Wlodi Napisano Kwiecień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Mam problem z mc Przez przypadek odinstalowalem mc, zeby bylo mniej smiesznie to podczas deinstalacji powiesil sie Add/Remowe Applications i nie usunal tego do konca. Jednak nadal istnieje tam na liscie ale przy probie deinstalacji znowu sie zawiesza, a gdy proboje zainstalowac go z rpm-u to wyswietla mi sie komunikat ze jest (_jush_ → już) ORT zainsalowany. Do tego teraz gdy wchodze do Add/Remowe Applications zawiesza sie on przy sprawdzaniu co jest zainstalowane: "checking system package status" a konkretnie pada przy wyswietleniu "procesing headers" . Pomozcie bo nie mam zielonego pojecia jak to zrobic(zreszta sam jestem zielony jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Ja bym może spróbował zainstalować je z paczki z wymuszeniem --force, albo bym spróbował przebudować baze rpm - może to pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodi Napisano Kwiecień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 z --force probowalem ale dzieje sie tak samo jakbym instalowal bez tego - zawiesza sie i miga mi tylko kursor w terminalu i nic sie nie dzieje mowiles o przebudowaniu bazy rpm, ale (_jush_ → już) ORT mowilem ze jestem zielony wiec czy moglbys mi powiedziec jak to krok po kroku zrobic :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Spróbuj rpm --rebuilddb -vv albo rpm --rebuilddb. Pisałem już, że nie wiem czy to pomoże, ale raczej bardziej nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodi Napisano Kwiecień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Gdy dalem rpm --rebuilddb to zawiesza sie a gdy dam rpm --rebuilddb -vv to wyswietla mi sie to D: odbudowywanie bazy danych /var/lib/rpm w /var/lib/rpmrebuilddb.7554 D: tworzenie katalogu /var/lib/rpmrebuilddb.7554 D: otwieranie starej bazy danych przy użyciu dbapi 3 D: otwieranie środowiska db /var/lib/rpm/Packages joinenv D: otwieranie indeksu db /var/lib/rpm/Packages rdonly w trybie 0x0 i w tym momencie tesh sie zawiesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 http://www.rpm.org/hintskinks/repairdb/ Na tej stronce znajdziesz kilka metod na rozwiązanie Twojego problemu. (na wszelki wypadek zacznij czytanie tej strony od środka i zrób backup - zgodnie z tym co tam pisze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Odnośnie rpm --rebuilddb to może to trwać nawet kilka minut. U mnie na średniej klasy domowym kompie zajmuje to aż 4 minuty (sic!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodi Napisano Kwiecień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2004 Sproboje jutro bo dzisiaj musze dac net wspolokatorowi :? a co do czasu czekania to czekalem prawie 30min na 2Ghz Atlhlonie (2400+)i 512 DDR wiec to (_napewno_ → na pewno) ORT (_jush_ → już) ORT byl zwis dzieki za pomoc mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodi Napisano Kwiecień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2004 Kumpel mi to zrobil przez --force tylko jakos to wczesniej zle wpisywalem (chyba brakowalo jakiegos parametru :? ) ale dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi