larch Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Witam! Mam pytanie.Jak aktualizować RPM-a do wersji 4.3.3.Aktualnie mam wersję 4.3.2 i podczas próby instalacji apt-get i apt-dev, otrzymuję komunikat że wymagana jest wersja rpm = 4.3.3. Jak to zrobić i czy dobrze myślę że to o to chodzi. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Witam!! A nie wystarczy apt-get update rpm ?? POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
larch Napisano Kwiecień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 ale jak rpm-get update rpm?Jeżeli wpiszę taką komende, otrzymuję bash: apt-get: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Dla FC3 najnowsze jest 4.3.2. Nie używasz może rawhide'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Witam!! Jeżeli nie masz apt-get , to możesz użyć yum, jest standartowo :] yum update rpm Albo instalnąć apt-get :] yum install apt-get I walczyć apt-get'em :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 yum install apt-get Powinno być yum install apt Apt to oficjalna nazwa programu, natomiast apt-get to najczęściej używane polecenie wywołujące ten program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
larch Napisano Kwiecień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 oki, dałem: yum install apt i otrzymałem coś takiego: [root@kamil6 ~]# yum install apt Setting up Install Process Setting up Repos base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files base : ################################################## 2622/2622 updates-re: ################################################## 872/872 No Match for argument: apt Nothing to do [root@kamil6 ~]# ( Podczas yum uprgate rpm otrzymałem : [root@kamil6 ~]# yum update rpm Setting up Update Process Setting up Repos base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 797 kB 00:07 MD Read : ################################################## 2623/2623 base : ################################################## 2622/2622 primary.xml.gz 100% |=========================| 342 kB 00:02 MD Read : ################################################## 872/872 updates-re: ################################################## 872/872 Could not find update match for rpm No Packages marked for Update/Obsoletion ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 A nie lepiej poprostu wejść na rpmfind.net i tam wyszukać sobie apt, potem ściągnąć odpoiednią rpm'ke, zainstalować i działa? Potem z apt można sobie od razu synaptica zainstalować. Ja tak zrobiłem i zero problemu, bo mój yum też standardowo apta nie mial w repozytoriach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
larch Napisano Kwiecień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Dzięki.Znalazłem apt na stornce, którą podałeś.Nie mogę jednak zainstalować Synaptica przez apt.Chyba dlatego że ma problemy ze sprawdzeniem listy pakietów.Przynajmniej dostaję komunikat że nia ma pakietu Synaptic do zainstalowania. Zrobiłem jednak coś jeszcze, na tej stornce rpmfind.net znalazłem synaptica w rpm-ie, tak więc (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT, zainstalwałem i działa. Dzięki wielkie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Nie mogę jednak zainstalować Synaptica przez apt.Chyba dlatego że ma problemy ze sprawdzeniem listy pakietów. Na przyszłośc. Po zainstalowamiu apta w konsoli, jako root wpisujesz: apt-get updete && apt-get install synaptic To spowoduje sprawdzenie listy pakietów w repozytoriach i zainstalowanie synaptica. tak więc (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT, zainstalwałem i działa. To fajnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 No to jeszcze zostało Ci tylko uaktualnienie sources.list z apta o dodatkowe repo., bo z tymi standardowymi, to nie ma po co sobie głowy zawracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi