Skocz do zawartości

Laptop - Dopasowanie Parametrów, Ale Jak?

margrand

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wskazówki, czym właściwie kierować się przy wyborze laptopa aby dzialał na nim linux? Nie mam w tym temacie doświadczenia, a z tego co się orientuję to nie każdy laptop przyjmuje lten system. Od czego to zależy? Druga sprawa to technologia "Centrino". Też jak sądzę nie ma zastosowania w linuksie. Reasumując jakie parametry laptopa brać pod uwagę, aby uruchomić na nim "linuksa" i mieć pewność, że będzie wszystko działało cacy. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie mam w tym temacie doświadczenia, a z tego co się orientuję to nie każdy laptop przyjmuje lten system. Od czego to zależy?

na moje oko, lepsze pod laptopowego linuksa sa lapy oparte na technologiach intela. znajomi maja problemy z niektorymi opartymi na zintegrowanych ukladach VIA/SiS, szczegolnie chodzi bodaj o grafe 'unichrome'. wyglada na to ze o ile z wydajnoscia czy jakoscia pracy nie ma wiekszych problemow to sa problemy z instalacja i skonfigurowaniem. jesli jest nvidia/ati to zwykle jest prosciej.. nastepnymi rzeczami z ktorymi jest troche klopotow to modem i radiowka. te tez nie powinny byc wynalazkami.. ogolnie wiec warto zerknac z jakich podzespolow sie sprzet sklada i skonfrontowac z opiniami linuksowcow.. jesli nie calego modelu, to chociaz poszczegolnych podzespolow..

Druga sprawa to technologia "Centrino". Też jak sądzę nie ma zastosowania w linuksie.
mam sprzeta zblizonego do centrino (nie jest calkowicie zgodny), wszystko chodzi bez zarzutu, wiec mysle ze ma zastosowanie w linuksie. dzialaja takze technologie specyficzne dla przenosnych komputerow..

tak na koniec: ogranicz zakres poszukiwan do sprzetow znanych marek! wtedy masz szanse ze znajdziesz na sieci opis, jak inny user poradzil sobie z tym problemem. analogie nie zawsze zadzialaja.. zerknij tutaj, moze cos znajdziesz jeszcze..

Ja kupiłem laptopa już z wgranym linuksem (Aristo i FC2). Z tego co wiem to Maxdata sprzedawała z Auroksem, Fujitsu-Siemens też z którąś dystrybucji, tak że nie powinno być problemu. A technologia Centrino służy, z tego co się orientuję, oszczędzaniu energii.

• 5 months later...