Skocz do zawartości

Pytanie O Mount

tsiru

Rekomendowane odpowiedzi

Mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT kilka dni, ii mam taką małą prośbe:

Możecie mi wytłumaczyć jak lamerowi :lammer: , co wpisać, żeby zamontować partycje ntfs w prawami odczytu dla wszystkich (najlepiej na stałe)?

Mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT kilka dni, ii mam taką małą prośbe:

Możecie mi wytłumaczyć jak lamerowi  :lammer: , co wpisać, żeby zamontować partycje ntfs w prawami odczytu dla wszystkich (najlepiej na stałe)?

Jak lamerowi? Jesteś pewien? Wiesz, nie lubię obrażać ludzi (zwłaszcza, gdy NIE zadają pytań jak lamer), ale jak tak koniecznie chcesz by cię zbluzgać, to nie ma sprawy...

(Teraz na serio - przeczytaj definicje "lamera" i "newbie". May the Google be with you!)

Witam!!

Jeżeli masz zainstalowaną obsługę ntfs to wystaczy :

mount /dev/hdxy /mnt/win , gdzie x numer dysku y numer partycji a /mnt/win musisz stworzyć poleceniem mkdir /mn/win.

Ale penie nie masz zainstalowanej obsługi jntfs, więc pozostają ci dwa wyjścia, no 3 :

1) Przekompilować jajko :):)

2) Zmienić jajkona inne !! :]

3) Zainstalować paczke kernel-ntfs-X , gdzie X numer jaja twojego :]

Znajdziesz na stronie tytułowej sposób 3 :):):)

No racja, lamer szpanuje niewiedzą, a ja chce ją ograniczyć.

Ale mój pingwinek żyje niedługo, i niełapie go jeszcze tak jakbym chciał (brak softu :/)

Wiem jak zamontować partycje, ale mogę ją tylko otworzyć z roota, pozatym chciałbym to zrobić w fstab już na stałe.

Prosił bym o jakiś dobry przykład dla FAT32 i NTFS.

Witam.

Ja mam tak:

/dev/hdc3               /scr1                   vfat    utf8,rw,exec,auto,uid=0000,gid=0000,umask=0000 0 0

i jest zapis/odczyt dla wszystkich userow, oraz prawa wykonywania aplikacji na tym dysku (opcja exec) i kodowanie znakow, zeby nie bylo krzaczkow (utf8).

Pozdrawiam

No racja, lamer szpanuje niewiedzą, a ja chce ją ograniczyć.

Ale mój pingwinek żyje niedługo, i niełapie go jeszcze  tak jakbym chciał (brak softu :/)

Po pierwsze, ty nie szpanujesz niewiedzą (z tego co widzę). Po drugie lamer NIGDY nie pyta ani nie próbuje się czegoś dowiedzieć (zwłaszcza publicznie). Konkluzja: ten kto ma "niewiedzę" i przyznaje się do tego i/lub zdobywa "wiedzę" - nie jest lamerem, jest newbie.