Skocz do zawartości

Update; Brak Mozliwosci Zainstalowania Pakietow

vip13

Rekomendowane odpowiedzi

jakos udalo mi sie dostac do internetu i napisac tu na forum ;)

mam problem z updatem. tzn. sciagnalem pakiety z http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...updates/2/i386/. niestety po wydaniu komendy

rpm -Uvh *.rpm 

otrzymuje np.

ostrzeżenie: pakiet kernel-smp = 2.6.10-1.771_FC2 był już dodany, jest zastępowany przez kernel-smp <= 2.6.10-1.771_FC2 

probowalem z opcja -ivh ale tez sie nie udalo. jak zrobic aktualizacje tych pakietow by nie wyskoczyl ten komunikat?

rpm -Uvh *.rpm 

Jesteś pewien, że masz tylko tego jednego (_rpma_ → RPM-a) ORT w tym katalogu? Może dwa razy wgrywasz to samo...

ls -a | grep .rpm

otrzymuje np.
ostrzeżenie: pakiet kernel-smp = 2.6.10-1.771_FC2 był już dodany, jest zastępowany przez kernel-smp <= 2.6.10-1.771_FC2 

A czasem nie instalowałeś go już wcześniej? Co Ci wyświetla

rpm -q kernel kernel-smp

?

Ja mialem problem z yum-em pobieral aktualizacje ale ich nie instalowal i jak recznie chcialem zainstalowac paczki to wlasnie mialem bledy tego typu.Konflikty

W takim razie po upewnieniu się, że nie masz zduplikowanych paczek w systemie można zaryzykować przebudowę bazy rpm.

rpm -q kernel kernel-smp pokazuje mi

[root@localhost root]# rpm -q kernel kernel-smp
kernel-2.6.5-1.358
kernel-2.6.10-1.770_FC2
pakiet kernel-smp nie jest zainstalowany
[root@localhost root]#

nie moge zrobic updateu za pomoca apt lub yum bo nie mam stalego dostepu do internetu.

Ale chyba mialem podwojne pakiety tzn. dla i386; i586; i686.

Mam ciut zabytkowego RH tj. 7.3

i mam kernel w 2.4.18-3smp z poprawką (uzupełnieniem) od HP do serva firmy COMPAQ

na ftp w updates dla 7.3 jest 2.4.20-28smp

czy mozna od razu rpm -Uhv 2.4.20-28smp, bo gdzie mi obiło o uszy. ze powinienem po kolei tj. najpierw 2.4.19-.... ale na ftp nie ma takiego jąderka....

(mam mozliwosc ewentualnego przejscia do RH 9, ponoc czesciowo ta wersja jest wspomagana przez HP - ale to przyszłościowa alternatywa)

czy mozna od razu rpm -Uhv 2.4.20-28smp, bo gdzie mi obiło o uszy. ze powinienem po kolei tj. najpierw 2.4.19-.... ale na ftp nie ma takiego jąderka....

Raczej możesz od razu "rpm -Uhv..". Tak po kolei to trzeba tylko (ale nie zawsze) ...>RH9>FC1>FC2>...

Na marginesie: najnowsze uaktualnienia do RH7.3 i 9 są na http://fedoralegacy.org/