Skocz do zawartości

Nie Diała Mi Winda I Jądra 2.4

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam

Jakiś czas temu zdechł mi dysk twardy i od tamtego czasu nie mogę odpalić żadnego live CD na jądrze 2.4 (jak nie miałem dysku zamontowanego w komuterze to nie mogłem i teraz też nie mogę).

Teraz dostałęm nowy dysk twardy i jądra 2.6 działają a 2.4 oraz Windows NIE :angry:

Co ciekawe jak padł dysk płytę odesłałem do przeglądu (bo była na gwarancji) i powiedzieli że jest OK :?:

Ale i tak nie startują jądra 2.4 oraz WInda .

Przed uwaleniem się dysku wszystko grało ...

Moje pytanie brzmi:

Czy jest to wina płyty cz konfigu :?:

Ja mam podejrzenie że może to być problem odczytu danych o dsyku z biosu ... zresztą BIOS wywala się na wykrywaniu wykrywaniu dsyku tzn .sam go wykrywa ale jak mu każę wykrywać ręcznie to wisi.

Jest to dysk Caviar Wd2000JB Serial ATA.

Co myślicie :?:

Masz albo spieprzoną płytę główną, albo źle ustawiony bios. Spróbuj załadowaś bezpieczne ustawienia "load safe defaults", zresetować bios, albo zrobić jego upgrade. Jak to nie pomoże to będzie znaczyło, że masz coś nie tak ze sprzętem ((_oprucz_ → oprócz) ORT opróczwalniętej płyty to może jeszcze być pamięć, proc itd, więc lepiej daj komputer do serwisu, skoro jest jeszcze nagwarancji)

Widzisz ... problem w tym że z serwisu wrócił NIBY sprawny ... zaniosłem go tam spowrotem z powrotem z dokładnym zaznaczeniem gdzie jest błąd .. kazali mi zrobić możliwie najdokładniejszy opis błedu i zobaczymy... ale jak zaczołem zacząłem snuć wywody na temat tego (_z kąd_ → skąd) ORT skąd Windows czerpie informacje o dysku i Linux też to gość z serwisu postawił oczy jak pięć złoty i powiedział że gdzieś tam go wyślą oraz dołączą mój opis ...

Cóż ... trzeba przyznać że serwisy u nas nie stoją na wysokim poziomie a dzięki takiemu stanowi rzeczy ja mam co robić ... :)

Co do procka i pamięci to (_napewno_ → na pewno) ORT NA PEWNO SĄ SPRAWNE !!! Siedziałem nad tą płytą 2 dni i jestem pewien że błąd leży gdzieś na lini komunikacji systemu z BIOSem ... po stronie biosu oczywiście ...

Z jądrami z serii 2.4 to sobie raczej podaruj, gdyż SATA cienko na nich działa. Co do Windows to czy podczas uruchamiania instalacji poprawie wykrywa ci Kontroler SATA i się instaluje, czy instalacja staje? Ja coś podejrzewam kontroler SATA...

• 3 weeks later...

Witam

Ponownie ożywie ten temat (_poniewasz_ → ponieważ) ORT dzisiaj odebrałem nową płytę główną z sewisu :)

Z jądrami z serii 2.4 to sobie raczej podaruj, gdyż SATA cienko na nich działa.
Nie używam jądra 2.4 ale powiedzmy knoppix używa i na tym jajku, nie zaleznie czy dysk jest podpięty czy nie, system nie wstaje!! Wiesza się w momencie wczytaywania jajka. Na jądrze 2.6 wszystko chula.

Windows w dalszym ciągu zaczyna się instalowć, kopoują się pliki instalacyjne na dysk, poczym instalator restartuje kompa aby uruchomic się z plików przegranych na dysk ale w tym momencie pojawia się czarny ekran (przez kilka min) po czym widzę kompunikat że dysk jest źle ustawiony (nie pamiętam dokładnie) i system nie wstaje.

Właściwie to zdążyłem już zgłupieć ... moeże mi nie wymienili płyty tylko spowrotem dali mi tą samą ??? Już sam nie wiem, procesor, nie wydaje mi się, RAM wymieniałem i nic, dysk jest nowy ???

:lammer: :lammer: :lammer: :lammer: :lammer: :lammer: :lammer:

Co do ustwaień biosu to kombinaowałem już na różne sposoby...

A tak od tematu na płycie GIGABYTE K8NF-9 po zainstalowaniu jądra 2.6.10 NIE DZIAŁA USB i nie tylko na mojej, pytałem kilku osób i u wszystkich nie działa...