kolczok Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Mój znajomy wlaśnie sobie kupił iPoda. Jako, że jakiś czas temu udało mi się go namówić do linucha (fc3) to zapytał o oprogramowanie go obsługujące w owym systemie. Pan sprzedawca poinformował uprzejmie, że takowego wsparcia dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie ma, ale urządzenie doskonale współprzcuje z ms windows i MacOS X. Lekko zawiedziony odszedł do domu. Tak sie złożyło, że iPod odmówił posluszeństwa pod wspomnianym produktem smoka zwanego microsoft. Znajomy poszedł następnego dnia produkt zareklamować i ponowił pytanie o linuksa. Jakież było jego zdziwieni gdy dpowiedź poprzedniego rozmówcy, tym razem była inna. Parafrazując: Kierownika nie ma teraz w sklepie wiec moge panu powiedzieć jak to można pod linuksem uruchomić. Poczym zaoferowal pomoc, wziął adres e-mail i powiedział , że pomoże. Kończąc. Kurde o co tu chodzi? Czy to możliwe, żeby taka marka ulegała "sugestiom" microsoft'u? Dlaczego kolo w firmowym salonie apple nie może mówić przy przełożonych o tym, że pod linuksem sprzęt też działa? Chyba nie ma sie czego wstydzić no nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Sprzedawce weźmie za oprogramowanie kilka procent sobie Jeśli ktoś korzysta z Linuksa mniej zarobią Według mnie pewnie to jest powodem ps. To tylko moje przypuszczenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Sprzedawce weźmie za oprogramowanie kilka procent sobie Jeśli ktoś korzysta z Linuksa mniej zarobią Według mnie pewnie to jest powodem Bzdury. BTW Rhythmbox ma (narazie eksperymentalną) obsługę iPoda. Trzeba sobie tylko znaleźć źródła wersji 0.9.x i samemu skompilować EDIT: Znalazłem takie fajne rzeczy (oczywiście nie sam, to linki z jogga marcoosa ): http://www.gnu.org/software/gnupod/ - perlowe skrypty do korzystania z iPoda pod GNU/Linuksem http://gtkpod.sourceforge.net/ - graficzny interfejs do tego (uwaga, wg marcoosa jeszcze nie obsługuje iPoda Shuffle!) http://gentoo-wiki.com/HOWTO_iPod_Shuffle - instrukcja jak tego używać pod Gentoo, ale przydatna też pod innymi distro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Nie... Wy się mylicie, nie ma żadnego monopolu na systemy Windows i MacOS. To nic, że urządzenia dla windows stanowią 98% a dla MacOS 70%. Nie wiem gdzie tu można dostrzec monopol Aż głowa boli jak się widzi taki obrazek, gdzie jak już ktoś używa linuksa to zostaje poniżany Ale najgorsze jest to ,że firma używająca oprogramowania OpenSource nie dzieli się choć klientem do obsługi urządzenia Apple Open Source. Smutek i żal ogarnia moje serce Pomimo tego lubię Apple, gdyż jest to geniusz marketingowy nastawiony pozytywnie do klientów(nie patrzeć na ceny ). Firma wyszła z takiego doła, że nikt by lepiej nie odbudował firmy. Co prawda jest to zasuga BSD, ale to też OpenSource Polecam lekturę: http://www.apple-history.jabluszko.com/sup...es/history.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Nie no apple kocham i szanuje ale pewne rzeczy smuca w istocie. @Raven Dzieks. Powalcze. A jakby ktos by byl zainteresowany obsluga ipoda to jest tez gtkpod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 polityka apple nie podoba mi sie.. dlaczego ? Co on wniósl do swaita Open source ? Darwina ? ha.. a co nam z jadra systemu operacyjnego, ktore mozna zianstalwoac tylko na macintoshu (nie wspominajac o innych akcjach przenosenia tego jadara na pc.. cos tam jest gnu darwin czy cos) Nawet jakby ktos chcial do swojego systemu ( na hardware maca) uzyc darwina to i tak nic nie moglby zrobic bo przeciez (raczej) nie mozna robic os'a na mac'i.. a pozatym ile apple wzial od spolecznosci open source do mac ox x :/ Nażarł sie i nic nie dał w zamian.. tylko sztuczna przyjaźn.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi