Skocz do zawartości

Problem Z Bibliotekami

marq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

***Mam problem z zainstalowaniem bibliotek.

****przy ./configure GTK+ wyskakuje mi cos takiego.

"was not found in the pkg-config search path.

Perhaps you should add the directory containing `atk.pc'

to the PKG_CONFIG_PATH environment variable

No package 'atk' found

configure: error: Library requirements (glib-2.0 >= 2.6.0 atk >= 1.0.1 pango >= 1.8.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. "

*** zainstalowalem glib i glib2-devel i fontconfig ale dale mi pokazywalo ten sam komunikat.

**** no to myslalem ze pomoze zainstalowanie pango, i znowu przy ./configure wychodzi mi blad

"checking for fontconfig >= 1.0.1... Package fontconfig was not found in the pkg-config search path.

Perhaps you should add the directory containing `fontconfig.pc'

to the PKG_CONFIG_PATH environment variable

No package 'fontconfig' found

configure: WARNING: No fontconfig found, skipping tests for FreeType and Xft

configure: error: *** Didn't find any of FreeType, X11, or Win32.

Must have at least one backend to build Pango."

*** no i teraz to juz sam nie wiem co zrobic by byly te biblioteki zinstalowane i wszystko smigalo jak trzeba- pierwszy raz mi sie zdazylo tak po reinstalacji (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Mam fedore core 3

-------------------------------------------------------------------------

Z tym problemem sobie poradzilem uzylem rpm-ow :)

ale teraz drugi problem mam jak instaluje xmms pokazuje mi cos takiego

"ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root

########################################### [100%] "

i niby wszystko dobrze ale poleceniem xmms w konsoli xmms sie nie uruchamia pisze command not found jak to naprawic.

a nie lepiej paczki binarne.. ??

i w ogole apt/yum + nakaldki gui -> synaptic/gyum

gdzies przeczytalem, ze to moze dlatego ze instalujesz .src.rpm :/

jezeli chcesz sobie pod swoja architekture ppaczke zbudowac szuakj info o rpmbuild... i wypadalloby uzytkwonika do tego zrobic, bo gajownik gdzies tak napisal , ze trzeba..

ale lepiej zainteresuj sie apt/yum.. i naucz sie obslugi (_rpm'a_ → RPM-a) ORT na glownej jest artykulik.. i duzo czytaj i uzywaj wyszkuwiarki forum, gugli i takie tam pierdolki... :)

Pozdrawiam

PS. Jakby te warningi wyskakiwały podczas isntalacji zwyklego (_rpm'a_ → RPM-a) ORT to znaczy ze jest 'packing bug' czyli ktos zle poskladal (_rpm'a_ → RPM-a) ORT

PPS. A co do tego

(glib-2.0 >= 2.6.0 atk >= 1.0.1 pango >= 1.8.0)
to wydaje mi się, że po prostu było trzeba te paczki mieć.. (ale do nich (chyba) potrzebne są ich zródła, czyli te same tylko z -devel.rpm ( ale to tak mi sie wydaje... i mgolem sobie ubzdurać.. )

PPPS. jak cos tu zle napisalem to mowice to zmienie :)

PPS. A co do tego
(glib-2.0 >= 2.6.0 atk >= 1.0.1 pango >= 1.8.0)
to wydaje mi się, że po prostu było trzeba te paczki mieć.. (ale do nich (chyba) potrzebne są ich zródła, czyli te same tylko z -devel.rpm ( ale to tak mi sie wydaje... i mgolem sobie ubzdurać.. )

Paczki *-devel.rpm to nagłówki (nie wiem co to jest, więc nie pytajcie :)) potrzebne do kompilacji, źródła są przecież w src.rpm.

@Raven

to chyba jest tak, ze *-devel.rpm, jak sa potrzebne zrodla do czegos.. a *src.rpm to wiadomo..

Moglby ktos wpasc tu i napisac dokladnie o co biega.. :?

bo pamietam, ze jak kahakai ostatnio kompilwoalem to czegos brakowala i doisntalowalem z -devel.rpm i pozniej juz nie krzyczal, ze brakuje mu jakies biblioteki...

chociaz kahaki to zly przyklad bo i tak nie skompilwoalem tego :P :P :P