andrzej_szary Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 w jaki sposób dodać do systemu kodowanie cp1250. dokładnie chodzi o to, że w systemie mam utf8, a na cd pliki mam z kodowaniem cp1250 i jak je otwieram, to mam krzaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Przy otwieraniu plików wybierz odpowiednie kodowanie (np. w gedit: Plik > Otwórz > Kodowanie znaków: WINDOWS-1250). Nie musisz zmieniać kodowania w całym systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Kiedyś napisałem sobie taki skrypcik do konwertowania dużej ilości plików z Win1250 na UTF8. Tworzy backupy, jeśli coś pójdzie nie tak to można przywrócić poprzednią wersję. Może się przyda. #!/bin/bash # win2utf for i in "$@"; do file="$i" tmpfile="$i~" echo "Creating backup: $file -> $tmpfile" cp "$file" "$tmpfile" rm "$file" echo "Converting $file..." iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF-8 -o "$file" "$tmpfile" 2>/dev/null if [ "$?" -ne "0" ]; then echo Convert error!; echo rm "$file" mv "$tmpfile" "$file" else echo OK.; echo fi done Używa się tak (w katalogu z plikami do przekonwertowania): $ win2utf *.txt Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Przy otwieraniu plików wybierz odpowiednie kodowanie (np. w gedit: Plik > Otwórz > Kodowanie znaków: WINDOWS-1250). Nie musisz zmieniać kodowania w całym systemie. dzięki, działa. tylko jak zrobić, aby takie kodowanie było ustawione domyślnie, bo wole otwierać pliki przez dwuklik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi