Skocz do zawartości

Kde 3.4 Aktualizowane

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również mam upgradowane z kde.org i jest kilka mankamentów na które nawet developerzy KDE nie byli w stanie mi nic poradzić (instalowałem nawet KDE od 0 aby wykluczyć błędny upgrade i to samo...)

NIe działa:

- otwieranie linków z środowiska (np komunikatora czy klienta poczty) - otwiera się przeglądarka ze stroną domową a nie z linkiem który został kliknięty.

- Alt + F2 - powinno otwierać URL a nie działa w ogóle...

- Pakiet KdeWebDev jest niestabilny - rozwiązniem jest skompilowanie go ze źródeł (RPM się wywalają w czsie do 1 minuty od uruchomienia programu)

- dosyć często gubi ustawienia rozmieszczenia elementów na ekranie (chodzi o zegar zprawym rogu i szerokość kickstart'u - czasami ją zwęża bez przyczyny)

- NIe jestem wstanie zmienić ustawień w Centrum sterowania bo jak podam już hasło roota to wracam do pierwszej strony Centrum sterowania a gdy znów chcę przejść w tryb administratora to z powrotem wracam na start.

Działa:

- Dobre spolszczenie ściągnąłem z RawHide (nie mam zarzutów)

- generalnie jest stabilne poza kdewebdev

A widzicie gdzies tam spolszczenie na tej stronie bo ja nie moge tego zobaczyc na tej stronie co podaliscie, a moze byc spolszczenie no kde-i18 ale w wersji 3.4.0.0 bo tam sa nowsze pakiety, bedzie to kolidowac??? W ogole to widze ze tu sa tylko angielskie wersje sciaglem k3b i po angielsku, chcialem zaktualizowac openoffice i tez widze ze bez polskiego jezyka. np zobaczcie to:

ftp://apt.kde-redhat.org/apt/kde-redhat/f...fedora/3/stable

- NIe jestem wstanie zmienić ustawień w Centrum sterowania bo jak podam już hasło roota to wracam do pierwszej strony Centrum sterowania a gdy znów chcę przejść w tryb administratora to spowrotem→z powrotem wracam na start.

Miałem ten sam problem, ale już zdążyłem zapomnieć. :D W SuSE 9.2 go nie ma. ;)

A spolszczenie tu

Za to w SuSE 9.2 jest problem z firewallem na neo, sproboj udostepnic port np 1550 to sie firewall nie uruchomi, a przy ponownym uruchomieniu kompa znowu musisz wylaczyc bo nie przeslesz plikow przez kadu ;) Tak wiec nie wszystko jest doskonale.

Eh to nie aktulizuje mojego kde 3.4 bo u mnie chodzi miodzio to polecam to kde:

ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/3.4/RedH...t/Fedora3/i386/

u mnie dziala bez zarzutu :) Ale myslalem ze jest moze jakas stronka gdzie mozna zaktualizowac i ze po polsku bedzie, a tu widze ze nie dosc ze po angielsku to jeszcze jakies spierniczone to KDE

Za to w SuSE 9.2 jest problem z firewallem na neo, sproboj udostepnic port np 1550 to sie firewall nie uruchomi, a przy ponownym uruchomieniu kompa znowu musisz wylaczyc bo nie przeslesz plikow przez kadu ;) Tak wiec nie wszystko jest doskonale.

Eh to nie aktulizuje mojego kde 3.4 bo u  mnie chodzi miodzio to polecam to kde:

u mnie dziala bez zarzutu :) Ale myslalem ze jest moze jakas stronka gdzie mozna zaktualizowac i ze po polsku bedzie, a tu widze ze nie dosc ze po angielsku to jeszcze jakies spierniczone to KDE

Coś ty się tak uwziął na to SuSE? Nie twierdzę, że projekt Novella jest idealny. Ale firewall to jedna sprawa, a KDE to co innego. W SuSE 9.2 aktualizacja do KDE 3.4 nie sprawia żadnych kłopotów (zresztą w SuSE 9.3 pojawiła się już domyślnie ta wersja środowiska). Za to w FC3 są z KDE 3.4 problemy, choć niewielkie. Pewnie dopiero w FC4 wszystko będzie dopracowane.

Ja sie uwzialem, zart. A co ty porownujesz SuSE 9.3 do Fedory 3 ktora jest az juz od bodaj 7mcy? Ja przeciez pisze ze mam KDE 3.4 we Fedorze 3 i mi dziala miodzio, przeczytaj wyzej kolego, ja nie mam problemow ale ty chyba masz ;)

@andriusza1

Przecież spolszczenie do KDE to pakiet kde-i18n-Polish-3.x.x-x.noarch.rpm.

Mozesz ko pobrać i zainstalować z linka powyżej albo z Rawhide.

W czym widzisz problem z tym spolszczeniem ?? Przecież wszystko jest ...

No a co do dopracowania...

To jest to dopiero pierwsza stabilna wersja i nie wszystko działa... trzeba zgłaszać i czekać :) ... a będzie dobrze...

EDIT

Sorki andriusza ale ja podobniejak @Fradiavolo również zrozumiałem twą wypowiedź jako kłopot... może poprostu jest napisana w takim kontekście...

Ja sie uwzialem, zart. A co ty porownujesz SuSE 9.3 do Fedory 3 ktora jest az juz od bodaj 7mcy? Ja przeciez pisze ze mam KDE 3.4 we Fedorze 3 i mi dziala miodzio, przeczytaj wyzej kolego, ja nie mam problemow ale ty chyba masz ;)

Po pierwsze: nie porównywałem FC3 z SuSE 9.3, tylko działanie KDE 3.4 w FC3 i w SuSE 9.2. Otóż SuSE 9.2 to jest również "przeżytek" sprzed kilku miesięcy. Jednak w tej dystrybucji KDE 3.4 działa lepiej niż w FC3. Update w SuSE 9.2 nie sprawia żadnych problemów w odróżnieniu od FC3. I myślę, że pewnie dopiero w FC4 wszystko będzie OK.

Po drugie: ja nie mam problemów, ale jak rozumiem ty je masz. No bo jak nie, to po co w ogóle zakładasz posta?

A po trzecie: nie ma o czym gadać. Chcesz używać Fedory, to bardzo proszę, używaj sobie. Nie moja sprawa. Zaś wszystkim spragnionym jakiejś odmiany polecam SuSE (dla środowiska KDE) lub Ubuntu (dla Gnome).

No to mnie Sebool zle zrozumiales, bo jak zauwaz w pierwszym poscie nie ujalem ze mam jakis problem, chcialem tylko linka do aktualizacji - bo wedlug mnie jesli sa aktualizacje tzn ze sa jakies bledy(moze dziury) i chcialem poprawki i nic wiecej i tylko dlatego zalozylem ten post! FraDiavolo. Chyba nawet sam tytul mow KDE Aktualizacja - no ale moze sie myle, przeciez nie napisalem KDE problem :) A nie czepiam sie suse, bo tez mi sie podoba ta dystrybucja, jednak tez nie jest bez wad i KDE 3.4 zebym nie mial suse to bym nie dyskutowal, np po aktualizacji zniknal mi kosz i przestawialo sie wszystko na panelu sterowania w SUSE a dokladnie ja cie nie zmuszam zebys przesiadl sie na Fedore, w ogile nie powinnismy sie klocic, linux to linux i kazdy wybiera ta dystrybucje jaka mu pasuje. Ja wybralem Fedorke, ze wzgl na jej elastycznosc konfiguracji. Dobra koncze szkoda dyskusji. Szkoda ze mnie zle zrozumieliscie, ale jak tak to przpraszam za zamieszanie tych ktorzy zle odczytali moj post. Pozdrawiam nara

A tak poza tym gdzie zalozenie posta zaraz musi kojarzyc sie z problemem :?:

• 2 weeks later...

Eh to nie aktulizuje mojego kde 3.4 bo u mnie chodzi miodzio to polecam to kde:

jestem zielony, wiec sie ze mnie nie smiejcie (jak mozecie oczywiscie ;) ). chodzi o ten link do rpm'ow. mam je wszystkie sciagnac i po jednym zainstalowac czy tez jest jakis sposob na to?

Najwygodniej jest je sobie dodać do listy repozytoriów któregoś z tych dwóch programów: apt-get (graficzna nakładka nazywa się synaptic) lub yum. Jest to zresztą tam napisane (http://kde-redhat.sourceforge.net/). Ale trzeba uważać ponieważ mieszanie repozytoriów może powodować poważne problemy, a porządku w systemie na pewno nie zwiększa.

Stef

Ale trzeba uważać ponieważ mieszanie repozytoriów może powodować poważne problemy, a porządku w systemie na pewno nie zwiększa.

Jak to "mieszanie repozytoriow"? Jak masz w /etc/yum.repos.d dodane to jak Ty je możesz wymieszać? Może piszę jakieś bzdury to mnie prosze popraw...