Skocz do zawartości

Amarok Blad

klonek

Rekomendowane odpowiedzi

amaroK nie chce grac moich plikow mp3. no wiec poszukalem jakichs propozycji rozwiazan tegoz problemu no i odnalazlem. przedstawia sie to mianowicie tak:

2. Why can't amaroK play MP3s?

It can! Chances are you're using Fedora/RedHat linux, they don't ship with MP3 decoders by default (due to patenting issues). Solution:

Alt-F2, gg:redhat mp3 kde, ENTER

problem w tym ze ta komenda nie dziala, co teraz?

amarok nadal nie odtwarza mp3.

A odtwarza w ogóle inne pliki (ogg, wav)? Przed chwilą sprawdziłem i wszystko było w porządku. Coś w wersji 1.2.2 nie mogłem w ogóle uzyskac dźwieku, ale w 1.2.1 grało bez problemów. Masz zainstalowane gstreamer-plugins-mp3?

Jeśli to ma jakieś znaczenie, to wszystkie paczki mam z Fedora Extras ora rpm.livna.org.

Witam

@gajownik

Czyżbym coś przegapił ??

Zawsze robiłem sobie paczkę kdemultimedia-mp3 aby cieszyć się obsługą mp3 w systemie .... a tu jest już gotowy pakiet :?: czy ja to może źle rozumiem ... :?:

z przykroscia stwierdzam ze rozwiazanie tego problemu z tego FAQ nie dziala. amarok nadal nie odtwarza mp3.

Jeśli pakiet od gajownika daje obsługę mp3 w całym KDE to na pewno używasz złego wyjścia dźwięku ...

Już opisywałęm ten problem o Tutaj :)

Jak zmienisz wyjście dźwięku to będzie dobrze ...

Powodzenia ...

Czyżbym coś przegapił ??

Zawsze robiłem sobie paczkę kdemultimedia-mp3 aby cieszyć się obsługą mp3 w systemie .... a tu jest już gotowy pakiet :?:

Coś ostatnio chłopcy z rpm.livna.org wymodzili i nie trzeba już przekompilowywać kdemultimedia :-) Wystarczy doinstalować jedną paczkę :D

Kiedyś trzeba było robić według tego opisu → http://www.holovaty.com/linux/fedorafaq/kde_mp3.html (AlienJR miał to gdzieś nawet przetłumaczone).

Skoro tak to skompiluj sam paczke kdemultimedia opis dal Ci @gajownik (spolszczenie masz TU) i zrób to co jest w moim opisie (tylko przeczytaj go dokładnie bo napisałem że aRts to kiepski pomysł ;)). Na Gstreamerze raczej mp3 nie zagra ...

Jedynym rozwiązaniem jest XINE engine ... no ale jak chcesz ... nawet nie doczytałeś wątka do połowy a uważasz że robię z Ciebie głupka :?: ... ciekawe podejście

Dlaczego nie? Przecież jest gotowa wtyczka :-)

Z Gstreamerem walczyłem jakieś pół roku temu i nie byłem wstanie w żaden sposób go zmusić do odtwarzania mp3. Być może się coś zmieniło albo ja czegoś nie wypróbowałem (na tej wtyczce rozłożyłem ręce i zaczołem używać innej, nie sprawoającej problemów :) )

Z Gstreamerem walczyłem jakieś pół roku temu i nie byłem wstanie w żaden sposób go zmusić do odtwarzania mp3. Być może się coś zmieniło albo ja czegoś nie wypróbowałem (na tej wtyczce rozłożyłem ręce i zaczołem używać innej, nie sprawoającej problemów  :) )

Wystarczyło wgrać paczkę gstreamer-plugins-audio, czy tam ewentualnie gstreamer-plugins-extra-audio. Jest też paczka gstreamer-plugins-mp3, ale po jej wganiu nie działał mi rhythmbox, a mp3 i tak było po wgraniu tej poprzedniej :)

Jedynym rozwiązaniem jest XINE engine ... no ale jak chcesz ... nawet nie doczytałeś wątka do połowy a uważasz że robię z Ciebie głupka :?: ... ciekawe podejście

otoz do konca doczytalem ale nie to jest przedmiotem tejze dyskusji. uwazam ze Xine nie jest dobrym rozwiazaniem poniewaz z tego co wiem (moge sie mylic) nie odwarza on MPC'ow a ten format u mnie przewaza. a z aRtsem juz sobie poradzilem i nawet gra :)