dzarek1 Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 witam niedawno zmienilem sobie plyte glowna w kompie i teraz mam problem po uruchomieniu instalacji wyskakuje mi komunikat, ze nie ma driverow do napedu CD. plyta normalnie sie botuje... posiadam naped Lite-On, zmienilem z niej biosa, nic nie pomoglo. jezeli chodzi o podpiecie to jest on na 1 tasmie (jako slave) z dyskiem, posiadam rowniez dysk na SATA (po odlaczzeniu dzieje sie to samo) nie posiadam drogiego wejscia na IDE w plycie, a system chce postawic na dysku IDE. taki sam objaw jest na MDK 10 - uzywa(le)m do robienia partycji da sie to jakos ominac, albo wziasc z kads drivery?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 jezeli chodzi o podpiecie to jest on na 1 tasmie (jako slave) z dyskiem, Bardzo zły pomysł. Napędy optyczne nie powinny być na jednej tasmie z dyskami, bo wtedy dyski chodzą znacznie wolniej. Twój problem wydaje się być bardzo dziwny :/ Ze starszą płyta główną też były takie problemy? Może masz coś źle ustawione w BIOSie płyty. Jakie masz ustawienia na kanale, na którym siedzi czytnik? Innych sterowników do napędów IDE nie ma. Wszystko powinno ruszyć na tych standardowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Bardzo zły pomysł. Napędy optyczne nie powinny być na jednej tasmie z dyskami, bo wtedy dyski chodzą znacznie wolniej. BTW, jeżeli mam coś takiego: hda - dyzio hdb - dvd hdc - dyzio hdd - cdrw To wydajniej by było podpiąć te dwa dyski razem na jednej taśmie? Czytałem kiedyś, że dyski najlepiej podpinac jako master, ale wtedy to inaczej tego nie podepne. Skoro się taki temat przewinął, to warto spytać, bo już kiedyś o tym myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Weź sprawdź co wyświetli: dmesg | grep -E 'hd[a-d]' albo hdparm -i /dev/hda itd. i zobacz w jakim trybie pracują dyski. Mi np. hda chodzi w trybie UDMA(100) (udma5), a CD-RW w UDMA(33) (udma2). hdparm Ci powie czy wszystko pracuje z maksymalną możliwą prędkością. Jesli nie, to proponowałbym napędy optyczne wrzucić na drugi kontroler. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Mi wszystko wyświetla z UDMA(33). Ale musze sprawdzić, czy płyta moja w ogóle wyciąga więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Mi wszystko wyświetla z UDMA(33). Ale musze sprawdzić, czy płyta moja w ogóle wyciąga więcej. Jestem niemal pewny, że więcej z niej wyciśniesz. Mam bardzo słabego kompa, dwa lata temu miałem jeszcze słabszego z płytą główną bez nazwy (: i UDMA100 chodziło bez problemów. Odnośnie tego stwierdzenia o dwóch dyskach master, to wydaje mi się abstrakcyjne :/ Nawet gdybyś miał tylko dwa dystki twarde, to najlepiej włączyć na jednej taśmie oba, wtedy tranfery są lepsze. No, chyba ża masz jakiś dysk co nie wspiera DMA albo jest w starszej wersji niż na drugim dysku, ale o ile dobrze pamiętam to 800MB już miały :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Bardzo zły pomysł. Napędy optyczne nie powinny być na jednej tasmie z dyskami, bo wtedy dyski chodzą znacznie wolniej. Ja mam podpięte dyski w następujący sposób: hda - dysk 80gb z systemem (udma5) hdb - wolna hdc - DVD-RW (udma2 obsluguje,ale hdparm nie pokazuje *przy żadnym trybie) hdd - dysk 120gb (udma6) z homem Przy takiej konfiguracji wszystko chodzi calkiem fajnie. Podpięcie dysków na 1 taśmie jest troche trudne (sloty pamięci blokują mi kieszeń z dyskiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Hmm... No to mnie zdziwiłeś :] Co to dokładnie za napęd jest na hdc? Nie potrafi on może chodzić z szybszymi prędkościami? Co pokazuje dmesg na temat trybów dla hdc i hdd (tak z ciekawości pytam)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 (edytowane) Hmm... No to mnie zdziwiłeś :] Co to dokładnie za napęd jest na hdc? Nie potrafi on może chodzić z szybszymi prędkościami? Co pokazuje dmesg na temat trybów dla hdc i hdd (tak z ciekawości pytam)? dmesg | grep -E 'hd[c-d]' ide1: BM-DMA at 0xfc08-0xfc0f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA hdc: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S, ATAPI CD/DVD-ROM drive hdd: Maxtor 6Y120P0, ATA DISK drive hdd: max request size: 128KiB hdd: Host Protected Area detected. hdd: Host Protected Area disabled. hdd: 240121728 sectors (122942 MB) w/7936KiB Cache, CHS=65535/16/63, UDMA(133) hdd: cache flushes supported hdd: hdd1 hdc: ATAPI 48X DVD-ROM DVD-R CD-R/RW drive, 2048kB Cache hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 } ATAPI device hdc: end_request: I/O error, dev hdc, sector 4800 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1200 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1201 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1202 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1203 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1204 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1205 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1206 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1207 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1208 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1209 hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 } ATAPI device hdc: end_request: I/O error, dev hdc, sector 4800 hdc: command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: command error: error=0x54 { AbortedCommand LastFailedSense=0x05 } [ciach] end_request: I/O error, dev hdc, sector 7276 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1819 Buffer I/O error on device hdc, logical block 1820 Nie wiem o co chodzi, ale nagrywarka dziala poprawnie. Jeśli ktoś wie co to są za błędy to prosze o odpowiedź. Wyciąłem niepotrzebne komunikaty Edytowane Maj 19, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzarek1 Napisano Maj 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 a wracajac do mojego problemiku..... juz sobie poradzilem chodzilo o to, ze dysk sata mialem jako channel0 , a IDE jako channel1. jak troche pomieszalem w BIOSie i zmienilem IDE na channel0 a sate przesunalem na channel2 (na 1 sie nie dalo ) to wszystko zaczelo smigac Bardzo zły pomysł. Napędy optyczne nie powinny być na jednej tasmie z dyskami, bo wtedy dyski chodzą znacznie wolniej. ale tak to juz jest jak sie ma tylko 1 gniazdo IDE na plycie a po starym kompie zostal twardziel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Jeśli ktoś wie co to są za błędy to prosze o odpowiedź. Pewnie napęd miał problemy z odczytem jakichś sektorów z płytki. A wracając do szybkości pracy dyków: hdparm pokazuje gwiazdkę obok udma6? Jeśli tak, to albo naczytałem się głupot w czasopismach, albo coś się pozmieniało w kontrolerach IDE ;-) a wracajac do mojego problemiku..... juz sobie poradzilem No to fajnie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Sądzę że nic się nie pozmieniao i że nie naczytałeś sięgłupot. Wobecnych czasach z skłądanie komputerów biorą sięludzie którze nie mają otym bladego pojęcia. Jeszcze 7 lat temu składamie komputera było dosyć skomplikowane bo wszystko się na zworkach ustawiał (przerwanie, porty i inne). Trzeba było wtedy znać pewne zasady którymi należy się posługiować przy składaniu kompa. Niestety współcześni "fachowcy" , nie wiedząnic na ten temat. Zawsze lepiej było oddzielić napędy optyczne od dysków twardych - pomimo iż oba na jednej taśmie chodziły w najszybszym trybie to CD-ROM odczytując jakieś dane spowalnia pracę HDD (sytuacji nie zmienia fakt czy komp jest stary czy nowy). Takie informacje można znleźć np we współczesnych książkach dot. składania komputerów. NIestety nasi fachowcy wolą przeczytać dwu stronnicowy (_artykół_ → artykuł) ORT w gazecie i już twierdzą że są profesjonalistami w składaniu komputerów LOL . Ale dzięki takim imbecylom ja mam co robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Jeśli ktoś wie co to są za błędy to prosze o odpowiedź. Pewnie napęd miał problemy z odczytem jakichś sektorów z płytki. Nie było wtedy żadnej płytki w napędzie. A wracając do szybkości pracy dyków: hdparm pokazuje gwiazdkę obok udma6? Jeśli tak, to albo naczytałem się głupot w czasopismach, albo coś się pozmieniało w kontrolerach IDE ;-) "*" wyświetla się przy udma6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolly444 Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Sądzę że nic się nie pozmieniao i że nie naczytałeś sięgłupot. !!!Nie kumam tego cytatu!!! Myślę że to się tu przyda. Przeważnie na płytach marek made in <proszę wpisać swoją markę> występują: ---------------------------------------------------------------------------------------------------| Przepływ danych kanałów podany w UDMA: Piewszy kanał: UDMA 133 lub mniejszy jeżeli nie występuje w napędzie Drugi kanał: UDMA 133 lub mniejszy jeżeli nie występuje w napędzie ---------------------------------------------------------------------------------------------------| Konfiguracja 1: dysk twardy Pierwszy kanał ID0: dysk twardy UDMA 133 pierwsza kolejka --->ustawiony na CS lub MASTER Drugi kanał ID1: napęd optyczny UDMA 66 pierwsza kolejka---> ustawiony na MASTER Konfiguracja 2: 2 dyski twarde IDE i 1 napęd optyczny: Pierwszy kanał: dysk twardy UDMA 133 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER dysk twardy UDMA 133 druga kolejka ---> ustawiony na SLAVE Drugi kanał: napęd optyczny UDMA 66 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER Konfiguracja 3: 3 dyski twarde i napęd optyczny: Pierwszy kanał: dysk twardy UDMA 133 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER dysk twardy UDMA 133 druga kolejka ---> ustawiony na SLAVE Drugi kanał: dysk twardy UDMA 133 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER napęd optyczny UDMA 66 druga kolejka ---> ustawiony na SLAVE Konfiguracja 4: 2 dyski twarde i 2 napędy optyczne: Pierwszy kanał: dysk twardy UDMA 133 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER dysk twardy UDMA 133 druga kolejka ---> ustawiony na SLAVE Drugi kanał: napęd optyczny UDMA 66 pierwsza kolejka ---> ustawiony na MASTER napęd optyczny UDMA 66 pierwsza kolejka ---> ustawiony na SLAVE Mam nadzieję że to rozwieje wasze spory, innych ustawień nie robiłem schemat się powiela za każdym razem; w tak oto przedstawionych konfiguracjach Wasze kompy będą hulały "optymalnie" ; !!!Ważne!!! Rodzaje taśm ATA 133, ATA 66, ATA 33 ps czasami w niektórych biosach szczegolnie tych starszych P3 i K6 były opcje sterowania IDE UDMA, w nowych większość jest na automacie który sam wybiera prędkość. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Nie było wtedy żadnej płytki w napędzie. No to też tłumaczy te błędy Coś próbowało chyba odczytać z napędu CD-ROM, ale nic tam nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi