jagiellon Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Pozdrawiam. Mam następujący problem. Przy próbie instalacji gry foobillard z paczki "foobillard-3.0a-2.rhfc3.nr.i386.rpm" otrzymuję komunikat: "błąd: can't create transaction lock" Czy ktoś może mi powiedzieć co to i jak się tego pozbyć. Thnx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Nie korzystasz w tym samym czasie przypadkiem z apt lub (_yum'a_ → yuma) ORT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 hmmmm ..... na pewno ...... jesteś użytkownikiem: root ? Pozdrawiam Błażej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagiellon Napisano Kwiecień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Jestem rootem i nie korzystam z (_apt'a_ → apta) ORT ani (_yum'a_ → yuma) ORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 "błąd: can't create transaction lock" W celach informacyjnych przeczytaj to. Czy ktoś może mi powiedzieć co to i jak się tego pozbyć.Jaką masz wersję bazy rpm?rpm -q rpm Pamiętam, że w starej wersji, bodajże 4.3.1 jeszcze był taki bug. Jeśli nie masz najnowszej wersji 4.3.3 to zaktualizuj. Masz włączonego selinuksa? To się dzieje przy każdej instalacji? Jesteś pewien, że żaden program nie korzysta w tym czasie z bazy rpm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagiellon Napisano Kwiecień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Oto odpowiedzi: 1) rpm-4.3.2-21 2) żaden program nie korzysta z rpm 3) dzieje się to tylko z tym programem. 4) próbowałem już różnych paczek, które znalazłem przez rpm serch i zawsze jest to samo. 5) mam włączonego selinux'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 4) próbowałem już różnych paczek, które znalazłem przez rpm serch i zawsze jest to samo. Czy to się pojawia przy obojętnie jakiej paczce RPM? Jeśli tak, to przeczytaj to → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=23662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi