@Sorror Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 witam, mam problem z bootowaniem nowego jądra. skompilowałem i zainstalowałem, zostawiłem narazie stare jądro, aby nie zamknąć za sobą drzwi w przypadku błędów z nowym. zmieniłem system.map na system.map-2.6.11 a w lilo.conf umieściłem odpowiedni (właśnie, odpowiedni?) wpis: image=/boot/vmlinuz-2.6.11 label=test read-only append="rhgb quiet root=LABEL=/" są tam też pozycje dotyczące starego jądra (działa) oraz winshita (również ok) przy próbie odpalenia "test" z lilo wyskakuje kernel panic, iż nie można zainstalować fs root na "unknown (0,0)" . byłbym wdzięczny za pomoc, niezbyt wiem co zrobiłem nie tak aha, dla starego jądra w lilo.conf jest: image=/boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 label=linux initrd=/boot/initrd-2.6.9-1.667.img read-only append="rhgb quiet root=LABEL=/" a więc różni się on nowego linijką: initrd=/boot/initrd-2.6.9-1.667.img czy w tym tkwi problem? w każdym razie nie mam odpowiednika "initrd-2.6.11.img" w /boot z góry thx za help ...pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Zawsze możesz spróbować z tym initrd http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...highlite=initrd PS. To jest jajo z kernel.org? Bo zalecane jest w F. bawienie się specjalnie dla niej dostosowanymi kernelami. Zresztą było na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 hehehe Ten initrd to nie takie sobie coś tam, RAM dysk startowy :) Służy on do tego, że przed startem systemu czasem trzeba wcześniej niektóre stery poładować a więc bez niego jak coś ważnego masz w module to masz właśnie taką dupe!! :) A robisz to poleceniem : mkinitrd nazwa_pliku.img wersja jądra No i plik ten wrzucasz do /boot i dodajesz do lilo, czyl : initrd=/boot/plik.img Najlepiej polecenia używać w ten spob : mkinitrd initrd-wersja_jądra.img wersja_jądra I wtedy do lilio initrd=/boot/initrd-wersja_jądra.img Chyba jasno, nie :) POZDRAWIAM GRYHILD!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 ...Thanks Gryhild, dokładnie o to chodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi