marcYr Napisano Maj 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2004 No więc tak ... Właśnie zainstalowałem sobie nową Fedorkę - fajnie ... ...by było ... Pierwszą czynnością którą wykonuję po zainstalowaniu jakieś distro jest konfiguracja neta ... i tu od razu zonk :/ Mam: Ferdore 2, jajko 2.6.5-1.358, modem Sagem 800 fast USB sterowniki eagle-usb-1.9.6 Neo instaluję już z zamkniętymi oczyma i to na różnych distro .... (i może ta rutyna mnie zeżarła ... ) instalowałem już na jajach 2.6... a teraz – spójrzcie życzliwym okiem ... : ls /usr/src/ linux linux-2.6.5-1.358 redhat cd paczki/eagle-usb-1.9.6 ./configure loading cache ./config.cache checking for gcc... (cached) gcc checking whether the C compiler (gcc ) works... yes checking whether the C compiler (gcc ) is a cross-compiler... no checking whether we are using GNU C... (cached) yes checking whether gcc accepts -g... (cached) yes checking for a BSD compatible install... (cached) /usr/bin/install -c checking whether make sets ${MAKE}... (cached) yes checking for main in -lc... (cached) yes checking for dirent.h that defines DIR... (cached) yes checking for opendir in -ldir... (cached) no checking how to run the C preprocessor... (cached) gcc -E checking for ANSI C header files... (cached) yes checking for fcntl.h... (cached) yes checking for limits.h... (cached) yes checking for sys/ioctl.h... (cached) yes checking for sys/time.h... (cached) yes checking for syslog.h... (cached) yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for working const... (cached) yes checking for off_t... (cached) yes checking for pid_t... (cached) yes checking for size_t... (cached) yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... (cached) yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... (cached) time.h checking for uid_t in sys/types.h... (cached) yes checking whether gcc needs -traditional... (cached) no checking return type of signal handlers... (cached) void checking for strftime... (cached) yes checking for gettimeofday... (cached) yes checking for select... (cached) yes checking for socket... (cached) yes checking for strcspn... (cached) yes checking for strdup... (cached) yes checking for strerror... (cached) yes checking for strspn... (cached) yes checking for strtol... (cached) yes checking for dhclient... (cached) dhclient checking for pppd... (cached) yes checking for pppoe... (cached) yes checking for gdialog... (cached) gdialog checking for kernel version... not found checking for hotplug... (cached) 1 checking for update-usb.usermap... (cached) 0 checking for ifup... (cached) 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no creating ./config.status creating Makefile.common error: kernel-sources cannot be found! źródała jak widać powyżej mam – dowiązanie również... ale robię tak: ./configure --with-kernel-src=/usr/src/linux-2.6.5-1.358/ loading cache ./config.cache checking for gcc... (cached) gcc checking whether the C compiler (gcc ) works... yes checking whether the C compiler (gcc ) is a cross-compiler... no checking whether we are using GNU C... (cached) yes checking whether gcc accepts -g... (cached) yes checking for a BSD compatible install... (cached) /usr/bin/install -c checking whether make sets ${MAKE}... (cached) yes checking for main in -lc... (cached) yes checking for dirent.h that defines DIR... (cached) yes checking for opendir in -ldir... (cached) no checking how to run the C preprocessor... (cached) gcc -E checking for ANSI C header files... (cached) yes checking for fcntl.h... (cached) yes checking for limits.h... (cached) yes checking for sys/ioctl.h... (cached) yes checking for sys/time.h... (cached) yes checking for syslog.h... (cached) yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for working const... (cached) yes checking for off_t... (cached) yes checking for pid_t... (cached) yes checking for size_t... (cached) yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... (cached) yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... (cached) time.h checking for uid_t in sys/types.h... (cached) yes checking whether gcc needs -traditional... (cached) no checking return type of signal handlers... (cached) void checking for strftime... (cached) yes checking for gettimeofday... (cached) yes checking for select... (cached) yes checking for socket... (cached) yes checking for strcspn... (cached) yes checking for strdup... (cached) yes checking for strerror... (cached) yes checking for strspn... (cached) yes checking for strtol... (cached) yes checking for dhclient... (cached) dhclient checking for pppd... (cached) yes checking for pppoe... (cached) yes checking for gdialog... (cached) gdialog checking for kernel version... not found checking for hotplug... (cached) 1 checking for update-usb.usermap... (cached) 0 checking for ifup... (cached) 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no creating ./config.status creating Makefile.common error: kernel-sources cannot be found! macie jakieś pomysły ??? może słyszeliście o podobnych przypadkach? thx ... ja szukam po necie ..... na w2k3 :/ brrrrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2004 Instalowalem i jakos mi sie udalo chociaz tez sie troche musialem pomeczyc. Po pierwsze usun z pliku /usr/src/linux-2.6.5-1.358/Makefile wyraz "custom" z linijki gdzie masz EXTRAVERSION. Wtedy configure powinno przejsc. Alle mi pojawily sie problemy podczas kompilacji i musialem usunac dwie linie ze zrodel ( te o ktore bedzie sie burzyl kompilator). Wtedy powinno sie skompilowac.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2004 Instalowalem i jakos mi sie udalo chociaz tez sie troche musialem pomeczyc. Po pierwsze usun z pliku /usr/src/linux-2.6.5-1.358/Makefile wyraz "custom" z linijki gdzie masz EXTRAVERSION. Wtedy configure powinno przejsc. Alle mi pojawily sie problemy podczas kompilacji i musialem usunac dwie linie ze zrodel ( te o ktore bedzie sie burzyl kompilator). Wtedy powinno sie skompilowac.. o thx! - to się przełączam działać zobaczymy ... ============== ne działa -- "pozbyłem" się tylko kilku 'no' .. źródeł dalej nie widzi ... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Ni e widzi pewnie dlatego, ze nie masz symlinka "linux" w /usr/src... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Ni e widzi pewnie dlatego, ze nie masz symlinka "linux" w /usr/src... proszę Cię .... ---> przyjrzyj się pierwszemu mojemu postowi na tej stronie .... ale thx za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 No cóż - nie zauważyłem, zdarza się Jeśli nic nie możesz zdziałać to może chcesz gotowy, skompilowany moduł? Jakby co to daj znac - wysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoppo Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 mam identyczny problem. Narazie znalazlem w neci tylko informacje ze stere 1.9.6 niestety nie beda dzialaly z tym jajeczkiem:( http://forum.eagle-usb.org/viewtopic.php?t=2190 Jakby ktos wykombinowal jak te neo na fedorce uruchomic bede naprawde wdzieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Gwarantuje że będą. Przynajmniej u mnie działają. Faktycznie - zgadza się z tym co piszą na forum eagle-usb - w kernelu są zmiany w pierdołach od obsługi usb ale wystarczy tylko usunąć dwie linijki i wszystko działa prawidłowo. Tutuaj są moje źródła: http://gorgo.servebeer.com/eagle-usb-1.9.6...6-fedora.tar.gz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Gwarantuje że będą. Przynajmniej u mnie działają. Faktycznie - zgadza się z tym co piszą na forum eagle-usb - w kernelu są zmiany w pierdołach od obsługi usb ale wystarczy tylko usunąć dwie linijki i wszystko działa prawidłowo. Tutuaj są moje źródła: http://gorgo.servebeer.com/eagle-usb-1.9.6...6-fedora.tar.gz Thx GoRg0 jutro się temu przyjżę - bo na razie padam .... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spl Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 Ok - poczytałem wyżej i nic. Mój sprzęt to Athlon XP Barton 2500+ i płyta Abit NF7 na Nforce. Mam oczywiście symlinka w /usr/src Eagle 1.0.4 nie kompilują mi się wyskakuje zazwyczaj po drodze coś w stylu "irq_vectors.h nie istnieje" Eagle 1.9.6 przy ./configure wyrzucają tylko na końcu ostrzeżenie że mam inną wersję źródeł niż kernela - totalna bzdura ale też nie kompilowały się był 1 błąd ... Wg wskazówek powyżej usunąłem z Makefile linijkę powodującą błąd i skompilowały się ale przy eagleconfig wyskakuje błąd i moduł modemu nie ładuje się ... Ma ktoś może jakieś rozwiązanie ??? Błagam !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 Mi też eagle-config wyrzucał bład. Z tego co pamiętam to czy sterowniki zadziałają w dużej mierzy zależy od włączonego ACPI oraz modułu jądra do USB - u mnie chodzi na wyłączonym ACPI i module uhci. Aaaa - w biosie wyłączyłem także USB 2.0 ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spl Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Mi też eagle-config wyrzucał bład. Z tego co pamiętam to czy sterowniki zadziałają w dużej mierzy zależy od włączonego ACPI oraz modułu jądra do USB - u mnie chodzi na wyłączonym ACPI i module uhci. Aaaa - w biosie wyłączyłem także USB 2.0 ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Mógł byś napisać coś o tym module usb i acpi więcej ? najlepiej (_wogóle_ → w ogóle) ORT krok po kroku bo ja mieszam i mieszam i nic ... (_wogóle_ → w ogóle) ORT co jest z tą kompilacją jądra - chcę dodać jeden mogół a ta zajmuje mi na dysku ponad giga w redhacie tak nie było ... Jak możesz to podaj sposób na uruchomienie tego sagema ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoRg0 Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Przede wszystkim sciagnij paczke z linka który znajduje się wyżej. Rozpakuj je i albo zrób make clean i skompiluj je sobie albo zrób od razu make install (powinno zadziałać bo w paczce jest po prostu cały katalog który u mnie został po kompilacji ). Gdy będziesz miał już moduł to spróbuj eagleconfig. Jeśli wysypie się na ładowaniu firmware'u to znaczy trzeba kombinować. Przede wszystkim zobacz jaki moduł masz załadowany do obsługi usb. U mnie działa tylko na ohci-usb. Dodatkowo w grub.conf mam dopisane acpi=off i w biosie włączone USB 1.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Dobra ludziska - DZIAŁA!!! Tzn. oficjalnie ogłaszm, iż neo+ na sagemie działa na Fc2 :D:D Jak sobie poradziłem .... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 1. Wklepałem w /usr/src/linux: include/linux/version.h i wywaliłem słowo 'custom' z /usr/src/linux/Makefile (jak było już pisane powyżej) 2. Ściągnąłem z CVS najnowsze sterowniki (wiadomo że zrobiłem to z lina gdzie mam podłączenie z netem ): cvs -d:pserver:[email protected]:/cvs/eagleusb co eagleusb 3. poźniej standardowe procedury .... aha warto chyba jeszcze dopisać do /etc/rc.d.rc.local na końcu coś takiego: mount -t usbdevfs none /proc/bus/usb /usr/local/sbin/eaglectrl -w /usr/local/sbin/startadsl mały 'etit' autorski - 24 i 25 maja 2004 - 01:06 muszę spadać .... jak będzie ktoś miał jakieś problemy to będę w nocy :D -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- pozdrawiam pisząć wreszcie z Fedore Core 2 ! To co powyżej - można sobie darować Dokładna instrukcja w poście poniżej NIE kasuję postu bo przecież tworzymy dzięki nim historię ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
areek Napisano Maj 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 Witam, ciągle waham się, czy mogę wywalić już Mandrake'a żeby zainstalować Fedore, bo boję się, że nie bedzie mi działał internet, więc prosiłbym jeszcze kogoś o potwierdzenie udanego podłączenia neostrady. Na razie tylko zbieram 'przepisy' żeby być przygotowanym na niespodzianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi