sQar3k Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Instalowałem pierwszy raz z życiu (_linux'a_ → Linuksa) ORT, po zakonczeniu instalacji musze wpisać Nazwę użytkownika i Hasła, tyle że ja nie pamiętam abym jakąś nazwę podawał i przez to nie bogę uruchomić systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Gdy pierwszy raz uruchamiasz Fedorę po zainstalowaniu to uruchomi ci się First Run Wizard (mogłem przekręcić nazwę) i prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła dla systemu... Wcześniej, w trakcie instalacji instalator pyta o hasło roota... Jeżeli z jakichś względów nie uruchomił Ci się First Run Wizard (mogłeś go odznaczyć przy instalowaniu był gdzieś w sekcji X window) to pierwszy raz możesz zalogować się jako root (wpisując hasło które podałeś w trakcie instalacji - LINUX ROZRÓŻNIA WIELKOŚĆ LITER!) i (_odrazu_ → od razu) ORT utwórz sobie konto użytkownika: w KDE wejdź w ustawienia systemowe > Users and Groups i utwórz konto z którego będziesz kożystał jako użytkownik. W konsoli za pomocą polecenia useradd <nazwa użytkownika> a potem passwd <nazwa użytkownika> i wpisz hasło da się to zrobić jednym poleceniem jednak na podstawie tego co wyczytałem w manualu to nie jestem wstanie tego zrobić ... NIE UŻYWAJ KONTA ROOT NA CO DZIEŃ a najlepiej w ogóle się na nie nie loguj tylko przełączaj z konta uzytkownika za pomocą polecenia su - powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi