Skocz do zawartości

Czy Moglby Mi Ktos Pomoc?

babatunde

Rekomendowane odpowiedzi

WItam wszystkich i przepraszam za takie pytanie...

W koncu postanowilem sprawdzic jak dziala linux! Postanowilem takze ze sprobuje Fedore i zainstalowalem ja na kompie.

Wszystko ok do momentu kiedy trzeba doinstalowac oprogramowanie czy hardware.

Prosze pomozcie mi jak, krok po kroku, zainstalowac karte sieciowa WiFi

D-Link DWL-610?

Co musze zrobic i jak to zrobic?

Za co serdecznie dziekuje!

Co do sieciówki do wykaż trochę chęci i otwórz to okienko o którym napisałem wyżej - zobaczysz jakie to banalne - nie da się tam wpisać nic innego po za tym co ci wyżej napisałem. A interfejs sieciowy aktywujeszdużym napisem z zieloną fajeczką Activate.. Nie ma tm kilkudziesięciu opcji tylko jest kilka. Interfejs jest intuicyjny.

Przeczytaj FAQ powyżej na forum taka inkonka z trujkącikiem a w nim wykrzyknik. Tam jest napisane jak instalować itp.

A wiec tak masz karte wifi a wiec karta prawdopodobnie nie jest widziana przez system wiec sposob sebola na nic sie niezda -

gdyz aby uaktywnic karte radiową przwaznie trzeba zainstalowac taki maly programik o nazwie ndiswrapper :) ktory mozna pobrac ze strony http://sourceforge.net/projects/ndiswrapper/

potem musisz zaciagnac stery do karty ftp://support.dlink.ca/WIRELESS/DWL-610/Driver/

a dalej to juz robisz tak - konfiguracja jest dla mojej karty dwl-510 pod Fedora 3 ale dla twojej powinno byc podobnie - ;)

rozpakuj ndiswrapper gdzies sobie np na pulpit , potem rozpakuj sterowniki - i jak je rozpakujesz to wzuc je do tego rozpakowanego katalogu z ndiswrapperem .

dalej - przechodzisz do katalogu z ndiswrapperm i wydajesz komende make install

oczywiscie rob to z roota - gdy juz ci sie zainstaluje to wydajesz komende

ndiswrapper -i /tu wpisujesz sciezke do tego katalogu z sterownikami /netdlwl.inf

gdy juz ci zaladuje wydaj komende ndiswrapper -l to jest male L i powino co pokazac cos podobnego do tego :

installed ndis drivers:

netdlwl present

teraz ladujesz ten modul ndiswrappera poleceniem

/sbin/modprobe ndiswrapper

Aby program ndiswrapper ładował się automatycznie przy starcie systemu wydałem polecenie ndiswrapper -m

ale dla pewnosci wez dopisz do pliku

/etc/rc.d/rc.local

na koncu gdzies tam takie cos modprobe ndiswrapper wtedy napwno ci sie zaladuje

dalej teraz trzeba zkonfigurowac siec

a wiec ja robilem to tak

ifconfig wlan0 10.1.1.3 netmask 255.0.0.0 up --- to moj adres kompa i maska

route add default gw 10.1.1.1 --- to jest moja brama

iwconfig wlan0 essid WLAN -- tu nazwa mojej sieci WLAN duze litery

iwconfig wlan0 mode managed

teraz powinno byc juz cos widac sprawdz to poleceniem iwconfig jezeli widzi

cos takiego Access Point: 00:01:02:03:04:05 ---- te cyferki bede u ciebie inne tojest adres acces pointu ale jezeli sa jakies cyferki to znaczy ze widzi siec

teraz powninienes jeszcze stworzyc plik o nazwie wlan0 w /etc/sysconfig/network-scripts/wlan0 chyba taka sciezka niepamietam

i tam powinienes wpisac

DEVICE=wlan0

ESSID= WLAN -- nazwa sieci u ciebie moze byc ina

MODE=managed --- kurde niepamietam czy ma m byc zmalej czu zduzej

BOOTPRO=no - jak laczysz sie przez dhcp to tamto wpisujesz

IPADDR=x.x.x.x ---adres

GATEWAY= --- adres bramy

NETMASK=255.255.255.0 ----maska

ONBOOT=yes

potem /etc/resolv.conf

212.14.14.36 - dns

narazie tyle wez to przetraw - pewnie cie sie nieuda (_odrazu_ → od razu) ORT tego zrobic to pisz - nie jestemteraz u siebie wiec pisze to zglowy i moglem sie gdzies pomylic

ps - text jest napisany pod fedore 3 ale sposob dzialania z ndiswraperem pewnie jest taki sam pod fc-4 ;) choc roznie z tym bywa - innych sposobow nieprobowalem - ten dziala z powodzeniem :)

Ale tam nic nie ma! Karta nie wykazuje aktywnosci, nic nie daje wyjecie i wlozenie jej do notebooka! Wiec nie wiem...

Spróbuj tych sterowników → http://rtl8180-sa2400.sourceforge.net/ Musisz pobrać wersję z CVSa, bo tamte paczki maja błąd i nie kompilują się pod FC4.

A do FAQ nie ma dostepu: You don't have permission to access /site/forum/Fedora.pl on this server.

Teraz też?

/edit/

No trochę sie spóźniłem z postem ;-)

Jak możesz, to spróbuj nie używac ndiswrappera, bo te sterowniki maja pewne wady → http://acx100.sourceforge.net/ndis_cludge.html Używaj ich w ostateczności.

Ten link, o ktorym mowie jest na gorze tego forum! Pod tym obrazkiem: IPB ImageFAQ

W dalszym ciagu nie wiem co zrobic...

mam ten plik o ktorym pisales, rozpakowuje go i gdzies wyczytalem ze powinenem w telminalu wejsc do tego katalogu i wpisac make...

Czy robie cos nie tak? Czy moze powinienem dodac do tego polecenia jakis argument? Bo wyswietlaja sie bledy!

Prosze powiedzcie krok po kroku co zrobic?

Ten link, o ktorym mowie jest na gorze tego forum!

To dziwne :/ Przeładuj strone z pominięciem cache. Dalej jest to samo? Jakiej przeglądarki używasz?

Bo wyswietlaja sie bledy!

No, fajnie by było, gdybyś wkleił je tutaj. Ja nie umiem jeszcze czarować ;]

BTW która wersja Fedory?