llawicki Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Jak zrobić w systemie FC3 aby zwykły uzytkownik mógł uzywać polecenia mount i umount ?? Mógł miec dostęp do zamontowanych dysków w katalogu /media ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Witam!! Musisz ustawić odpowiednie opcje w /etc/fstab users -- daje możliwość montowania systemu plików użytkownikom Polecam man mount :] A dyski zazwyczaj są montowane w /mnt :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llawicki Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Jaki wpis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 A dyski zazwyczaj są montowane w /mnt :] Dyski twarde w /mnt, dyski wymienne (CD/DVD, dyskietki, flashdyskietki) do /media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 W konsoli wklepujesz np. vi /etc/fstab i wyświetla Ci się coś podobnego : # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdd3 swap swap defaults 0 0 /dev/hda2 /mnt/wind vfat defaults,rw,umask=0,uid=0,gid=0,utf8,codepage=852,users 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 Pierwsz kolumn to nazwa pliku urządzenia, gdzie hda -dysk na pierwszej taśmie hdb dysk na drugiej itd. a 1 2 3 to numery partycji. Wszystkie informacje uzyskasz wpisująć fdisk -l :) Druga kolumna to katalog gdzie montuje się odpowiedni system plików, trzecia nazwa systemu plików, gdzie vfat-fat32, czwarta to opcje, a piąta i szósta to dla polecenia fsck i jakiegoś tam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sothoth Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Pytanie iście LAMERSKiE!!! Z mojej strony ofkoż Ale nigdzie jakoś tego nie widzę... jak się montuje fat32 z windy pod fc3?? Mam fc3 od 8h i jakos mi to nie idzie... Próbowałem już man mount, mcedit /etc/fstab i nic nie wskórałem W mandarynce było automount (ładna nazwa ), a tu nima... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 sztuka w tym [imho] zeby umiec obslugiwac vi, edytowac fstab, wiedzec jaka partycje sie mountuje, i wiedziec, ktora to jest z rzędu.. (hdxX), i trzeba umiec (jesli to ntfs) ziainstalowac modul obslugi ntfs'a zgodny z jadrem (w rpmie oczywiscie)... i tyle.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Ale nigdzie jakoś tego nie widzę... jak się montuje fat32 z windy pod fc3?? Mam fc3 od 8h i jakos mi to nie idzie... Próbowałem już man mount, mcedit /etc/fstab i nic nie wskórałem Spróbuj przeszukać to forum, temat był poruszany wiele razy. Sam nie wiem już ile o tym pisałem, chyba tylko pytanie o stery nVidii się częściej powtarzają W mandarynce było automount (ładna nazwa ), a tu nima... I dobrze, bo to powoduje więcej problemów niż jest z tego pożytku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 zacznij od apt-get i synaptica, doinstaluj pakiecik gedit (o ile go nie masz)a następnie w terminalu wpisz gedit /etc/fstab i zmodyfukuj ten plik wg swoich potrzeb. U mnie to wygląda następująco: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=/tmp /tmp ext3 defaults 1 2 LABEL=/usr /usr ext3 defaults 1 2 LABEL=/var /var ext3 defaults 1 2 LABEL=SWAP-hda11 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /home/primo/dyski/c vfat utf8,auto,user,rw,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 /dev/hda5 /home/primo/dyski/d vfat utf8,auto,user,rw,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 /dev/hdc1 /home/primo/dyski/f vfat utf8,auto,user,rw,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 /dev/hdc5 /home/primo/dyski/g vfat utf8,auto,user,rw,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 /dev/hdc6 /home/primo/dyski/h vfat utf8,auto,user,rw,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 oczywiście najpierw musisz utworzyć sobie katalog dyski/c itd. poleceniem mkdir lub pod konquerorem. I to na tyle jeśli chodzi o montowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sothoth Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Dzięki, już wczoraj znalazłem Przez przypadek utworzyłem katalogi c , d itd. w /media bo oglądałem cdrom i nie popatrzyłem, a potem próbowałem montować do nieistniejącego katalogu /mnt/c NIe było tak strasznie... ale netu dalej nie mam , ale to tylko kwstia czasu , chęci i zaangażowania :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 heheh , to mnie czeka własnie teraz , zamontować te wszystkie partycje Apt-get juz jest upgrade sie robi , a to troszke potrwa , potem zaczne sie bawić tymi dyskami , ciekawe jak mi pójdzie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 @blazejwiecha Powodzenia @Raven grub-install częsciej się powtarzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi