kuba_g Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Witam Od 2 lat czyli od wersji 8x uzywam Mandrakelinuxa. Ostatnia zmiana nazwy i cylku wydawniczego oraz polityka cen firmy zniechęciła mnie do tego systemu. Jutro instaluje Fedore!! Mam tylko kilka pytan dot. rozbierznosci polecen i interfejsu: 1. Co jest odpowiednikiem polecenia "urpmi" ( polecenia aktualizacji pakietów)- gdzie mogłbym się z tym poleceniem zapoznac?? 2. Czy jest w Fedorze cos takiego jak Centrum sterowania mandrakelinux- podobne ?? (nie chodzi mi o GNOME i KDE Control Center) 3. Czy system jest szybszy i stabilniejszy niz MDK (prosze o szczerą odpowiedz - jeszcze nigdy Fedory nie uzywałem) Dzięki za opdowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kocurkiewicz Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 1) jest, yum 2) centrum może nie (tz. nie jest to zebrane) ale są poszczegulne aplety. 3) według mnie, bardzo. z fedorką jeszcze mi się nic nie stało, a mandarynka padała. co do szybkości to różnie, ale nie bedę się wypowiadał bo mam mocno obciążonego aktualnie procka (httd, mysql, ftp, ntpd 4 mikro 3 komps sieć) PS. Czy my się już na forum mdk.pl nie spotkali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 1. Co jest odpowiednikiem polecenia "urpmi" ( polecenia aktualizacji pakietów)- gdzie mogłbym się z tym poleceniem zapoznac?? Jest YUM, polecam lekturę man yum oraz http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedora...tml#getsoftware 2. Czy jest w Fedorze cos takiego jak Centrum sterowania mandrakelinux- podobne ?? (nie chodzi mi o GNOME i KDE Control Center)Nie wiem dokładnie o co chodzi (bardzo dawno nie widziałem Mandreake) ale w FC jest dużo narzędzi system-config-*, tyle że nie mają jednego wspólnego interfaceu - wybierasz z menu co Ci akurat potrzebne. 3. Czy system jest szybszy i stabilniejszy niz MDK (prosze o szczerą odpowiedz - jeszcze nigdy Fedory nie uzywałem) Ponoć Fedora jest wolniejsza ale można temu zaradzić wyłączając zbędne demony. Było o tym na forum parę razy, poszukaj. Co do stabilności to wszystko zależy od tego z jakich paczek korzystasz, jeśli będziesz instalował soft z rawhide to musisz być przygotowany na niespodzianki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 Jeszcze wypada dodać, że oprócz (_yum'a_ → yuma) ORT można doinstalować apt (IMO lepszy, ale to subiektywna ocena). Początkowo to pewnie będzie Cię denerwować brak obsługi mp3 oraz/lub brak automatycznego montowania part. fat. Ujednoliconego Centrum sterowania - takiego jak w MDK czy Suse to nie uświadczysz, ale są inne "rozwiązania" (chociażby wspomniane już konfiguratory system-config-*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 bardziej graficnie up2date, spróbuj up2date --help, nakładka na yum i apt-get, auromatycznie pyta o hasło root. Konfiguracja /etc/sysconfig/rhn plik source. Oraz niektóre funkcje konfiguracyjne up2get --configure. Powiązane z Redhat Network Alarm, potrafi poinformować o nowych aktualizacjach. up2date --install instaluje nowe pakiety ze wskazanych źródeł w sorce używając apt-get lub yum w zależności od ich pochodzenia. Posiada gui graficzne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 No to chyba przekonali cie do Fedorki Ja tez zaczołem grzebac na róznych dystrybucjach i szczeze FC mi najbardziej podeszło do gustu, chcoć nie raz sie dopytuje co i jak zrobić, ale dzieki ludziom na fedora.pl zawsze sie odp znajdzie Pozdrawiam całą ekipe fedora.pl Kiedyś miałem MDK bodajze 9 i kłopot taki ze sypał mi sie ten soft wiec polecam FC mimo tych niektórych niedogodnien co wspomnieli juz powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 Up2date nie ma NIC wspólnego z aptem (nie wiem jak z yumem). A poza tym, że ma GUI, nie ma żadnych zalet, np. wiesza się równie chętnie i często jak młodzi japończycy. Do tego jego możliwości są co najmniej ograniczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 Wiem że wywołam fale oburzenia u innych na tym forum ale osmiele sie przedstawic swoje zdanie; Jesli porównac core3 z mandrake10.1 to fedora wypada gorzej; ociezale sie uruchamia, nie posiada od razu po instalacji źródeł jadra[instalacja] sterowników] Nie odtwarza nie tylko mp3 ale równiez plików .asx tzn RMF Zettka czy program 1 , 2 lub 3 polskiego radia, bez specjalnych wtyczelk na fedorze czesciej system chodzi na 100% bez przyczyny, na mandrake to sie zdarza zadziej. Juz lepiej moge ci polecic p[olska odmiane fedory czyli AUROX , ma źródła jadra mp3 gra od razu, ma kadu i tlen juz po instalacji. Instalacja sterów np nvidii stwarza mniej problemów Wg mnie na przejsciu z mandarynki na fedore stracisz wiecej niz zyskasz , to juz lepszym wyborem od fedory jest AUROX Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddamus Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 Ostatnia zmiana nazwyno faktycznie, kluczowa sprawa dla użytkownika cylku wydawniczegoto może być w przyszłości odczuwalne, ale nie wydaje mi się, że faktycznie tak zostanie oraz polityka cen mam rozumieć, że wersja download podrożała o 30% ? Jeśli to są twoje argumenty do migracji na inną dystrybucje, to powodzenia :] Już nie raz widziałem, jak gość, który machnął cztery posty, wiesza psy na Windowsie, po czym znika w tajemniczych okolicznościach i nie sądze bynajmniej, aby to zniknięcie było spowodowane zemstą Microsoftu... Miałem na swoim dysku FC2 i FC3 i ich użytkowanie zawsze ograniczało się do kilkumiesięcznej zabawy edukacyjnej, po czym z wielkim entuzjazmem wracałem do MDK. Miałem okazję poznać też kilka innych dystrybucji Linuksa i faktycznie, jeśli kiedy stanie się coś, co zniechęci mnie do MDK, to pierwsza w kolejce czeka FC, jednak narazie LE 2005 spełnia moje oczekiwania, więc nie widzę sensownych argumentów do migracji. Swoją drogą Fedorka jest Linuksem, którego warto poznać, ale jeśli planujesz pozbyć się MDK, to może poczekaj na FC4, bo każde kolejne wydanie Fedory jest o wiele lepsiejsze od poprzedniego.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 ... osmiele sie przedstawic swoje zdanie; Jesli porównac core3 z mandrake10.1 I w tym miejscu powinieneś dodać: "na moim sprzęcie i być może z popełnionymi błędami podczas instalacji..." Znam wiele przykładów świadczących inaczej. A tak między nami: najlepiej sprawują się dystrybucje, których używa zaprzyjaźniony guru lub co najmniej sąsiad. No chyba, że ktoś jest pozbawionym guru i mądrych sąsiadów, upartym amatorem (jak nie przymierzając - ja), to wtedy każda dystrybucja jest równie dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddamus Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 No chyba, że ktoś jest pozbawionym guru i mądrych sąsiadów, upartym amatorem (jak nie przymierzając - ja), to wtedy każda dystrybucja jest równie dobra Ty amator chyba nie widziałeś Lycorisa edit Co do Auroxa...zainstalowałem sobie tą biede przedwczoraj i po 2ch godzinach stwierdziłem, że sto razy lepiej zainwestować w poinstalacyjną konfigurację wdzięcznej Fedory, niż mieć (_odrazu_ → od razu) ORT skonfigurowane posqdztwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 wiesza się równie chętnie i często jak młodzi japończycy. Z tym up@date'em masz racje... zalecane jest uzywac (_yum'a_ → yuma) ORT, mozna tez (_apt'a_ → apta) ORT .. ewentualnie dla mislnikow gui sa nakladki graficzne.. ale po co ten chory sarkazm :> :> :> PS. Mam w szkole Auroksa i szczerze wam powiem, ze [imho] jest beznadziejny :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 zalecane jest uzywac (_yum'a_ → yuma) ORT, mozna tez (_apt'a_ → apta) ORT .. ewentualnie dla mislnikow gui sa nakladki graficzne.. ale po co ten chory sarkazm :> GUI apt-geta synaptic moim zdaniem jest duzo lepsze (bardziej intuicyjne i lepiej przemyslane) niz gyum czy yumex, nakladki graficzne na yuma. Ale polecane jest aktualizowania calej dystrybucji (bardzo polecam, likwiduje wiele problemow) [btw. zainstaluj najnowszy kernel najpierw a pozniej reszte] przez yuma a dopiero pozniej jak chcesz to dodatkowe aplikacje synapticiem. Ps.Moze warto sie wstrzymac i poczekac na FC4 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad65 Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Fedora! W każdej odmianie! Pamiętaj FEDORA! Ja mam fedorkę 3 i jest super! Mp3 to żaden poblem poczytaj forum. Kadu ściągniesz w 3 sekundy. Yum działa bez zastrzenień, aktualizuję teraz gimpa, sieć lokalną skonfigurujesz z pomocą firestartera. Będzie ok! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Czy tylko ja na tym forum wolę czyste, krystaliczne, piękne, pachnące apt? (i wcale nie jestem stronniczy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi