Skocz do zawartości

Ntfs - Instalacja Modulu

::DoGG::

Rekomendowane odpowiedzi

Paczka rpm sciagnieta ze strony projektu ntfs for linux przy probie instalacji wyrzuca blad, ze nie spelnione sa zaleznosci i ze brkuje jej /bin/sh. Co dziwniejsze ten shell oczywiscie jest w systemie wiec wrzucamm opcje --nodeps i wyrzuca komunikat - can`t create transaction lock. Ma ktos jakis pomysl?

P.S. Rpm-a instaluje do defaultowego jadra 2.6.9-1.667 .

can`t create transaction lock

To oznacza, że dostęp do bazy jest zablokowany. Albo już jej używasz, albo nie jesteś zalogowany jako root.

Nie używaj opcji --nodeps.

Co do zależności to upewnij się, że masz paczkę dla swojego kernel'a (numerki muszą się zgadzać, uname -rpm powie Ci, jakie masz jądro).

Z /bin/sh miałem problem na Slackwarze, ale w życiu nie widziałem tego na Fedorze :(

male uaktualnienie.

Blad can`t create transaction lock znalazlem w bugzilli na stronie red hata ale ponoc od wersji 4.2 jest juz ok, u mnie jest 4.3.2 wiec powinno byc ok.

Co do update`u systemu to inna sprawa. Okazalo sie ze ZADEN pakiet nie chce mi sie instalowac i RPM zawsze wyrzuca ten sam blad. Prawa dostepu sa ustawione na fulla dla bazy i calego katalogu var. Wszystkieo peracje robie jako root. Trudno wiec caly ten blad czyni update systemu praktycznie niewykonalnym , kazdy frontend dla rpm pod iksami konczy sie bledem lub potwierdza wykonanie zadania podczas gdy tak naprawde nic nie zrobil.

Jesli baza jest w uzyciu to moze podajcie mi jakis szybkie poleconko zeby to sprawdzic.

Dzieki.

Blad can`t create transaction lock znalazlem w bugzilli na stronie red hata ale ponoc od wersji 4.2 jest juz ok, u mnie jest 4.3.2 wiec powinno byc ok.

Nie uzywałeś przypadkiem Synaptica? Kiedyś go używałem i potrafił się zwiesić. Kończyło się to często zablokowaniem bazy RPM. Zakłdająć, że nie instalujesz/aktualizujesz żadnej paczki, wpisz:

rm /var/lib/rpm/__db* -f
rpm -vv --rebuilddb