Skocz do zawartości

Xmms I Mp3

diodzik

Rekomendowane odpowiedzi

siemanko jestem nowym urzytkownikiem -> użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i mam problem z mp3 (_muj_ → mój) ORT -> mój problem polega na tym że zrobiłem wszystko jak pisali na tym forum

najpierw yum install xmms-mp3

a samego xmms już miałem zainstalowanego :P

i mi niedziały dalej mp3 :/ to śiągnełem -> ściągnąłem pakiet xmms-mp3-1.2.10-0.lvn.2.2.i386.rpm

i dalej nic co mam zrobic żyby mi odtwarzało te mp3 ??

pokaz co pokazuje polecenie
rpm -qa | xmms

Może jednak nie zainstalowałeś tej paczki xmms-mp3

hmmm chyba jednak mam zainstalowane

xmms-1.2.10-2.p

BTW może zainstaluj pakaiet kde-multimedia i wypróbuj amroKa. Jest dużo lepszy od XMMSa

pakiet kde-multimedia już mam ale skąd tego amorka albo jak go uruchomić ??

Gość _PaT
pokaz co pokazuje polecenie
rpm -qa | xmms

Zapewne chodziło Ci o

rpm -qa |grep xmms

.

Twoje polecenie w zmyślny sposób uruchomi xmms :)

masz rację @_PaT osatno dużo mam rozbieżności pomiędzy tym co piszę a co myslę :( to chyba z przmęczenia...

hmmm chyba jednak mam zainstalowane

KOD

xmms-1.2.10-2.p

Z tego wynika że NA MUR BEYON NIE MASZ!!

Masz zainstalowanego tylko xmmsa BEZ JAKIEGOKOLWIEK PULGINU.

Zainstaluj plugin i będzie grało. A amaroka ściągnij yumem z fedora-extras.

NIe chodziło mi o pkaiet kdemultimedia TYLKO o kdemultimedia-extras.

Oba znajdziesz w repozytorium fedora extras.

xmms-skins-1.2.10-2.p
xmms-mp3-1.2.10-2.2.p.1.fc2.fr
xmms-1.2.10-2.p

Można wiedziec dlaczego zainstalowałes FC2, a nie FC3?

Wracająć do problemu: wyłączyłeś MPEG placeholder (czy jak to się to tam nazywało) w ustawieniach XMMSa? Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego? W jaki sposób nie działa odgrywanie? Przeskakuje piosenki w playliście? Odtwarza Ci pliki wav?

Można wiedziec dlaczego zainstalowałes FC2, a nie FC3?

bo nie mam fc3 a niechce mi się ściągać :P

wyłączyłeś MPEG placeholder (czy jak to się to tam nazywało) w ustawieniach XMMSa?
hmm nie ma tam nic takiego ale kombinowałem też z wtyczkami nic nidało

Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego?

nie wiem co to ma do rzeczy gdzie są ale niee

W jaki sposób nie działa odgrywanie? Przeskakuje piosenki w playliście? Odtwarza Ci pliki wav?

tak przeskakują piosenki w playliście i niby odtwarza mi wav tylko tego niesłychać czas normalnie leci a z głośników nic niesłychać ale karte dzwiękowom mi wykrywa i normalnie działajak daje sundcard detection tylko też strasznie ciho :P

hmm  nie ma tam nic takiego ale kombinowałem też z wtyczkami nic nidało

Opcje → Ustawienia → Wtyczki WE/WY dźwięku → MPEG Layer 1/2/3 placeholder plugin (trzeba wyłączyć)

Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego?

nie wiem co to ma do rzeczy gdzie są ale niee

Niektórzy źle montują np. partycje vfat i im wtedy pliki nie chce grać z tych partycji.

niby odtwarza mi wav tylko tego niesłychać czas normalnie leci a z głośników nic niesłychać

Jaką wybrałes wtyczke wyjściową w XMMSie? Jakiego używasz środowiska graficznego?

Spróbuj w terminalu odpalić jakiegoś wava przy pomocy programu aplay.

ale karte dzwiękowom mi wykrywa i normalnie działajak daje sundcard detection tylko też strasznie ciho :P

Podgłośnione masz odpowiednie kanały (odpal w terminalu alsamixer)? Nie masz niektórych wyłączonych? Co to za karta ðźwiękowa? Zaktualizowałes system (szczególnie kernel i paczki alsa-*)?

Opcje → Ustawienia → Wtyczki WE/WY dźwięku → MPEG Layer 1/2/3 placeholder plugin (trzeba wyłączyć)

mam wyłączone

Co to za karta ðźwiękowa? Zaktualizowałes system (szczególnie kernel i paczki alsa-*)

karta to jest REALTEK 97 AC. tak zaktualizowałem system

Za wiele to nie mówi. Jakiego używasz modułu jądra.

hmmm o co chodzi :> ja dopiero zaczynam swoje doświadczenie w linuxe i niemma pojęcia o co chodzi

hmmm odkryłem coś ciekawego odtwarzacz muzyczny tak samo jak w xmms nie odtwarza mp3 bo wyskakuje że brakuje pluginu mp3 ale sprubowałemspróbowałem przez alsa player i tam mp3 normalnie bez żadnego problemu działają :P

Za wiele to nie mówi. Jakiego używasz modułu jądra.

hmmm o co chodzi :> ja dopiero zaczynam swoje doświadczenie w linuxe i niemma pojęcia o co chodzi

Wklej, co Ci wyświetli polecenie lsmod |grep snd

Jak odgrywa Ci poprawnie dźwięki, to to już nie ma większego znaczenia. Może nie miałeś podgłośnionego kanału PCM i dlatego tak cicho grało. Pobaw się ustawieniami w alsamixer.

Jeśli chodzi o MP3 w XMMSie, to pewnie coś namieszałeś w jego konfiguracji ;-) Wywal katalog ~/.xmms i spróbuj jeszcze raz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...