diodzik Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 siemanko jestem nowym urzytkownikiem -> użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i mam problem z mp3 (_muj_ → mój) ORT -> mój problem polega na tym że zrobiłem wszystko jak pisali na tym forum najpierw yum install xmms-mp3 a samego xmms już miałem zainstalowanego i mi niedziały dalej mp3 :/ to śiągnełem -> ściągnąłem pakiet xmms-mp3-1.2.10-0.lvn.2.2.i386.rpm i dalej nic co mam zrobic żyby mi odtwarzało te mp3 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 pokaz co pokazuje polecenie rpm -qa | grep xmms Może jednak nie zainstalowałeś tej paczki xmms-mp3 BTW może zainstaluj pakaiet kdemultimedia i wypróbuj amroKa. Jest dużo lepszy od XMMSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodzik Napisano Maj 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 pokaz co pokazuje polecenie rpm -qa | xmms Może jednak nie zainstalowałeś tej paczki xmms-mp3 hmmm chyba jednak mam zainstalowane xmms-1.2.10-2.p BTW może zainstaluj pakaiet kde-multimedia i wypróbuj amroKa. Jest dużo lepszy od XMMSa pakiet kde-multimedia już mam ale skąd tego amorka albo jak go uruchomić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 A po instalacji tego pluginy bawiłeś się w alsamixer'ze? (hint: PCM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 pokaz co pokazuje polecenie rpm -qa | xmms Zapewne chodziło Ci o rpm -qa |grep xmms . Twoje polecenie w zmyślny sposób uruchomi xmms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 masz rację @_PaT osatno dużo mam rozbieżności pomiędzy tym co piszę a co myslę to chyba z przmęczenia... hmmm chyba jednak mam zainstalowane KOD xmms-1.2.10-2.p Z tego wynika że NA MUR BEYON NIE MASZ!! Masz zainstalowanego tylko xmmsa BEZ JAKIEGOKOLWIEK PULGINU. Zainstaluj plugin i będzie grało. A amaroka ściągnij yumem z fedora-extras. NIe chodziło mi o pkaiet kdemultimedia TYLKO o kdemultimedia-extras. Oba znajdziesz w repozytorium fedora extras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodzik Napisano Maj 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 pokaz co pokazuje polecenie rpm -qa | grep xmms to poleenie pokazuje xmms-skins-1.2.10-2.p xmms-mp3-1.2.10-2.2.p.1.fc2.fr xmms-1.2.10-2.p czyli mam plugin mp3 a wcześniej niepokazywało tego ponieważ wpisywałem złą komende Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 xmms-skins-1.2.10-2.p xmms-mp3-1.2.10-2.2.p.1.fc2.fr xmms-1.2.10-2.p Można wiedziec dlaczego zainstalowałes FC2, a nie FC3? Wracająć do problemu: wyłączyłeś MPEG placeholder (czy jak to się to tam nazywało) w ustawieniach XMMSa? Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego? W jaki sposób nie działa odgrywanie? Przeskakuje piosenki w playliście? Odtwarza Ci pliki wav? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodzik Napisano Maj 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 Można wiedziec dlaczego zainstalowałes FC2, a nie FC3? bo nie mam fc3 a niechce mi się ściągać wyłączyłeś MPEG placeholder (czy jak to się to tam nazywało) w ustawieniach XMMSa? hmm nie ma tam nic takiego ale kombinowałem też z wtyczkami nic nidało Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego? nie wiem co to ma do rzeczy gdzie są ale niee W jaki sposób nie działa odgrywanie? Przeskakuje piosenki w playliście? Odtwarza Ci pliki wav? tak przeskakują piosenki w playliście i niby odtwarza mi wav tylko tego niesłychać czas normalnie leci a z głośników nic niesłychać ale karte dzwiękowom mi wykrywa i normalnie działajak daje sundcard detection tylko też strasznie ciho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 hmm nie ma tam nic takiego ale kombinowałem też z wtyczkami nic nidało Opcje → Ustawienia → Wtyczki WE/WY dźwięku → MPEG Layer 1/2/3 placeholder plugin (trzeba wyłączyć) Odgrywa Ci MP3ki z katalogu domowego? nie wiem co to ma do rzeczy gdzie są ale niee Niektórzy źle montują np. partycje vfat i im wtedy pliki nie chce grać z tych partycji. niby odtwarza mi wav tylko tego niesłychać czas normalnie leci a z głośników nic niesłychać Jaką wybrałes wtyczke wyjściową w XMMSie? Jakiego używasz środowiska graficznego? Spróbuj w terminalu odpalić jakiegoś wava przy pomocy programu aplay. ale karte dzwiękowom mi wykrywa i normalnie działajak daje sundcard detection tylko też strasznie ciho Podgłośnione masz odpowiednie kanały (odpal w terminalu alsamixer)? Nie masz niektórych wyłączonych? Co to za karta ðźwiękowa? Zaktualizowałes system (szczególnie kernel i paczki alsa-*)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodzik Napisano Maj 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2005 Opcje → Ustawienia → Wtyczki WE/WY dźwięku → MPEG Layer 1/2/3 placeholder plugin (trzeba wyłączyć) mam wyłączone Co to za karta ðźwiękowa? Zaktualizowałes system (szczególnie kernel i paczki alsa-*) karta to jest REALTEK 97 AC. tak zaktualizowałem system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2005 mam wyłączone A masz włączone "odtwarzacz MPEG layer 1/2/3"? karta to jest REALTEK 97 AC. Za wiele to nie mówi. Jakiego używasz modułu jądra. aplay odgrywa pliki wav? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diodzik Napisano Maj 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2005 Za wiele to nie mówi. Jakiego używasz modułu jądra. hmmm o co chodzi :> ja dopiero zaczynam swoje doświadczenie w linuxe i niemma pojęcia o co chodzi hmmm odkryłem coś ciekawego odtwarzacz muzyczny tak samo jak w xmms nie odtwarza mp3 bo wyskakuje że brakuje pluginu mp3 ale sprubowałem → spróbowałem przez alsa player i tam mp3 normalnie bez żadnego problemu działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 Za wiele to nie mówi. Jakiego używasz modułu jądra. hmmm o co chodzi :> ja dopiero zaczynam swoje doświadczenie w linuxe i niemma pojęcia o co chodzi Wklej, co Ci wyświetli polecenie lsmod |grep snd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 hmmm o co chodzi :> ja dopiero zaczynam swoje doświadczenie w linuxe i niemma pojęcia o co chodzi Jak odgrywa Ci poprawnie dźwięki, to to już nie ma większego znaczenia. Może nie miałeś podgłośnionego kanału PCM i dlatego tak cicho grało. Pobaw się ustawieniami w alsamixer. Jeśli chodzi o MP3 w XMMSie, to pewnie coś namieszałeś w jego konfiguracji ;-) Wywal katalog ~/.xmms i spróbuj jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi