Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Witam! Zamierzam pierwszy raz zainstalwoac Fedore Core 3. Jako ze zaopatrzylem sie w athlona 64 wybralem wiec jej 64 bitowa wersje. Zaczynam instalacje, na szczescie wykrywa dysk SATA, niestey przy uruchamianiu anacondy, i wykrywaniu sprzetu nie wykrywa monitora i ekran sie rozmazuje i calosc sie wiesza. Moge prosic o szybka pomoc? Moj monitor to LCD LG L1730B. Z gory dziekuję za odpowiedź! Z poważaniem Boomerang. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 To nie monitor ! Dam Ci linka do mojego posta na ten temat... → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...ic=3990&hl=zwis Masz pewnie grafike ne PCO-Express Musiz zaintalować fedorkę w trybie tekstowym (niezapomnij zaintalować pakietów zgodności z architektórą i386 - pozwoli Ci to uniknąć wielu problemów) Potem uruchom system w trybie tekstowym i zaktualizuj xorg I bedzie dobrze ... A skoro to pierwsza twoja instalacja to radze sie bawic wesja i386 bo jest bardziej dopracowana i bezproblemowa od wersji x86 64 która sprwia troche problemów (zniechęcisz się do fedory bawiąc się na początku wersją 64 bitową !) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Dzieki wielkie Biore sie za instalacje, moze mi sie uda. Zgadza sie ze mam PCI Express. Wczesniej juz pracowalem na fedorze 32 bitowej ale nie u siebie.. Znaczy pracowalem.. uczylem sie Biore sie za instalacje . Pozdrawiam! ____________________________________ Eh nie wiem jak zaktualizowac tego xorga w trybie tekstowym. Myslalem ze sam dam rade ale chyba jednak nie wyszlo. Jesczez za mala wprawa z Linuxem :] Mozna prosic ponownie o pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 yum update xorg\* albo jeszcze lepiej: yum update http://faq.fedora.pl/#installsoftware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 No module named yummain. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Że co? Pokaż co pokazuje: rpm -q yum Dla pewności zaktualizuj najpierw samego yum: yum update yum a potem całą resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 KOD rpm -q yum pokazuje ze niby jest niezainstalowany yum, z tym ze ja instalowalem wszystko co bylo mozliwe do wyboru:| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Działa Ci tam połączenie z netem? Najwyżej ściągnij sobie ręcznie aktualizację stąd → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/upda....fc3.noarch.rpm i zainstaluj ręcznie: rpm -Uvh yum-2.2.0-0.fc3.noarch.rpm Potem daj yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Przyznam sie ze jestem newbie w tych sprawach nigdy nie korzystalem z neta pod konsola (_linuxa_ → Linuksa) ORT. po prostu mam wpisac ten link? Jak moge sprawdzic czy dziala mi net? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 po prostu mam wpisac ten link? Z tego co pamiętam, to RPM potrafi instalować programy z internetu: rpm -Uvh http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/x86_64/yum-2.2.0-0.fc3.noarch.rpm Najwyżej jak nie zadziała, to ściągnij wgetem: wget http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/x86_64/yum-2.2.0-0.fc3.noarch.rpm i zainstluj tak jak to napisałem w poprzednim poście. Jak moge sprawdzic czy dziala mi net? Np. ping onet.pl :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Dzieki :-) wgetem sciagnalem tego (_rpma_ → RPM-a) ORT, ale przy instalacji wyskakuje blad typu: error: Failed dependences i podane sciezki do tych podstawowych katalogow (_linuxa_ → Linuksa) ORT, dodam ze przy uruchamianiu linux rescue on laduje system do katalogu SYSIMAGE, ale to chyba normalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 error: Failed dependences i podane sciezki do tych podstawowych katalogow (_linuxa_ → Linuksa) ORT No to by wypadałoby podac co brakuje, bo tak to nie będę zgadwał dodam ze przy uruchamianiu linux rescue on laduje system do katalogu SYSIMAGE, ale to chyba normalne A robisz potem chroota? Tak właściwie to dlaczego nie bootujesz normalnie systemu, ale w runlevelu 3? http://www.fedorafaq.org/basics/#runlevel Będziesz miał mniej problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 nie robilem chroota! a wiec wykonalem to polecenie, zainstalowalem (_rpma_ → RPM-a) ORT, ale w momencie jak robie yum update to wyskakuje dlugi komunikat typu: You have enabled checking of packages via GPG keys. This is a good thing. However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download the keys for packages you wish to install and install them. You can do that by running the command: rpm --import public.gpg.key ale jak wstukam to polecenie to error: public.gpg.key: import read failed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 nie robilem chroota! A teraz robisz chroota do odpowiedniego katalogu? Bootuj się jednak lepiej w runlevelu 3. Jak pracowałem w trybie rescue, to czasami pluło się o brak niektórych plików urządzeń. Przy instalacji oprogramowania może (chociaz nei musi) to mieć jakieś konsekwencje. However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download the keys for packages you wish to install and install them. http://faq.fedora.pl/#gpgsig Tak jak napisałem poprzednio, najpierw zaktualizuj yum a potem resztę programów (niektórzy mieli problemy ze starszą wersją yuma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boomerang Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 yo w koncu operacja update zakonczona sukcesem! :-) a obrazu jak nie bylo tak nie ma :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi