plakiet Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 zainstalowałem przed chwilą yum extention i widzę w spisie zainstalowanych pakietów, że jest mnóstwo wymienionych dwa razy. Zgadza się i nazwa i wersja. Dlaczego tak jest? Następna rzecz: przy próbie instalacji lub odinstalowania czegokolwiek dostaję komunikat Setting up Repos Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for xpdf to pack into transaction set. xpdf-3.00-10.4.x86_64.rpm 100% |=========================| 30 kB 00:02 ---> Package xpdf.x86_64 1:3.00-10.4 set to be updated --> Running transaction check Traceback (most recent call last): File "yumex.py", line 76, in on_button File "yumex.py", line 436, in update_packages File "yumex.py", line 318, in get_confimation File "yumex.py", line 327, in get_package_list TypeError: unpack non-sequence Póki działałem w trybie tekstowym yum działał. Chciałbym pousuwać trochę zbędnych pakietów bo nie lubię mieć czegoś czego nie używam i z yumexem byłoby mi trochę łatwiej. Czy może od początku zacząć się przyzywyczajać do pracy na konsoli i nie używać nakładek GUI ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Ja co prawda nie uzywam yuma tylko apta, ale AlienJR z forum fedora.pl polecił GYUMa. Moze to rozwiaze Twoj problem. Bo z tego co napisales to wina yum extensiona a nie yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plakiet Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 GYUM działa! ale zostaje problem z podwójnymi pakietami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 widzę w spisie zainstalowanych pakietów, że jest mnóstwo wymienionych dwa razy. Zgadza się i nazwa i wersja. Dlaczego tak jest? Niektóre aplikacje nie działają jeszce w pełni na platformie 64-bitowej, więc trzeba doinstalować paczki skompilowane na i386. Z tych z otwartymi źródłami pozostał chyba tylko OO.o (wersja 2.0 już nie ma z tym problemów). Pozostaje jeszce kwestia zamkniętych programów -- tu jest znacznie gorzej :/ Szczególnie dokuczliwy może być brak Flasha... Czy może od początku zacząć się przyzywyczajać do pracy na konsoli i nie używać nakładek GUI ? Na początek warto byś się zaznajomił z pakietami -- co do czego służy, jakie ma zależności, itd. Jak Ci będzie łatwiej używając jakiejś graficznej nakładki, to proszę bardzo. Zawsze też możesz odpalić mc i wpisać: cd #rpms Później administrację systemu już się łatwiej i szybciej robi w konsoli :-) Ja co prawda nie uzywam yuma tylko apta No apt nie będzie tutaj działał, bo nie ma "multilib support" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 No apt nie będzie tutaj działał, bo nie ma "multilib support" Totez go nie polecałem Inaczej (_odrazu_ → od razu) ORT bym krzyczał APT APT!! i podawal linka do repozytoriow Jestem fanem apta. btw. Aczkolwiek w FC4 zamierzam sprobowac z yumem i gyumem. Pisales niedawno ze: Hehe, zobacz nowego yuma z Rawhide'a Teraz używa bazy danych sqlite, więc wyszukiwanie i inne operacje trwają znacznie krócej (tylko import danych za pierwszym razem trwa trochę dłużej) :-) no i licze ze gyum bedzie juz oficjalnie dodany. A yum wkoncu jest specjalnie dla Fedorki wiec dla tego bede staral sie go uzywac (poki co Synaptic gora). No i Twoje FAQu opisuje co i jak zrobic czesto wykorzystujac yuma Koniec wazeliny, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Ja ogolnie uzywam yuma bez zadnych graficznych nakladek itd.Uzywam yuma z FAQ-u gajownika i wszystko dziala ok. Pozdro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plakiet Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 cd #rpms i co dalej? jeżeli używam KDE to mogę odinstalować wszystkie paczki z "gnome" w nazwie? czy takie programy też działają pod KDE? Jest np. na płycie z Fedorą jakiś "podręcznik linuksa"? Co powinienem przeczytać, żeby załapać o co w tym systemie chodzi? Nie zamierzam zostać wszystkowiedzącym administratorem tylko użytkownikiem, który potrafi zrobić wszystko czego potrzebuje na domowym komputrze... chciałbym jak najbardziej tylko się da przyśpieszyć Fedorę. Skoro już mam system 64-bitowy to niech działa tak jak powinien Czyli wywalić wszystko co zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 chciałbym jak najbardziej tylko się da przyśpieszyć Fedorę. Nie wiem czy wywalenie "wszystkiego co zbedne" tak Ci przyspieszy działanie FC. Zakladam ze wylaczyles niepotrzebne Tobie usługi, tak? To przyspieszy FC. Ustawienia Systemowe>>Ustawienia serwera>>Usługi (dla Gnome, pewnie jakos podobnie dla KDE) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plakiet Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 kilka usług wyłączyłem ale nie wiem czy dobrze zrobiłem. Zrobiłem to "na czuja" zostało teraz tyle: acpid autofs cpuspeed gpm haldaemon iptables isdn kudzu lisa netfs network nfslock nifd pcmcia readahead readahead_early rhnsd sshd syslog xinetd mogę jeszcccze coś wywalić albo powinienem coś dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Możesz wywalić: autofs isdn kudzu <- jak nie masz zamiaru zmieniać konfiguracji sprzętu lisa <- jeśli nie używasz przeglądanie sieci w KDE nfslock nifd pcmcia rhnsd <- jak nie używasz up2date sshd <- jak nie logujesz się zdalnie na Twój komputer Włącz xfs, smartd, messagebus, crond, cups jak używasz drukarki, anacron, atd i chyba jeszcze sysstat No i jeszcze radziłbym jednak włączyć sendmaila, bo jest to potrzebne do wysyłania maili z Logwatcha o stanie systemu na konto roota. No i jak napisał patpi -- odinstalowywanie niepotrzebnych rzeczy nie przyspieszy Ci systemu. Tu nie ma czegoś takiego jak rejestr i system się nie muli od dużej ilości zainstalowanych programów Jeśli chodzi o mc, to możesz tam zobaczyć co jest zainstlowane i niektóre rzeczy odinstlować (nie bawiłem się tym jednak nigdy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plakiet Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 a jeżeli zrobiłem upgrade kernela z paczki pod amd64 to jak przekompiluję jądro jeszcze raz u siebie to poprawię coś w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 a jeżeli zrobiłem upgrade kernela z paczki pod amd64 to jak przekompiluję jądro jeszcze raz u siebie to poprawię coś w ten sposób? Szybkosci nie zwiekszy nawet jak nie zaladujesz wiekszosci modulow...........moze nieznacznie ale nie odczujesz tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Hehe, zobacz nowego yuma z Rawhide'a Teraz używa bazy danych sqlite, więc wyszukiwanie i inne operacje trwają znacznie krócej (tylko import danych za pierwszym razem trwa trochę dłużej) :-) Ja czytałem gdzieś, że kombinują nad połączeniem yuma, up2date'a i system-config-packages (wspólny back-end i większe możliwości tych dwóch ostatnich). Gajownik, wiesz może coś o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 a jeżeli zrobiłem upgrade kernela z paczki pod amd64 to jak przekompiluję jądro jeszcze raz u siebie to poprawię coś w ten sposób? Prawie nic, bo kernel i tak masz kompilowany pod architekturę 64-bitową, więc za bardzo nie wyciągniesz optymalizacjami. Można wiedzieć czemu chcesz aż tak przyspieszać system? Jakieś problemy są z wydajnością? Jeśli chodzi o wolny start systemu, to to jest normalne ;-) Najwyżej odinstaluj rhgb. Masz zaktualizowany cały system? Raczej zmiana środowiska graficznego/menedżera okien na mniej wymagające da lepsze efekty... Ja czytałem gdzieś, że kombinują nad połączeniem yuma, up2date'a i system-config-packages (wspólny back-end i większe możliwości tych dwóch ostatnich). Ma sięnazywać pup czy jakoś tak, ale nic więcej za bardzo nie wiem (nie czytam fedora-desktop-list). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Jeśli chodzi o wolny start systemu, to to jest normalne ;-) Najwyżej odinstaluj rhgb. hmmm, jak wcisne klawisz "a" przy starcie grub to mam tam miedzyinnymi "rhgb". Do czego to sluzy i dlaczego zwalnia system? I moze zamiast odinstalowania wystarczy zakomentowac ta funkcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi