Skocz do zawartości

Nowa Maszyna, Nowe Kłopoty...

tomcio15

Rekomendowane odpowiedzi

To konfiguracja mojej maszyny:

Pentium 4 HT 3 Ghz

chipset Intela

dźwięk i sieć real-tek

grafika (Sparkle) GeForce FX 5200

dysk Samsung 120 GB IDE

i reszta jak dvd, cd-r...

fedora 3, jądro 2.6.10smp z fedora update, stery nVidi 1.0-6629 nvidia.com, te z linva.org nie działaja u mnie

a to kłopot:

po około 2 godzinnej pracy, dy chce odpalic sobie gierkę 3D komp mi zdycha, tzn. zachowuje się tak, jakbym go zresetował. Problem jest tylko z grami 3D i tylko po pewnym czasie działania maszyny.

podejrzewałem kilka spraw:

a) brak prądu - ale to raczej odpada bo mam dobry zasilacz

B) jakieś "kłutnie" na szynie agp pomiedzy grafika, a płytą

c) przegrzewanie sie kompa - to raczej nie, bo mam dobrze chłodzoną maszynę, a po takim restarcie procek ma około 50 "C

d) przegrzewanie grafiki - to możliwe, bo geForce ma tylko nedzny radiator

Moze macie inne pomysły?

btw. może sie przyda - na tym kompie nie moge zainstalować windowsa xp, wiesza sie instalator na wyszukiwaniu sprzętu

d) przegrzewanie grafiki - to możliwe, bo geForce ma tylko nedzny radiator

Ja bym postawił na tą ewentualność ... Co Cię w ogóle podkusiło żeby do takiego procka taką lipną kartę sobie (_wziąść_ → wziąć) ORT (nie chodzi mi że 5200 ale że Sparkle) :?:

Na krtach chłodzonych zwykłym radiatorem to normalka (spotkałem się z modelami gdzie temperatura rdzenia dochodziła do 100 'C :) ) ... Te z heatpipem radzą sobie sporo lepiej ale trzeba im montoać dodatkowe wentylatory w obudowie aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza ...

Generalnie polecam zakup jakiegoś dobrego coolera do grafy (ja jestem fanem Zalmana ale nie tylko ten na rynku istnieje) ...

c) przegrzewanie sie kompa - to raczej nie, bo mam dobrze chłodzoną maszynę, a po takim restarcie procek ma około 50 "C

Co prawda nie mam doświdczenia z Intelami bo od 10 lat jadę na AMD ale 50 'C wydaje mi się to trochę sporo - ale może na Intelach to normalne ...

Co do karty grafiki bym sie klócił, ponieważ tez mam 5200 z nedznym radiatorem :) i jakos mi wszystko dziala i sie nie grzeje,ale co do temperatury procka to troche duzo jak na intela jednak wydaje mi sie ze to nie powinno miec wplywu na reset, pozniewaz granica restartu to duzo wyzsza temperatura, a moze to to ze to nowy komp?Ja tez mialem problemy z linuxem gdy mialem nowego kompa,zawsze brak sterow i wszystko dzialalo nie tak :( Ale to wina prducentow hardware ze robia tylko sterowniki dla windy. Na szczescie powoli to sie zmienia. Tak a'propos do dzisiaj mam problemy z moim DVD Pioneer 120s Pozdrawiam

Co do karty grafiki bym sie klócił, ponieważ tez mam 5200 z nedznym radiatorem :) i jakos mi wszystko dziala i sie nie grzeje

Wszystko zależy też od cyrkulacji powietrza w obudowie (co zresztą napisałęm w poprzednim postcie.

U mnie np przed zamontowaniem dodatkowych wentylatorów po założeniu ibudowy temperatura procka i grafy podnisła się o ponad 15 'C w stosunku d tego jak chodził ze zdjętą obudową...

Teraz jest spoko

Witam!!

Ja mam p4 2ghz no i po godzinach pracy temperatura nie przekracza 40 stopni!! Radek też ma radiator tylko!! Ja myślle że można by stery wymienić, na nowsze, lub inną paczkle. Też można się pokusić i sprawdzić bios czy tam nic się niepochrzaniło !! Mój komp nawet stoi nad karoryfrem i nie ma problemów, więc albo coś z kartą(proponuje stery), albo może chłodzenie jest nie taki jak trzeba!!

Jeszcze możesz spróbować odpalić np. game knopix i sprawdzić jak grafa hula i będziesz wiedział czy stry czy sprzęt a może bios!!

Ja mam p4 2ghz no i po godzinach pracy temperatura nie przekracza 40 stopni!!

No to jeszcze zależy od tego czy odczytujesz temperaturę z rdzenia procesora, czy z czujnika pod procesorem :P Np. umnie (AMD Athlon 2000 XP w technologii 0.18µm - czyli jeden z tych najbardziej grzejących się ze stajni AMD) temperatura odczytywana z płyty głównej wynosi 45ºC, a z rdzenia 68ºC ;-)

Hmmm... ten mój autoreset dalej nie ustępuje <_<

Chłodzenie jest u mnie ok, na procku wisi chyba 1 kg miedzi + 2 wentylatory, które przy okazji chłodza grafikę. Sprawdzę nowe sterowniki od Nvidi, moze pomoże... :huh:

btw. SebOOl grafikę dostałem w spadku po maszynie ojca :( ale lepszy ten geforce od mojego poprzedniego radka 9500

nv z jadra? a maja one akceleracje 3D? bo klopot wystepuje tylko z akceleracja 3D, 2D smiga bez klopotow...

nv nie jest z jądra, a serwera X.org. Akceleracji 3D też nie mają, bo nVidia nie udostępniła specyfikacji, ale za to działają stabilnie :-)

Te zwiechy to może wina tego, że masz procka SMP?

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=9917

Tak, to pewnie to, bo problem wystęuje nawet kiedy moj komp stoi z wprzeciągu - czytaj: grafika się nie przegrzewa.

Czyli zostaje mi czekac na zmiłowanie sie Nvidi i czekanie na nowe sterowniki...

Chyba zaczne sie oswajać z pewną piosenką:

Czterdzieści lat minęło, jak jeden dzień... :unsure: