Adalbertus Napisano Czerwiec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2005 Hej! Koledzy, nie mogę uruchomić mojego Pen Drive'a na FC 3. Po podłączeniu pojawiły mi sie w "/media" katalogi NO_NAME i NO_NAME1. I nic Po zamontowaniu na pulpicie dostaję komunikat: "mount: /dev/sda1: can't read superblock". A przecież Pen jest dobry, są na nim dane widoczne na innych systemach (nier tylko Windozie, bo na MDK automatycznie montował się w /mnt/removable). Podgląd fstab wygląda taK: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/archiwum /archiwum ext3 defaults 1 2 /dev/hdc5 /asia vfat user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852 0 0 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home1 /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=/tmp /tmp ext3 defaults 1 2 LABEL=/usr /usr ext3 defaults 1 2 LABEL=/var /var ext3 defaults 1 2 /dev/hdc1 /wojtek vfat user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet 0 0 LABEL=SWAP-hda6 swap swap defaults 0 0 /dev/sda1 /media/NO_NAME1 vfat pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdb /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 Co mogę zrobić, aby korzystać z mojego Pena? Dzięĸi za wskazówki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Czerwiec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2005 Co to za pen?? Jaka firma?? Jaki model?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2005 Hej! lsusb powiedziało: Bus 003 Device 003: ID 0ea0:6828 Ours Technology, Inc. OTI-6828 Flash Disk Jeden z tych najprostszych, najtańszych - kiedyś testowałem go, jak jeszcze jechałem na Mandrake. I tam śmigał bez problemu, więc kupiłem go. USB 1.0 i 64 MB. Pozdrawiam PS. Jak spróbuję podmontować na Pulpicie Pena, albo wejść z Konquerora do /media/NO_NAME dostaję komunikat: "Nie można zamontować urządzenia. Otrzymany komunikat błędu: mount: /dev/sda1: can't read superblock" O co biega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Hmm nie jestem od tego expertem. Kiedyś montowalem pena ręcznie, mam Kingstona, wyglądało to miej wiecej tak: mount -t vfat /dev/hdb1 /mnt/pen Nie wpisywalem nic do fstab'a. Teraz - możliwe że po aktualizacji systemu - pen montuje sie automatycznie i dopisuje mi w fstabie właściwą linijke /dev/sda1 /media/MyPen vfat pamconsole,exec,noauto,iocharset=utf8,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 Właściwie kiedy zaczol sie montować sam była to spora niespodzianka:-/ Sync niestety musze zawsze robić ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Hej! Ja też nie grzebałem w fstabie. Te linijki zostały same wygenerowane przez system. A może update systemu pomoże i penik będzie smigał, co? Nie chcę wracać na Mandarynę (miałem 9.2). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Spróbuj zrobić update mi pomógł. pozdrawiam i powodzenia ps. zastanawiam sie nad zakupem TrekStora mp3 i mam cichą nadzieje że nie bedzie problemów z montowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 No tak ... a jak by nie pomógł (automount działa jak chce w fedorze ) to do fstaba dopisz linijkę : /dev/sda1 /media/PENDRIVE vfat pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed,user,rw 0 0 i utwórz katalog /media/PENDRIVE i usuń tą /dev/sda1 /media/NO_NAME1 vfat pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 Jak wepniesz gwizdek w USB to wydaj polecenie mount /dev/sda1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 (edytowane) Hej! Dzięki za wskazówki. Ni wiem, co u licha z tą moją Fedorką, ale chamsko nie zapusuje mi tych zmnian w fstab-ie a po restarcie wraca do starego fstaba. I znowu to samo: mount: /dev/sda1: can't read superblock". Zaczyna mnie to już pomału drażnić, a nie chciałbym wracać do Mandrake i porzucać FC. PS. Problem rozwiązany prawie Po "yum update kernel" i przesiadce na jajko 2.6.11 fstab różnie się zachowywał nadal. Zamontowałem Pena ręcznie wg wskazówki Sancho. Ale nadal nie było wpisów co do pena w /etc/fstab. Dodałem zatem wpis montowania do /etc/rc.d/rc.local i po restarcie (jeli miałem pena wpiętego) automatycznie sie montował. Wtedy dopiero /etc/mtab wpisał swoje linijki do Pena, które powtórzyłem w fstabie, usuwając jednocześnie wpis w rc.d. Teraz jeśli nie mam wpietego Pena przy starcie muszę ręcznie zamontować gwizdek, ale wtedy tylko jako root mogę coś na nim zapisywać. JEśli montuje się sam przy starcie jest ok. W fstabie mam zaznaczonego pena na auto i umask=000. Ale może można coś dodać przy poleceniu montowania, aby ruszyło i bym mógł zapisywać spod usera? Pozdrawiam PS. Rozwiązałem problem Po updacie systemu wystarczy wpisać w fstab "pamconsole". Oto mój wpis: /dev/sda1 /media/PENDRIVE vfat pamconsole,rw,noexec,noauto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet 0 0 I po restarcie pen działa a fstab nie zmnienia się Edytowane Czerwiec 23, 2005 przez Adalbertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi