wklaczynski Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 montuję dyskietkę z w gnome ale podczas próby odmontowania mam komunikat umount: /media/floppy: device is busy Mogę jedynie zainstalować jedną dyskietkę na restart. próbowałem z lini poleceń umount /dev/fd0 komunikat ten sam umount: /media/floppy: device is busy W innych dystrybucjach chodziło umount. Co jest grane? Czy to zależy od dystrubucji? Dlaczego tu tyle błedów, czy Fedora to coś w rodzaju Windows na Linux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 montuję dyskietkę z w gnome ale podczas próby odmontowania mam komunikat umount: /media/floppy: device is busy Mogę jedynie zainstalować jedną dyskietkę na restart. próbowałem z lini poleceń umount /dev/fd0 komunikat ten sam umount: /media/floppy: device is busy W innych dystrybucjach chodziło umount. Co jest grane? Na pewno masz pozamykane wszystkie programy korzystające z dyskietki (Nautilus, terminal itd.)? Czy to zależy od dystrubucji? W Mandrake (i chyba tylko tam, całe szczęście ) jest specjalny program do automatycznego montowania i odmontowywania, jeśli ci o to chodzi. Dlaczego tu tyle błedów, czy Fedora to coś w rodzaju Windows na Linux? Jaakie błedy? Gdzie błędy?!? Hej, czemu ja nic nie wiem o błędach w Fedorze??? A na poważnie: co rozumiesz przez pojęcie "Windows na Linux"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Pewnie podłoże twojego problemu jest inne, ale zawsze sprawdzaj czy gdy chcesz odmontowac jakiś napęd korzystasz z niego. Sprawdź wszystkie aplikacje czy nie mają otwarte czegoś z tej dyskiety, lub sprawdź czy w konsoli nie znajdujesz się w katalogu /media/floppy bo to też przeszkadza w odmontowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Potwierdzam to co napisali adios i Raven. Chciałbym jeszcze dodać, że jeżeli już nie możesz odmontować floppy to wpisz w konsoli umount -l /mnt/floppy operacja odłączania zostanie wykonana, jak tylko urządzenie nie będzie zajęte lub umount -f /mnt/floppy spowoduje wymuszenie odłączenia systemu plików Dla FC2 /mnt Dla FC3 /media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Luty 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Mam (_napewno_ → na pewno) ORT zamknięte wszystkie przeglądadki, niestety przy zamontowaniu dyskietki odpala się jakiś process gam_server, i trzyma dyskietkę, nie możmliwy jest wtedy unmount, nawet z root z opcją -f,muszę wykonać killall -9 gam_server;umount /dev/fd0 jest to bez sensu, wolał bym wciskać prawy przycisk myszki i wybierać opcję odmontuj, tak powinno być, żyjemy w XXI wieku. Co to za proces gam_server, skąd on się bierze i jak go wywalić skoro rozpieprza system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Proces ten bierze się od programu o nazwie Gamin. Więcej nie powiem bo nie wiem Coś o konfiguracji tego programu znajdziesz tu http://www.gnome.org/~veillard/gamin/config.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Więcej już Ci niestety nie pomogę, bo też nie wiem. Poczekaj na post od ekspertów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Więcej już Ci niestety nie pomogę, bo też nie wiem. Poczekaj na post od ekspertów jak juz napisalem w innym wątku należy zaktualizować pakiet gamin do wersji 0.0.25 i wszystko wróci do normy :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Marzec 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Super, działa dzięki, a już się wystraszyłem że wcisnowem klientom reklame kiczowatego systemu Jak to będzie pewnie działało łykną redhata a ja będę spał spokojnie że nikt nie obrabia banku na którym śmiga mój system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi