Skocz do zawartości

Przeczytajcie - Ekstra Temat!

enter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeczytajcie to http://komputery.katalogi.pl/temat45891/ Najbardziej podoba mi się fragment: "Nie jestem klientem, jestem członkiem społeczności wierzącej w ideę wolności. GPL stał się dla nas tym czym uwłaszczenie dla chłopów pańszczyźnianych, czym Deklaracja Praw Człowieka dla naszych przodków - dał poczucie wolności, własności, decydowania o tej sferze mego życia. Nikt nie dyktuje mi warunków co mogę z nim zrobić, na ilu komputerach zainstalować i nikt nie sprawdza czy mam legalną kopię kiedy kupię nową kartę graficzną. Zawsze mogę sprawdzić co kryje w sobie kod systemu a nawet go przerobić i nikt z tego powodu nie grozi mi odpowiedzialnością karną za łamanie praw autorskich. Nawet jeśli nie mam dość wiedzy by to zrobić to przecież mogę ufać że zrobi za mnie to ktoś inny". Wydaje mi się, że to szczera prawda, proszę napiszcie może jakie jest wasze zdanie.

Marek :huh:

A na deser macie jeszcze to http://komputery.katalogi.pl/temat37356/ ;)

szanowano dla takich gości... napisanie takiego arta to niezła rzecz... Komentarze na linux.pl mówią same za siebie - ludzie nie używają (_linuxa_ → Linuksa) ORT, bo się boją tego, że sobie nie poradzą. A lęk jest przyczyną zła, jak to powiedział Mistrz Yoda.

szkoda mi ludzi, którzy obrażają (mało powiedziane) innych, za to, że korzystają z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, MacOSa, czy innego OSa, który nie jest windą... A winda powstała z lęku - ludzie chcą prostej, banalnej w obsłudze rzeczy, która zrobi wszystko za nich... jak coś zepsują, to potem nie wiedzą jak to naprawić... czysty strach.

pozdro

PS. winda robi wszystko za nas, a nawet więcej - wirusy, trojany itp. to dzięki braku kontroli nad systemem...

• 3 weeks later...
A winda powstała z lęku

a ja myslalem ze powstala z wiedzy marketingowcow ktorzy sobie wykombinowali ze warto by bylo skopiowac kilka pomyslow z Mac'a i oprzec to na 'systemie dla mas' jakim byl MS DOS za czasow panowania drogich rozwiazan uniksowych

:)

najciekawsze jest to ze pomimo ze takie rozwiazanie nie bylo dobre jakosciowo, to pozwolilo MS zdobyc monopol na rynku... ehhh dobra ide sie napic coli z biedronki :P