Jump to content

kde 3.2.2

lszk
 Share

Recommended Posts

Ściągnąłem sobie z Rawhide kde 3.2.2 i dzisiaj okazało się, że np. po rozwinięciu menu kde brak tam polskich znaków.

IPB Image

Oczywiście polskich znaków nie ma też nigdzie indziej :?

Ściągnąłem sobie z Rawhide kde 3.2.2 i dzisiaj okazało się, że np. po rozwinięciu menu kde brak tam polskich znaków.

Coś jest spaprane w paczkach (pytanie których :wink: ), bo też mam taki problem. Czcionki Bitstream oraz Sans są jakieś niedorobione. Obejściem problemu może być wybranie jakiejś prawidłowej, np. Luxi Sans.

Tak się teraz zastanawiam, czy wina leży w fontach, czy w KDE...

A tak OT, to spróbuj schematu Plastik. IMHO jest fajniejszy od Bluecurve :)

Tak się teraz zastanawiam, czy wina leży w fontach, czy w KDE...

Ja głowę daję, że wina leży w KDE (lub ewentualnie w Iksach, ale raczej nie), bo u mnie problem pojawił się sam (i zniknął też sam :D) po instalacji KDE

IPB Image

Oczywiście polskich znaków nie ma też nigdzie indziej :?

A to nie wina paczki: kde-i18n-Polish-3.2.2-2.noarch.rpm

cos sie "ciekawie" integruje z calościa i spuje to o czym piszesz ;-)

Pozdr,

Wczoraj trochę grzebałem w systemie i się niektóre czcionki poprawiły (m.in. Sans, ale Bitstream wciąż są popsute :( )

Hmm... akurat była aktualizacja Qt, więc to ona mogła coś naprawić. Jeśli to nie da oczekiwanego efektu, to usunięcie pakietu comps powinno pomóc - gdzieś wyczytałem, że to on może bruździć. Przy użyciu yum list extras sprawdziłem, że nie ma go w repozytorium, więc jest niepotrzebną pozostałością po FC1.