Skocz do zawartości

Kombinacje Ctrl+x , Ctrl+f Itp W Konsoli

Radarek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dziwny problem. Chce aby w konsoli dzialaly mi takie kombinacje klawiszy jak ctrl+x, ctrl+f itp [np kominacja ctrl+x,f w vimie wpisuje nazwe pliku z aktualnego katalogu itp]. Problem w tym ze zamiast porzadamnych efektow na ekranie pojawia mi sie ^X^F [zarowno pod terminalem w gnomie oraz zwyklym terminalem]. Jak temu zaradzic? Moze to wina klawoatury? [Logitech].

Nie da się stosować tych samych srótów obecnych w vi wszędzie gdzie ci się tylko podba. Niektórym skrótom są przypisane różne fukcje zależne od aplikacji. Ale o ile pamietam dal terminala nie konsoli można kofigurować skróty klawiszowe. W terminalu KDE robi się to wchodząc w Ustawienia>Konfiguracja skrótów

Ale w zwyklej konsoli mam to samo wiec to nie jest kwestia terminala pod x-ami.

Nie da się stosować tych samych srótów obecnych w vi wszędzie gdzie ci się tylko podba. Niektórym skrótom są przypisane różne fukcje zależne od aplikacji. Ale o ile pamietam dal terminala nie konsoli można kofigurować skróty klawiszowe. W terminalu KDE robi się to wchodząc w Ustawienia>Konfiguracja skrótów

Chyba zle mnie zrozumiales. Ja wlasnie mowie o vimie. To co napisalem dzieje mi sie w vimie. Czyli przy kombinacji ctrl+x zamiast wykonania pewnej akcji widze na ekranie ^X.

Hm moze to vina vima. Obczaje to.

------------------------------------

Rozwiazane. Tak jak przypuszczalem problem tkwil w instalacji vima. Defaultowo fedora core zainstalowal minimalna wersje ktora widocznie nie pozwalala na tego typu bajery ;-).