Paweł Chrostowski Napisano Maj 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 witam, jestem zielonym uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, mam zainstalowany FC1, zainstalowalem MPlayer1-Opre3 razem z GUI po wlozeniu plyty DVD program widzi serie plikow VOB. nie moge odpalic pliku odpowiedzialnego za menu filmu, tzn jak otwieram poszczegolne pliki vob to te pierwsze otwieraja ekran po czym (_odrazu_ → od razu) ORT "sie koncza" bez zadnego komunikatu. otwieram te dlugie pliki w ktorych sa czesci filmu ale program wyswietla obraz bez napisow czy lektora. przewalilem cala dokumentacje i jestem przekonany ze wszystkie ustawienia dotyczace czcionek sa ok. jak wrzuce plik z tekstem z zewnatrz (txt) to napisy sa. co mam o tym myslec? prosze pomozcie, czy ja czegos niedopatrzylem? mam athlon 1,8, Geforce 4 ze sterownikami ze strony NVIDIA, dzwiek VIA zintegrowany z plyta, btw dzwiek jest ale w centrum informacyjnym podaje ze brak informacji o karcie dzwiekowej dziekuje z gory i pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Maj 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 witam, jestem zielonym uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, mam zainstalowany FC1, zainstalowalem MPlayer1-Opre3 razem z GUI po wlozeniu plyty DVD program widzi serie plikow VOB. nie moge odpalic pliku odpowiedzialnego za menu filmu, tzn jak otwieram poszczegolne pliki vob to te pierwsze otwieraja ekran po czym (_odrazu_ → od razu) ORT "sie koncza" bez zadnego komunikatu. otwieram te dlugie pliki w ktorych sa czesci filmu ale program wyswietla obraz bez napisow czy lektora. przewalilem cala dokumentacje i jestem przekonany ze wszystkie ustawienia dotyczace czcionek sa ok. jak wrzuce plik z tekstem z zewnatrz (txt) to napisy sa. co mam o tym myslec? prosze pomozcie, czy ja czegos niedopatrzylem? mam athlon 1,8, Geforce 4 ze sterownikami ze strony NVIDIA, dzwiek VIA zintegrowany z plyta, btw dzwiek jest ale w centrum informacyjnym podaje ze brak informacji o karcie dzwiekowej dziekuje z gory i pozdrawiam serdecznie W mplayerze jest funkcja otworz DVD - musisz mieć tylko właściwie ustawioną ścieżkę do napędu ( lub prawidłowo ustawiony link /dev/dvd ) A czy instalowałeś biblioteki do obsługi DVD ? - jeżeli mplayer był instalowany przez *.rpm to powienien tego chcieć. Tym że nie ma informacji w centrum o karcie dźwiękowej to się nie martw - dla niektórych kart tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Chrostowski Napisano Maj 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 dzięki, program rzeczywiscie mial podana zla sciezke, u mnie dvd jest w /mnt/cdrom teraz wszystko dziala. pozdrawiam serdecznie - Pawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Maj 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 dzięki, program rzeczywiscie mial podana zla sciezke, u mnie dvd jest w /mnt/cdrom teraz wszystko dziala. pozdrawiam serdecznie - Pawel miłej zabawy Pamiętaj także o ustawieniach z VCD - podobny problem może Cię spotkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2004 Mam problem. Filmy nie wyswietlaly mi sie na pelnym ekranie ale kumpel powiedzial ze trzeba zminic w zakladce wideo na xvid.Zrobilem tak ale nie moge otwierac fimow bo wyskakuje mi blad: Error openinig/initializing the selected video_out (-vo) device. Co jest tego przyczyna i jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2004 Ja mam wybrane xv (X11/Xv) i chodzi na całym ekranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Na tych tez mi wyskakuje ten blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Na tych tez mi wyskakuje ten blad Gdy odpaliłeś ./configure to jakie pokazywało wyjścia wideo? Może nie było odpowiednich nagłówków i się nie skompilowało. A tak właściwie to skąd masz Mplayera: kompilowałeś samemu, czy z jakiś paczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Sciagnalem przez apt-get. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Sciagnalem przez apt-get. Można wiedzieć skąd? Niektóre repozytoria rozczłonkowują Mplayera na kilka paczek i może nie zainstalowałeś wszystkiego. Tak swoją drogą, to Mplayer jest jednym z tych programów, który warto samemu skompilować - dostosować pod własny sprzęt, by chodził szybciej. To nie trwa aż tak długo. Można sobie porobić skrypty i wszystko zautomatyzować :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Czyli jak skompiluje ze zrodel to bedzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Error openinig/initializing the selected video_out (-vo) device. Zmień w pliku gui.conf przy wpisie vo_driver na vo_driver ="x11" Mnie pomoga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Czyli jak skompiluje ze zrodel to bedzie ok? Tak, bo teraz brakuje Ci jakiejś biblioteki (or something). W innym wątku pisałeś też, że chodzi Ci trochę wolno, więc i ten problem powinno to roziązać. Tak od siebie dodam, że najlepiej jakbyś zrobił samemu paczkę RPM. Jeśli już musisz kompilować w normalny sposób, to daj jakiś prefix (np. /opt) - będzie łatwiej odinstalować. Aha, podaj jeszcze z jakiego repozytorium ściagasz paczki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arukard Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Szczerze mowiac nie mam pojecia.Nic w apt nie zmienialem wiec ze standardowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2004 Szczerze mowiac nie mam pojecia.Nic w apt nie zmienialem wiec ze standardowych. Sprawdź w pliku konfiguracyjnym apt-get: /etc/apt/sources.list Apt-get można ściągnąć z kilku źródeł, a w każdym wydaniu są inne repozytoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi