boot c -m 128 Teraz należy na nim założyć partycje i go sformatować. Oczywiście na takich dyskach można też postawić jakiegoś linuxsa dla testów. A i na Qemu działa sieć, mamy karte sieciową a dane o sieci są przesyłane przez DHCP i tak na naszym wirtualnym kompie działa net Na koniec strona Qemu. http://fabrice.bellard.free.fr/qemu/ Można tam pobrać źródła binarki i obrazy np. FreeDOSa do testu:) Obrazy dyskietek Dosa i Windowsów: http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm RPMki QEMU można poszukać np. na: http://rpm.pbone.net/ To by było tyle reszta w 'man qemu' i dokumentacji na stronie Mam nadzieje, że to pisząc nie popełniłem dużo błedów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2005 w lutym w linux magazine bylo o qemu.. → ale tutaj ziemia przyszponcił dobry opisik :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2005 ja qemu sciagnalem z rpm.pbone.net i chodzi. zainstaluje sobie na tym 98 tylko musze plytke zdobyc. bo wstepna konfiguracja juz zrobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koval_ski Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Witam! A ja mam takie pytanko: Jak działa win98 pod QEMU? Bo ja mam P3 500MHz, 256MB SDRAM, i teraz odpalam winde przez VMware i chodzi wmiarę przyzwoicie ale bez szału. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 no niestety nie odpowiem Ci na to pytanie teraz gdyż mam mały problem ze znalezieniem płyty 98. ale jak zainstaluje i to (_odrazu_ → od razu) ORT tu napisze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2005 Powiem tak... Reasumując - nigdy system odpalony na jakim kolwiek wirtualnym kompie nie dorówna systemowi, który jest 'normalnie' zainstalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi