Skocz do zawartości

Su / Su-

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

W wielu postach pojawia się problem polecenia su i su -. Dlatego mam pytanie :

"su" to polecenie dzięki któremu możemy się przełączyć na dowolnego użyytkownika systemu (także roota; oczywiście trzeba znać haslo ) zmienia ono UID i GID i zmienne środowiskowe użytkownika. Natomiast reszta środowiska jest taka jaką ma użytkownik spod, którego wydajemy "su" (np. PWD=katalog roboczy, nie zmienia się)

"su -" dostaję uprawnienia (_root'a_ → roota) ORT i "dziedziczę jego środowisko pracy "

To tyle co wiem o tych dwóch poleceniach. Moje pytania są następujące:

1.Co to naczy "dziedziczy środowisko pracy"? (wiem, że chodzi o np. PWD no ale co z tego wynika? Jakie są praktyczne różnice z tego wynikające? na co to wpływa?)

2. Kiedy należy używać "su" a kiedy "su -" ? (nie chodzi oczywiście o wszystkie sytuacje ale o te które najlepiej zobrazują całą różnice)

Pozdrawiam

MC'

Wydając polecenie "su -" dziedziczysz wszystkie zmienne środowiskowe np. zmienną $PATH.

Spróbuj zrobić "su" i wywołać np. "iptables -L" - i co? Nic. A teraz "su -" i wydaj to samo polecenie. No i to jest - oczywiście tylko najprostsza - różnica między polecenie "su" a "su -" :ph34r:

Generalnie chodzi o to, że pewne zmienne globalne są inne dla użytkownika a inne - to oczywiste - dla (_root'a_ → roota) ORT.

Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem, ale pewnie ktoś coś doda ;)

Pozdr,

W.

Gość _PaT
Ja zauważyłem tylko, że jak wpisze "su -" to wiecej komend mi działa, które mi na "su" nie działają :)

Bo tak jak napisał WalDo po samym su nie masz wyeksportowanej zmiennej środowiskowej $PATH z wkompilowaną wartością domyślną, więc jak wpiszesz jakieś polecenie w konsolę to system go nie szuka np. w katalogu /sbin

zrób tak:

wydaj polecenie su i po zalogowaniu się na roota sprawdź zmienne środowiskowe (polecenie env), potem sprawdź to samo gdy zalogujesz się jako su -, wtedy zobaczysz różnice :)

(samą zmienną PATH możesz sprawdzić pisząc: echo $PATH)

• 2 weeks later...

polecenie su (sktrot od substitute user, a nie zaden superuser jak ostatnio uslyszalem) moze rowniez byc uzyte w stosunku do zwyklego uzytkownika i to w wypadku "su" jaki i "su -" , np.

$ su zbyszek -

spowoduje to ze system otworzy sesje uzytkownika zbyszek (substitute - podszywac sie) tak jakby on sam sie zalogowal na tej maszynie wraz z jego parametrami srodowiskowymi (sciezka dostepu do plikow, eksporty itp), bez "-" rowniez system otworzy nowa sesje jednak w tym wypadku zmienne systemowe pozostana 'nasze' (czyli konta z ktorego wydalismy polecenie "su")

polecenie jak widzac bardzo pomocne kiedy chcemy jako administratorzy ustawic danemu userowi odpowiednie parametry srodowiskowe konta,