mmaestro Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 Mam udostepnione przez sambe udziały: Na kliencie Linuxowym zamontowałem udziały na stałe fstab, ale: 1. musiałem zmienić fstab aby nikt nie mógł nikt zajrzeć, bo podałem hasła dostepu do udziałów 2. każdy uzytkownik ma inne prawa, lecz tym sposobem wszyscy maja bez ograniczen dostep do udziałow... powinno ładować zgodnie logujacym sie uzytkownikiem i zjego prawami do kompa. 3. probowalem korzystac z smb4k... gdy siegnac pamiecia po ustawieniu firewalla, smb4k przestala prawidlowo dzialac... nie odnajduje serwera samby... musze recznie podac ip i dopiero szukaj, wowczas odnajdzie... ale miedzy czasie juz zasobow autoamtyvznie nie zainstaluje.. trzeba recznie.. 4. i choc parametry (ioczarset iso8859-2 i codepage cp852- samba tez tak ma ustawione) w smb4k i fstab ustawione są tak samo, ale pod fstab załadowane zasoby wykazuja malutki błąd: nieprawidłowo wyświetla polskie litery do tego stopnia, ze niektore dokumenty jakby (_wogole_ → w ogóle) ORT nie istnialy Niestety mi juz zabrakło pomysłów na rozwiązanie tego problemów.. gdzieś już czytałem, że w home i u każdego uzytkownika jest też w rodzaju rc.d (autoexec).. tylko niestety nie wiem dokładnie, który plik za to odpowiada... może tam wkleić montowanie dysków samby lub jest parametr w fstab, któwy by pytał o usera lub łączył zgodnie z logowaniem do kompa... Druga sprawa - korzystam z klienta poczty Mozzilli, chciałbym aby ona korzystała z proxy, no i znalazłem w ustawieniach...ale gdy wylaczylem na karcie gateway (router) niestety polaczenia nie mozna uzyskac... niestety chce nadal bezposredniego polaczenia... na proxy mam ustawione aby przepuszczalo porty 25 i 110, SSL moze cos jeszcze brakuje... czy program pocztowy wymaga bezwglednie tej bramki jesli ufff jak duzo napisalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 ad. 4. Fedora używa kodowania UTF-8, taki też powinien być ustawiony w fstabie i Sambie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Czerwiec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 ad. 4. Fedora używa kodowania UTF-8, taki też powinien być ustawiony w fstabie i Sambie. Z tymże mój kliencik Linuxowy jest jedynym w sieci tego typu. Króluiją Win i one wymagają, aby w na serwerze samba miała kodowanie ISO8859-2. mam tez partycje FAT i są montowane podobnie i jest.... prawidłowo na początku nie wymuszałem tego kodowania, to wówczas większosć plików z polskimi znakami w ogóle nie mogłem otworzyć, teraz przynajmnie większość z nich da się otworzyć a dlaczego w smb4k - jest poprawnie?? tylko, że po skonfigurowaniu firewalla smb4k jest mało przydatna zrobił się mętlik i nie wiem teraz w co ugryźć Nie spodziewalem sie, ze moj problemik sprawi forumowiczom tyle trudnosci DZIWNE - bo sprawdziłem i zamontowałem recznie tj. w terminalu mount smbfs ..., znaki sa wyswietlane prawidłowo więc... (???) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 Z tymże mój kliencik Linuxowy jest jedynym w sieci tego typu. Króluiją Win i one wymagają, aby w na serwerze samba miała kodowanie ISO8859-2. Zwykle jest tak, że nieważne jakie kodowanie jest ustawione w innych kompach/dyskach - Fedora musi mieć wszystko u siebie podane w UTF-8. Wtedy dopiero działa OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Czerwiec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 Z tymże mój kliencik Linuxowy jest jedynym w sieci tego typu. Króluiją Win i one wymagają, aby w na serwerze samba miała kodowanie ISO8859-2. Zwykle jest tak, że nieważne jakie kodowanie jest ustawione w innych kompach/dyskach - Fedora musi mieć wszystko u siebie podane w UTF-8. Wtedy dopiero działa OK. DZIWNE - bo sprawdziłem i zamontowałem recznie tj. w terminalu mount smbfs ..., znaki sa wyswietlane prawidłowo więc... (???) czemu nie fstab ZNALAZŁEM - a tkwiło w malutkim szczególe za miast codepage=852 wstawiłem codepage=cp852 a prawie wszedzie w zasobach inetu bylo 852, a tu bład, czyli dla zainteresowanych całość wygląda + - tak w fstab //serwer/zasób /mnt/zasób smbfs ip=x.x.x.x, username=x,password=x, fmask=0775,dmask=0775,iocharset=iso8859-2,codepage=cp852,uid=500,gid=500 0 0 oczywiscie kazdy do siebie dostosuje tj. gdzie jest x, fmask,dmask ,uid i gid NIE JEST IDEALNE ROZWIĄZANIE, ale ... Problem pozostał z klientem Moziili aby korzystała z posrednika i nie korzystala z bramki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi