Skocz do zawartości

Fstab

pkak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam taki problem:

Ponizej przedstawiam swoj plik fstab.

/dev/hda7               swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hda1               /mnt/c                    vfat    user,rw,auto        0 0
/dev/hda5               /mnt/d                    ntfs    user,rw,auto        0 0
/dev/cdrom              /mnt/cdrom              udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0
/dev/fd0                /mnt/floppy             auto    noauto,owner,kudzu 0 0
/dev/cdrom1             /mnt/cdrom1             udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0

Co mam jeszcze dopisac w opcjach dla dyskow hda1 i hda5 aby z poziomu zwyklego uzytkownia byl mozliwy zapis plikow przechowywanych na nich?

ja mam jeszcze dodany, to jest wlascicielem. Jesli wpiszesz ze Twoj uzytkownik to masz pelby dostep do partycji, ale oczywiscie jako ze to ntfs to o zapisywaniu mozesz zapomniec. Za to nie ma problemu z uprawnieniami. Dopisz jeszcze np 'uid=500, gid=500' gdzie 500 to numer twojego uzytkownika a potem numer grupy.

Pozdrawiam

/dev/hda1 /mnt/fat32 vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 u mnie na fat32 dziala to.

Tak m. in. będą ci się źle wyświetlały polskie znaki. Tak powinno być poprawnie:

/dev/hda1 /mnt/dysk_c vfat auto,user,rw,utf8,umask=000,uid=0,gid=0 0 0

A gdzie mi sie beda wyswitlac te polskie znaki zle. Bo w sumie ta linijka to jeszcze jest z Mandreka. Pytam bo nie wiem oco Ci chodzi a chce wiedziec ;)

Oczywiście głównie w nazwach plików pochodzących z patrycji FAT. To tak jak ze stroną www, jeśli zamontujesz(uruchomisz) ze złą stroną kodową zamiast polskich znaków diakrytycznych pokażą się krzaczki.