Andrzej Orkan Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Zainstalowałem XMMS z apt-geta pod FC4 i tam mi piszą, że "due to some license problems" nie pozwalają na odtwarzanie plików mp3 pod XMMS, już nie mówiąc o radiu internetowym. Co tu zrobić? Bo jak instaluję rpm z rpmbone.net to brakuje mu plików .so i w ogóle mnie nie lubi Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Poszukać nie łaska? Trzeba zainstalować plugin xmms-mp3 czy coś takiego. Ale IMO nędznie odtwarza, znacznie bardziej z Xine'a jestem zadowolony (takiego w dodatku od Kde). Generalnie to jest dla mnie chyba jedynym minusem tej dystrybucji.. problemy z muzyką (ale wszystko da sie naprwić -żeby nie było) Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 A ja radzę amaroKa (obowiązkowo kompilowanego ze źródeł - nie trafiłem jeszcze na wpełni funkcjonalną i stabilnie działającą wersję RPM). Możesz użyć gstreamera jako wtyczki wyjścia (zainstaluj wtedy gstreamer-plugins-mp3 - coś oststnio było zpieprzone z rozwiązniem zalezności dla tej paczki w repozytorium ) albo użyć wtyczki xine (przekompiluj xine-lib bo z (_rpma_ → RPM-a) ORT nie będziesz miał odpowiedniej bibliteki aby to działało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Czerwiec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Stef - gdyby to było wszystko takie proste, to nie zawracałbym nikomu d... tym problemem, a jeśli zamierzasz odpowiadać w sposób arogancki, mało konkretny i w dodatku nieskuteczny, to najlepiej odpuść sobie odpowiadanie w ogóle. Chciałbym korzystać z XMMS, bo go znam najlepiej i szkoda, że zastrzeżenie praw patentowych/licencyjnych RedHat rozszerzył już nie tylko na radio internetowe, ale i pliki mp3. W FC3 jakoś sobie posklejałem XMMSa ze źródeł, tutaj jest to bardziej skomplikowane - co i rusz brakuje mu jakiejś biblioteki bądź pliku .so Dzięki z góry za wskazówki, Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Nie bedę bardzo nalegał ale amaroK naprawdę nie gryzie, jest łatwy w obsłudze (intuicyjny) i bije na łeb na szyję XMMSa. To że dobrze znasz XMMSa nie oznacza że nie możesz wypróbować czegoś nowego. A w tym przypadku wątpię abyś po ujrzeniu amaroKa wrócił do XMMSa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 @Andrzej Orkan: Nie będę się odnosił do tego typu insynuacji, ale zanim mi cokolwiek kiedy kolwiek zażucisz lepiej sprawdź to dwa razy. Racji nie miałeś. Wystarczyło poszukać. xmms-mp3.i386 1.2.10-0.lvn.2.3 livna-stable Matched from: xmms-mp3 MP3 output plugin for XMMS XMMS is a multimedia (Ogg Vorbis, CDs) player for the X Window System with an interface similar to Winamp's. XMMS supports playlists and streaming content and has a configurable interface. This is the output plugin needed to play MP3 audio files. http://www.xmms.org/ to jest paczka którą mam w trójce (i działa!), czwórki jeszcze szczęścia nie miałem instalować, natomiast tutaj znajdują się odpowiednie pakiety: http://rpm.livna.org/fedora/4/i386/RPMS.lvn/ A i jeszcze: nie było moim zamiarem bycie aroganckim, ale skoro tak to odebrałeś to przepraszam. Zwyczajnie czasami strasznie irytuje mnie ignorancja niektórych dla zrozumienia zasad na jakich opierają sie fora internetowe. @SebOOl: Oczywiście że AmaroK! Tylko o co chodzi z tymi źródłami? Ja używam w konfiguracji z Xine z repo Kde i nie narzekam, powiem więcej wreszcie jakość dźwięku dorównuje tej z windy (Audigy). Fakt używam Gnoma i mogłem sobie pozwolić bez problemu na zainstalowanie wszystkich kde-pakietów z wyżej wspomnianego repo. Czy mógłbyś co bliżej? Pozdrawiam Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 @SebOOl: Oczywiście że AmaroK! smile.gif biggrin.gif Tylko o co chodzi z tymi źródłami? Ja używam w konfiguracji z Xine z repo Kde i nie narzekam, powiem więcej wreszcie jakość dźwięku dorównuje tej z windy (Audigy). Fakt używam Gnoma i mogłem sobie pozwolić bez problemu na zainstalowanie wszystkich kde-pakietów z wyżej wspomnianego repo. Czy mógłbyś co bliżej? Ostatnio tj kilka dni temu instalowałem wszystko z (_rpma_ → RPM-a) ORT (z extras chyba) i amarok się wieszał, nie było biblioteki xine (uprzednio zaisntalowanego też z (_rpma_ → RPM-a) ORT) dla amaroka, problemy z roziwązaniem zależności dla gstreamera itp itd. Co ciekawe instalowałem to wszystko jakiś miesiąc wcześniej i było ok. Pewnie ktoś coś namieszał podczas tworzenia RPMów z nowszymi wersjami w/w programow. Więc zainstalowałem xine ze źródeł - zrobiłęm swojego (_rpma_ → RPM-a) ORT, to samo z amaroKiem i teraz wszystko śmiga. Dlatego polecam zeźródeł. A co do amaroka to kompilując źródła amarok dopasuje się do pluginów wyjściowych zainstalownych w systemie a z (_rpma_ → RPM-a) ORT my musimy się dopasować do tego z czym był kompilowany. A tak generalnie to ostatnio robuię się fanem kompilacji .. z RPMami jest coraz więcej kłopotów ... najlepsze jest to że paczki dla FC3 gryzą się między sobą (nie podam przyjkładu bo nie pamiętam ale już kilka razy tak miałem że nie mogłem updfate zrobić bo paczki się gryzły...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Czerwiec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2005 Gwow, naprawili odpowiedz. Dziękuję! Hmm, zależności to temat rzeka, co najmniej jak emerge w gentoo. Sporo napisano ostatnio na forum na temat ostrożnego doboru repozytoriów (na pewno czytałeś więc nie będę nudził ) ale napisze tak: od reinstalki Fedorki używam ostrożnie wyselekcjonowanych, zewnętrzynych pakietów z zależnościami nie instaluję i wszystko działa . Skoro zrobiłeś rpm'y do FC4 jak rozumiem to może byś się podzielił ? Jakoś optymalizowane, pod jakie repo zależności? Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Repo używam standardowych + livna+ fresh więc nic się tu nie gryzie. A gryzi esię wewnątrz repoztytoriów oficjalnych oraz extras!!! Skoro zrobiłeś rpm'y do FC4 jak rozumiem to może byś się podzielił ? happy.gif Jakoś optymalizowane, pod jakie repo zależności? RPMy zrobiłem narazie na FC3. FC4 mi się ściąga za jakieś pół godziny już powinienem je mieć. Ale to będzie wersja na 64 bity (ciekawy jestem jak tu będzie z rozwiązywaniem zależności bo w FC3 to porażka). Jeśli chodzi o optymalizację to kompiluję z większością opcji - pomimo iż niektórzy uważają to za głuotę ja nie lubię obcinać funkcjonalności programów. Jeśli chodzi o amaroKa to z zewnętrzynch rzeczy kompiluje go pod gstreamera - którego nie używam ale może kiedyś i xine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Czerwiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2005 No i co tam? Działa Tobie? Skąd żeś ściągał - ja nie mogę znaleźć Xine, przynajmniej w oficjalnych, dla FC4 Niestety na Gstreamer buczy a nie gra , w dodatku tylko na dwóch głośnikach :shock: . Szkoda gadać, katastrofa. Pewnie będę musiał znowu mieszać repozytoria, co mi się nie uśmiecha.. znowu rozwale system, a miało być tak pięknie, ech.. Help me ! Edit: Już pomieszałem. Niemniej jeszcze nie ma na http://apt.kde-redhat.org i zasadniczo to nie wiem co się dzieje (poza tym że dzieje sie źle ). Amarok przygotowany przez nich dla FC3 nie działa. Mam nadzieję że gdzieś się znajdzie ten Xine ponieważ sytuacja staje sie nieznośna .. Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi