Skocz do zawartości

Nie Mogę Ustawić Pendrive'a

Adalbertus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Koledzy, nie mogę uruchomić mojego Pen Drive'a na FC 3. Po podłączeniu pojawiły mi sie w "/media" katalogi NO_NAME i NO_NAME1. I nic :( Po zamontowaniu na pulpicie dostaję komunikat: "mount: /dev/sda1: can't read superblock". A przecież Pen jest dobry, są na nim dane widoczne na innych systemach (nier tylko Windozie, bo na MDK automatycznie montował się w /mnt/removable). Podgląd fstab wygląda taK:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

LABEL=/                /                      ext3    defaults        1 1

LABEL=/archiwum        /archiwum              ext3    defaults        1 2

/dev/hdc5              /asia                  vfat    user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852        0 0

none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0

none                    /dev/shm                tmpfs  defaults        0 0

LABEL=/home1            /home                  ext3    defaults        1 2

none                    /proc                  proc    defaults        0 0

none                    /sys                    sysfs  defaults        0 0

LABEL=/tmp              /tmp                    ext3    defaults        1 2

LABEL=/usr              /usr                    ext3    defaults        1 2

LABEL=/var              /var                    ext3    defaults        1 2

/dev/hdc1              /wojtek                vfat    user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet        0 0

LABEL=SWAP-hda6        swap                    swap    defaults        0 0

/dev/sda1              /media/NO_NAME1        vfat    pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdd                /media/cdrom            auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdb                /media/cdrecorder      auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0

/dev/fd0                /media/floppy          auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

Co mogę zrobić, aby korzystać z mojego Pena?

Dzięĸi za wskazówki i pozdrawiam.

Hej!

lsusb powiedziało:

Bus 003 Device 003: ID 0ea0:6828 Ours Technology, Inc. OTI-6828 Flash Disk

Jeden z tych najprostszych, najtańszych - kiedyś testowałem go, jak jeszcze jechałem na Mandrake. I tam śmigał bez problemu, więc kupiłem go. USB 1.0 i 64 MB.

Pozdrawiam

PS. Jak spróbuję podmontować na Pulpicie Pena, albo wejść z Konquerora do /media/NO_NAME dostaję komunikat: "Nie można zamontować urządzenia.

Otrzymany komunikat błędu: mount: /dev/sda1: can't read superblock"

O co biega?

Hmm nie jestem od tego expertem. Kiedyś montowalem pena ręcznie, mam Kingstona, wyglądało to miej wiecej tak:

mount -t vfat /dev/hdb1 /mnt/pen

Nie wpisywalem nic do fstab'a. Teraz - możliwe że po aktualizacji systemu - pen montuje sie automatycznie i dopisuje mi w fstabie właściwą linijke

/dev/sda1              /media/MyPen      vfat    pamconsole,exec,noauto,iocharset=utf8,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

Właściwie kiedy zaczol sie montować sam była to spora niespodzianka:-/

Sync niestety musze zawsze robić ręcznie :(

No tak ...

a jak by nie pomógł (automount działa jak chce w fedorze :angry: ) to

do fstaba dopisz linijkę :

/dev/sda1               /media/PENDRIVE         vfat    pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed,user,rw 0 0 

i utwórz katalog /media/PENDRIVE

i usuń tą

/dev/sda1              /media/NO_NAME1        vfat    pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

Jak wepniesz gwizdek w USB to wydaj polecenie mount /dev/sda1

Hej! Dzięki za wskazówki. Ni wiem, co u licha z tą moją Fedorką, ale chamsko nie zapusuje mi tych zmnian w fstab-ie a po restarcie wraca do starego fstaba. I znowu to samo: mount: /dev/sda1: can't read superblock". Zaczyna mnie to już pomału drażnić, a nie chciałbym wracać do Mandrake i porzucać FC. :(

PS. Problem rozwiązany :P prawie ;)

Po "yum update kernel" i przesiadce na jajko 2.6.11 fstab różnie się zachowywał nadal. Zamontowałem Pena ręcznie wg wskazówki Sancho. Ale nadal nie było wpisów co do pena w /etc/fstab. Dodałem zatem wpis montowania do /etc/rc.d/rc.local i po restarcie (jeli miałem pena wpiętego) automatycznie sie montował. Wtedy dopiero /etc/mtab wpisał swoje linijki do Pena, które powtórzyłem w fstabie, usuwając jednocześnie wpis w rc.d. Teraz jeśli nie mam wpietego Pena przy starcie muszę ręcznie zamontować gwizdek, ale wtedy tylko jako root mogę coś na nim zapisywać. JEśli montuje się sam przy starcie jest ok. W fstabie mam zaznaczonego pena na auto i umask=000. Ale może można coś dodać przy poleceniu montowania, aby ruszyło i bym mógł zapisywać spod usera?

Pozdrawiam

PS. Rozwiązałem problem :D

Po updacie systemu wystarczy wpisać w fstab "pamconsole". Oto mój wpis:

/dev/sda1  /media/PENDRIVE vfat pamconsole,rw,noexec,noauto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet 0 0

I po restarcie pen działa a fstab nie zmnienia się :P

Edytowane przez Adalbertus