Zyggy_Bird Napisano Czerwiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2005 Co zrobić aby włączyć numlock podczs startu??? Pilnie potrzebne. PS: szukałem na sieci ale jakos ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2005 A może by tak numlockx ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 Jak masz KDE to w Centrum Sterowania -> urządzenia peryferyjne -> klawiatura jest opcja dla NumLock. PzdR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Czerwiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2005 a jak ktoś nie używa kde to musi zainstalować jakiegoś progsa. Tylko jaki to będzie pod Fedorę. Jedyny jaki widziałem to był Gentoo only :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Czerwiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2005 Ja mam aplikację włączającą numlocka w dwóch miejscach. Ponieważ najpierw konsola domyślnie wyłącza numlocka, a potem serwer graficzny to mam programy włączające numlocka dla konsoli i później dla X-ów. Dla konsoli sprawa jest prosta: do pliku /etc/rc.d/rc.local wystarczy dopisać for tty in $INITTY; do setleds -D +num < $tty done Natomiast w X-ach musiałem stworzyć mały program. Niech się nazywa xsetnumlock.c, zawartość tego pliku wygląda tak: #include <X11/extensions/XTest.h> #include <X11/keysym.h> int main(void) { Display* disp = XOpenDisplay(NULL); if (disp == NULL) return 1; XTestFakeKeyEvent(disp, XKeysymToKeycode(disp, XK_Num_Lock), True, CurrentTime); XTestFakeKeyEvent(disp, XKeysymToKeycode(disp, XK_Num_Lock), False, CurrentTime); XCloseDisplay(disp); return 0; } Następnie do kompilacji tego używamy następującego polecenia: gcc -I/usr/X11R6/include -L/usr/X11R6/lib -o xsetnumlock xsetnumlock.c -lX11 -lXtst Stworzoną aplikację skopiowałem sobie do katalogu /etc/X11/xinit/ i na koniec należy do pliku /etx/X11/xinit/xinitrc-common dopisać następującą linijkę: /etc/X11/xinit/xsetnumlock & I numlock ładnie działa Swoją drogą - tę poradę znalazłem na phuzz.org, całkiem przyjemna stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 Witam mam pytanko czy mógłbyś napisać jak to kompilujesz??? tzn w jakim katalogu lub coś takiego bo mi takie krzaki wywala: gcc -I/usr/X11R6/include -L/usr/X11R6/lib -o xsetnumlock xsetnumlock.c -lX11 -lXtst xsetnumlock.c:1:34: X11/extensions/XTest.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu xsetnumlock.c:2:24: X11/keysym.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu xsetnumlock.c: In function `main': xsetnumlock.c:6: error: `Display' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:6: error: (Each undeclared identifier is reported only once xsetnumlock.c:6: error: for each function it appears in.) xsetnumlock.c:6: error: `disp' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:6: error: `NULL' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:8: error: `XK_Num_Lock' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:8: error: `True' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:8: error: `CurrentTime' undeclared (first use in this function) xsetnumlock.c:9: error: `False' undeclared (first use in this function) będę bardzo wdzięczny!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Wiem, że odpowiedź niezbyt szybko, ale podejrzewam, że nie masz pakietów developerskich z X-ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Lipiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2008 Ja mam aplikację włączającą numlocka w dwóch miejscach. Ponieważ najpierw konsola domyślnie wyłącza numlocka, a potem serwer graficzny to mam programy włączające numlocka dla konsoli i później dla X-ów. Dla konsoli sprawa jest prosta: do pliku /etc/rc.d/rc.local wystarczy dopisać for tty in $INITTY; do setleds -D +num < $tty done Natomiast w X-ach musiałem stworzyć mały program. Niech się nazywa xsetnumlock.c, zawartość tego pliku wygląda tak: #include <X11/extensions/XTest.h> #include <X11/keysym.h> int main(void) { Display* disp = XOpenDisplay(NULL); if (disp == NULL) return 1; XTestFakeKeyEvent(disp, XKeysymToKeycode(disp, XK_Num_Lock), True, CurrentTime); XTestFakeKeyEvent(disp, XKeysymToKeycode(disp, XK_Num_Lock), False, CurrentTime); XCloseDisplay(disp); return 0; } Następnie do kompilacji tego używamy następującego polecenia: gcc -I/usr/X11R6/include -L/usr/X11R6/lib -o xsetnumlock xsetnumlock.c -lX11 -lXtst Stworzoną aplikację skopiowałem sobie do katalogu /etc/X11/xinit/ i na koniec należy do pliku /etx/X11/xinit/xinitrc-common dopisać następującą linijkę: /etc/X11/xinit/xsetnumlock & I numlock ładnie działa Swoją drogą - tę poradę znalazłem na phuzz.org, całkiem przyjemna stronka Fedora 9 i KDE 4.0 Zrobiłem według Twojego, podanego wyżej, sposobu i NumLock działa, ale nie świeci się jego lampka na klawiaturze. Lampka działa odwrotnie: jeśli jest zgaszona to NumLock jest włączony, jeśli lampka jest włączona to NumLock jest wyłączony. Czy można to jakoś poprawić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Lipiec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2008 Po pierwsze zobacz datę posta. Po drugie poczekaj na KDE 4.1 i problem powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi