Skocz do zawartości

Nie Otwiera Się Tacka Cdromu

Lewap01

Rekomendowane odpowiedzi

cześć , zainstalowałem wczoraj FC3 i wszystko działa super, naprawdę bije, moim zdaniem, mdk na głowę , ale ... po zamontowaniu cdromu nie mogę go otworzyć :P nie zależy mi na automatycznym montowaniu , nie chce mi się z tym cackać :) ale otworzyć cdka by się przydało :) jakby to miało coś pomóc to mój fstab wygląda tak :

LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
none                    /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
LABEL=/home             /home                   ext3    defaults        1 2
/dev/hda1               /mnt/winxp              vfat    auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0
none                    /proc                   proc    defaults        0 0
none                    /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder2      auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

montuję napęd tak : mount /dev/hdc /mnt/cdrom (zrobiłem sobie tam katalog) , może powinienem montować do /media ? plis pomóżcie , bo cdrom mogę otworzyć dopiero po restarcie :P Pozdr. !!

• 2 weeks later...
Nie wiem czy zauważyłeś ale w powyższym fstabie NIE MA CD-ROMU tylko jest NAGRYWARAKA i ustawienie na o+rx ma jak najbardziej sens

Zgadzam się, ale zaproponowane przez shimonic ustawienie daje prawa rwx dla others, prawo do zapisu nie jest warunkiem wysówaniawysuwania się kieszenic cdroma czy też nagrywarki a to jest tematem tego posta:)

Poza tym po normalnej instalacji użytkownik bez uprawnień roota nie ma dostępu do cdromu - po to nadaje się te uprawnienia

Znaczy się dostęp ma ale nie może używać poleceń: mount i umount z konsoli, skazany jest na automatyczne montowanie i ręczne odmontowanie.

Nie wystarczy doisać do fstab dla linijki cdromu (lub nagrywarki) : user ??