Skocz do zawartości

Instalowanie Sterownikow Nvidi

robroj

Rekomendowane odpowiedzi

postanowielm dzisiaj zainstalowac sterowniki do swojej nvidi i okazlo sie ze nie da sie.. w logu bylo napisane cos o gcc ze kompiler jest niezgodny z tym co mam zainstalowane w systemie...

poszperalem na sieci i sciagnelem plik (bodajze ncvhooser.h ) ktory powiedzial jakie mam sciagnac pliki - sciagnelem odopalilem i dalej nic.. :( pelen rozgoryczenia postanowilem czukac dalej i chcialem zalogowac sie graficznie.. niestey mam czarny ekran i kupa blada.. nie teraz musze sie laczyc przez winszita :( - macie jakies propozycje?

domyslam sie ze problem tkwi w tym gcc... ale jestem za slaby aby samemu to rozgrysc :(

robroj

teraz prawdopodobnei nic nie sprawdze bo kiedy przy odpalaniu wchodzi na init 5 to ekran sie robi momentalnie czarny i przejscie control alt f1 nie daje rezultatu... a co do gcc to wiem ze mam istalowane bo pamietam hjak dodawalem to podczas instalacji fedory.

niestey za chwile uciekam dop pracy wiec dam znac czy cos wymyslilem po powrocie - wieczoerm - dzieki za zainetersowanie

robroj

edycja:)

wlasnie sprawdzilem dokaldniej.. ekran robi sie ciemny w momencie jakiesy pojawia sie anpis "press I to enter ...." czyli prawie na samym poczatku :( prawdopodobnie bede musal raz jeszcze go zainstalowac

moze tak:

1. boot z rescue cd lub innego live cd, np knoppix.

2. podmontowanie i chroot do twojego systemu

3. wywalenie modulow nvidii czyli przywrocenie systemu do stanu uzywalnosci

4. normalny boot.

5. instalacja sterownikow nvidii przez apt (tudziez synaptica) TAK JEST CHYBA NAJPROSCIEJ, NIE?? :P

swoja droga jak kolega napisal wczesniej.. jestes pewien ze masz make, gcc, glibsc & reszta i mozesz kompilowac?