ebnowak Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Jedną rzecz zmieńmy od razu: w pliku dodaj 2 linie etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 po np. "PEERDNS': PEERDNS=yes MRU=1500 MTU=1500 oraz parametr: USER='[email protected]' <- POPRAWIĆ NAZWE UŻYTKOWNIKA w apostrofach. Zredukuje to komunikaty: Apr 14 12:09:39 localhost pppd[4286]: Couldn't increase MTU to 1500. Using 1492 Apr 14 12:09:39 localhost pppd[4286]: Couldn't increase MRU to 1500. Using 1492 Postaram się znaleźć radę do dnia jutrzejszego na: Apr 14 12:11:13 localhost pppd[4286]: LCP: timeout sending Config-Requests Apr 14 12:11:13 localhost pppd[4286]: Connection terminated. ale na pierwszy rzut oka .... mam pytanie: 10. Tworzymy pliki: /etc/ppp/chap-secrets; /etc/ppp/pap-secrets z tą samą zawartością: "[email protected]" "*" "PASSWORD" "*" <- POPRAWIĆ NAZW UŻYTKOWNIKA i HASŁO Czy utworzyłeś OBA PLIKI: /etc/ppp/chap-secrets /etc/ppp/pap-secrets z tą samą zawartością. Czy jest to twoje "pierwsze" logowanie do Net24 ? Czy wykorzystywałeś to połączenie wcześniej np. na windowsie ? Pozdrawiam Błażej. Mam pytanie na jakim kernelu pracujesz (prześlij wyniki polecenia): # uname -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Tak utworzyłem oba te pliki. Mam tylko małe pytanie ze wzglądu na to że mówimy tu o netii czy ten wpis ma wyglądać tak: "[email protected]" "xxxxxxxx*" "PASSWORD" "xxxxxxxx" czy tak: "USER" "[email protected]" "PASSWORD" "xxxxxxxx" tak jest u mnie Pytam ponieważ hasło w netii ma postać [email protected] Kernela mam w wersji 2.6.10.766 Nie jest to moje pierwsze logowanie. Bez problemu poprzednio logowałem się i się loguję na winxp. MTU i MRU zaraz ustawię. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 czy tak: "USER" "[email protected]" "PASSWORD" "xxxxxxxx" tak jest u mnie Pytam ponieważ hasło w netii ma postać [email protected] Jeżeli hasło ma postać: [email protected] to powinno być wstawione CAŁA POSTAĆ ([email protected]) w polu PASSWORD. Zmianę nanieś w obu plikach Po zmianach prośba o reboot. Pozdrawiam Błażej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Bardzo przepraszam za pomyłkę powinienem był napisać: "USER" "[email protected]" "PASSWORD" "xxxxxxxx" tak jest u mnie Pytam ponieważ oczywiście nazwa w netii ma postać [email protected] a hasło xxxxxxxx . Domyślam się że wpis jest dobry? Jeszcze raz przepraszam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Chyba mam błąd: Pliki powinny wyglądać: "[email protected]" "*" "xxxxxxxx" "*" pierwsze xxxxxx ->nazwa użytkownika drugie xxxxxx -> hasło użytkownika Pozdrawiam Błażej BEZ WPISÓW TYPU PASSWORD USER !!!!! Gwizdki zostaja tak jak w przykładzie powyżej - nie dopisujemy niczego od siebie Czy możesz napisać jak to teraz funkcjonuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Witam Wprowadziłem zmiany o których pisałeś: plik pap-secrets wygląda tak: # Secrets for authentication using PAP # client server secret IP addresses "[email protected]" "*" "xxxxxxxx" "*" plik chap-secrets wygląda tak: # Secrets for authentication using CHAP # client server secret IP addresses "[email protected]" "*" "xxxxxxxx" "*" plik ifcfg-ppp0 wygląda tak: PEERDNS=yes MRU=1500 MTU=1500 TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes [email protected] VPI=8 VCI=35 LINUX_PLUGIN=pppoatm.so DEMAND=yes testy: [root@localhost enter]# cat /var/log/messages | grep ppp Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: Plugin pppoatm.so loaded. Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: PPPoATM plugin_init Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:8.35 Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: pppd 2.4.2 started by root, uid 0 Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: Using interface ppp0 Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: local IP address 10.112.112.112 Apr 15 14:41:13 localhost pppd[4280]: remote IP address 10.112.112.113 Apr 15 14:41:15 localhost pppd[4280]: Starting link Apr 15 14:41:15 localhost pppd[4280]: Connect: ppp0 <--> 8.35 Apr 15 14:41:45 localhost pppd[4280]: LCP: timeout sending Config-Requests Apr 15 14:41:45 localhost pppd[4280]: Connection terminated. Apr 15 14:42:19 localhost pppd[4280]: Starting link Apr 15 14:42:19 localhost pppd[4280]: Connect: ppp0 <--> 8.35 Apr 15 14:42:49 localhost pppd[4280]: LCP: timeout sending Config-Requests Apr 15 14:42:49 localhost pppd[4280]: Connection terminated. [root@localhost enter]# ifconfig -a ppp0 ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:10.112.112.112 P-t-P:10.112.112.113 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2 errors:0 dropped:9 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:152 (152.0 Mozilla uruchamia się trochę dłużej niż poprzednio ale niestety żadnej strony i tak nie mogę otworzyć? Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 zmienić parametr: USER='[email protected]' <- POPRAWIĆ NAZWE UŻYTKOWNIKA w apostrofach. Pytania: Jesteś pewien, że nazwa użytkownika w Net24 ma skladnie: [email protected] Podejrzenie moje padło na nazwę użytkownika gdyż "wyczytałem", że np. 1 logowanie jest na: user: net24 pass: net24 więc może nazwa twojego użytkownika to wyłącznie: xxxxxxxxx. Jeżeli możesz to sprawdzić będziemy mieli w tej sprawie jasność dodatkowo wykonaj: # rm /var/run/pppoa-adsl.pid a następnie wykonaj wyłączenie i włączenie interfejsu ppp0 (np. w oknie: network). Pozdrawiam. Błażej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Witam i dziękuje za cierpliwość. Gdy ktoś nie ma uaktywnionej usługi NET24 może wejść na stronę netii aby uaktywnić konto i wtedy podaje login: Net24 i hasło Net24. Można wtedy się dostać na www.netia.pl ale nigdzie indziej. Następnie gdy jesteśmy na stronie uaktywniamy sobie konto podajemy nr. telefonu, pesel i nr. dowodu, a operator odsyła nam właściwe dane. Ja dostałem je od nich w takiej formie: Dane autentykacyjne dla usługi: Nazwa: [email protected] Login: xxxxxxxx Podano mi Nazwa? i Login? Trochę to mylące, xp loguję się tak: Nazwa użytkownika: [email protected] Hasło: xxxxxxxx Ja już jakiś czas mam aktywne konto i cały czas go używam. Nie mogę do netu wejść tylko z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, natomiast w winxp nie ma z tym problemu. Poprostu mam w domowym komputerze postawione dwa systemy FC3 i winXP i tylko dzięki temu mogę połączyć. Modemu ani kompa nigdzie nie wynoszę ani nie rozłączam, tu na pewnochodzi o konfigurację FC3. Jeszcze jedno pytanie, otóż piszesz co następuje: dodatkowo wykonaj: # rm /var/run/pppoa-adsl.pid a następnie wykonaj wyłączenie i włączenie interfejsu ppp0 (np. w oknie: network). Zrobiłem to i dalej jest bez zmian. Marek Ps. Przed chwilą sprawdziłem oryginalne hasło i login netii na pewno wyglądają tak: Nazwa: [email protected] Hasło: xxxxxxxx Prawdopodobnie cały problem tkwi w tym, że netia używa protokołu ATM - PPPoE w przeciwieństwie do tpsy która posługuje się protokołem ATM - PPPoA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 No to mamy jasność. Daj mi troche czasu (powiedzmy do wieczora) a ja przygotuję "małą" instrukcję dla PPPoE. Te rozwiązanie również jest wykorzystywane w innych krajach (u innych providerów), więc myślę, że chyba dziś skończymy temat Instrukcja: Instalacja modemu Thompson Speedtouch na USB (Fedora Core 3: kernel 2.6.10) http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=98&Itemid=34 pozostaje bez zmian (pkt.1-8;10-12) z wyjątkiem pkt.9 - czyli "wcześniejszej" konfiguracji pliku (/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0), który ulegnie "małemu" poszerzeniu: Rozwiązanie (parametry VPI oraz nazwę użytkownika) zmieniłem już pod kontem: Net24 (Netia) PPPoE dla speedtouch thompson 330 na USB 9a. Ściągamy i instalujemy: http://prdownloads.sourceforge.net/linux-a...86.rpm?download http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouc...0226-1.i386.rpm # rpm -ivh /wlaściwa_ścieżka_dostępu/linux-atm-2.4.1-1.i386.rpm # rpm -ivh /wlaściwa_ścieżka_dostępu/br2684ctl-010226-1.i386.rpm 9b. Wykonujemy: # cp -p /etc/ld.so.conf /etc/ld.so.conf.ORG # echo "/usr/local/lib" >> /etc/ld.so.conf # ldconfig 9c. Należy wykonać (po wykonaniu 1 linii cat ...; reszte linii musimy wklejąć po koleji): # cat > /etc/rc.modules << "EOF" #!/bin/bash modprobe br2684 EOF oraz zmienić prawa do stworzonego pliku: # chmod 744 /etc/rc.modules 9d. I jeszcze dodatkowy patch do ściągnięcia i zainstalowania: http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouc...t-pppoeoa.patch # cd /sbin # patch -p0 < /wlaściwa_ścieżka_dostępu/adsl-connect-pppoeoa.patch 9e. (KONFIGURACJA ZASTPUJĄCA PORZEDNI PKT. 9): Konfiguracja: /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 PEERDNS=yes TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dialup PIDFILE=/var/run/pppoe-adsl.pid LCP_FAILURE=86400 LCP_INTERVAL=1 BR2684DEV=0 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=604800 SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER='[email protected]' VPI=8 VCI=35 LINUX_PLUGIN=rp-pppoe.so DEMAND=yes a następnie pkt 10-12. i powinno działać Pozdrawiam Błażej. PS - strona podana przez Ciebie jest dla mnie również wzorcową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Witam Bardzo dużo ciekawych informacji na temat tego modemu jest pod adresem: http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouc...dora/index.html .Jest tam też opisana metoda instalowania przy protokole PPPoE Próbowałem jej wczoraj w nocy ale chyba coś sknociłem ponieważ dalej mi się nie łaczy a ponadto polączenie sieciowe mam inactive i narazie nie mogę włączyć. Narazie męcze się pod winxp. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Obojętnie, czy oprzesz się na informacjach zawartych z mojego poprzedniego post-a ("troszeczkę" zmodyfikowałem pewne punkty), lub na stronie wskazanej przez Ciebie powinno działać. Pozdrawiam Błażej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Serdeczne podziekowania za pomoc jako, ze pisze juz z linuksa. Z tym PPPoE to byla racja, net biega az milo. Pozostalo mi jeszcze ustawienie kodowania w mozilce. Jeszcze raz dzieki dzieki. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Witam. W pliku możesz dodać 2 linie etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 po np. "PEERDNS': PEERDNS=yes MRU=1500 MTU=1500 zredukuje to komunikaty: Apr 14 12:09:39 localhost pppd[4286]: Couldn't increase MTU to 1500. Using 1492 Apr 14 12:09:39 localhost pppd[4286]: Couldn't increase MRU to 1500. Using 1492 Oczywiście jeżeli jeszcze je masz w /var/log/messages (a przypuszczam, że tak). Sprawdzić to możesz: # cat /var/log/messages | grep ppp Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że tak sprawnie to wszystko wykonałeś Błażej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin118 Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 proowalem to zrobic nna fc3 kernel 2.6.10 i net24 i niestety nie wiem jak wlaczyc samo laczenie sie. tzn firmware zaladowany dobrze, pliki stworzylem i wypelnilem ale nie wiem jak sie polaczyc pomocy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Kwiecień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 Witam. Aby się połączyć poprostu uruchamiasz przeglądarkę, a komp łączy się automatycznie. Zobacz co masz w Narzędziach systemowych/Network Device Control czy jest active spróbuj rozłączyć się i połaczyć na nowo. Sprawdź też czy port usb pracuje w standardzie 1.0 (w biosie). Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi