Skocz do zawartości

Usb A Lpt ?

Bushi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Mam pytanie w zwiazku z kupnem przejsciowki LPT-USB. Czy jak sobie kupie taka przejsciowke (pod win prawdopodobnie podpiecie takiej przejsciowki prowadzi do tego ze w win gzniazdo usb jest widziane jako lpt) to pod Fedor'ą tez port USB bedzie widziany jako lpt. Chodzi mi o to czy znajde takie dirvery ktore mi zapewnia ze komp bedzie mi widzial pod linem zamiast USB - LPT (czy to jest pod Fedor'ą (_wogole_ → w ogóle) ORT do zrobienia ?? ) . Jesli ktokolwiek wie cos na ten temat to bardzo mi zalezy na tym (jak najszybciej jesli mozna) zeby sie dowiedziec czy to bedzie dzialalo. Z gory dzieki !!!

Pozdrawiam - Bartek!!

pod win prawdopodobnie podpiecie takiej przejsciowki prowadzi do tego ze w win gzniazdo usb jest widziane jako lpt

Szczerze wątpię aby Windows widział USB jako LPT po podpięciu przjściówki!

Po podpięciu takowego ustrojstwa (czytaj przejścówki) USB w dlaszym ciągu pozostanie portem USB. Pomże jedynie w podpięciu do kompa satarego sprzętu i ten sprzęt "oszuka". W takiej sytuacji, powiedzmy drukarka, przystosowana do pracy z portem równoległym (LPT) "sądzi" że kożysta z takiego właśnie portu a komputer (nie ważne czy z windom czy z linem) komunikuje się z urządzeniem przez USB. W takiej przejściówce musi się znajdować jakiś translator instrukcji (może trochę za wielkie słowo ale łatwiej tak zrozumieć)

Ciekawy jestem co ze sterownikami które potrzebują w systemie portu LPT aby obsłużyć dane urządzenie... Aby przejściówka mogła emulować podpiety do komputera za pośrednictwem USB port równoległy to musiałby się tam znajdować jakiś układ elektroniczny a przejściówka robiła by za zewnętrzny moduł wejścia/wyjścia podpinanay na USB. Więc nie była by już przejściówką! tylko modułem wejścia/wyjścia.

Ja osobiście jestem sceptycznie nastawiony do tego typu patentów... Ale jak ktoś lubi to czemu nie :)

uklad elektroniczny jest (obudowa jest przezroczysta i widac ze jest cos zrobione na scalaku i to nie jest pare kabli,rezystorkow itp. na krzyz tylko z tego co widzialem cos bardziej skomplikowanego). pytanie czy faktycznie masz racje i to tak sie nieda zrobic ???

to w jaki sposob bedzie to urzadzenie rozpoznawane w systemie zalezy od jego wewnetrznego oprogramowania (oczywiscie tuz zaraz po tym w jaki sposob jest to zrobione ;) ), czyli jezeli oprogramowanie tego urzadzenia podpowie systemowi (Windozie albo Linuksowi) 'czym jest' i w jaki sposob system ma sie do niego 'zwracac' to system bedzie w ten sposob to urzadzenie traktowal,

tak wlasnie dzialaja wszystkie urzadzenia usb (pendrive'y, drukarki, karty sieciowe USB itp.)

z tego wynika ze system i tak bedzie to widzial jako usb, ale uzytkownik moze to widziec jako LPT (taka przykrywka, oczywiscie jezeli sterownik bedzie tak napisany), no i z drugiej strony drukarka tez moze widziec ze jest podlaczona do LPT

faktem jest ze takie urzadzenie nie jest banalne (ze strony systemu ktory posiada wirtualny port LPT a sterownik tlumaczy wszystko do usb) i mowiac szczerze mysle ze posiadasz urzadzenie ktore oszukuje drukarki ze sa podlaczone do LPT natomiast w systemie widziane sa jako drukarki usb,

teoretycznie (_linuks_ → Linux) ORT powinien wykryc to jako normalna drukarke usb (bo w teori przejsciowka powinna byc przezroczysta dla urzadzen do niej podlaczonych)

jak przetestujesz napisz na forum,

pozdrawiam,