pkak Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 Witam:) Mam taki problem: Ponizej przedstawiam swoj plik fstab. /dev/hda7 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/c vfat user,rw,auto 0 0 /dev/hda5 /mnt/d ntfs user,rw,auto 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 /dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 Co mam jeszcze dopisac w opcjach dla dyskow hda1 i hda5 aby z poziomu zwyklego uzytkownia byl mozliwy zapis plikow przechowywanych na nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 umask=0,utf8,quiet 0 0 A na nfts nie da się zapisywać, jeżeli nie chcesz sobie uszkodzić tablicy partycji ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Templer Napisano Marzec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2005 /dev/hda1 /mnt/fat32 vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 u mnie na fat32 dziala to.A jezeli chodzi o ntfs to chyba lepiej nie zapisywac na nia spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 ja mam jeszcze dodany, to jest wlascicielem. Jesli wpiszesz ze Twoj uzytkownik to masz pelby dostep do partycji, ale oczywiscie jako ze to ntfs to o zapisywaniu mozesz zapomniec. Za to nie ma problemu z uprawnieniami. Dopisz jeszcze np 'uid=500, gid=500' gdzie 500 to numer twojego uzytkownika a potem numer grupy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 /dev/hda1 /mnt/fat32 vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 u mnie na fat32 dziala to. Tak m. in. będą ci się źle wyświetlały polskie znaki. Tak powinno być poprawnie: /dev/hda1 /mnt/dysk_c vfat auto,user,rw,utf8,umask=000,uid=0,gid=0 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Templer Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 A gdzie mi sie beda wyswitlac te polskie znaki zle. Bo w sumie ta linijka to jeszcze jest z Mandreka. Pytam bo nie wiem oco Ci chodzi a chce wiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 A gdzie mi sie beda wyswitlac te polskie znaki zle. Bo w sumie ta linijka to jeszcze jest z Mandreka. Pytam bo nie wiem oco Ci chodzi a chce wiedziec Oczywiście głównie w nazwach plików pochodzących z patrycji FAT. To tak jak ze stroną www, jeśli zamontujesz(uruchomisz) ze złą stroną kodową zamiast polskich znaków diakrytycznych pokażą się krzaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Bo w sumie ta linijka to jeszcze jest z Mandreka. W Mandrake'u pewnie było ustawione kodowanie w systemie na ISO-8859-2, a w Fedorze jest UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi